Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Φανουρόπιτα

Συνταγή της ημέρας: Φανουρόπιτα
  Παραμονή του Αγίου Φανουρίου σήμερα και οι χριστιανοί φτιάχνουν νηστίσιμη φανουρόπιτα στην μνήμη του  Άγιου η οποία προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία . Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών , κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομά του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και […]

 

Παραμονή του Αγίου Φανουρίου σήμερα και οι χριστιανοί φτιάχνουν νηστίσιμη φανουρόπιτα στην μνήμη του  Άγιου η οποία προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία .

Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών , κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομά του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων. 
Η παράδοση λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.

Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή γλυκές πίτες (Φανουρόπιτες) και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά, με τη σύσταση να κάνουμε το Σταυρό μας και να ευχηθούμε να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Οι πιστοί ζητούν να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπανδρα κορίτσια.

Την Φανουρόπιτα δεν την χαράσσουμε. Το πρώτο χάραγμα το κάνει ο Ιερέας στην εκκλησία, σχηματίζοντας ένα Σταυρό, όταν διαβάζει τις πίτες.

Συνταγή απο την Αργυρό Μπαρμαρίγου

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Λίγο λίγο, ανακατεύοντας, το προσθέτουμε στα υγρά. Τελειώνουμε το ζύμωμα με το χέρι. Τέλος προσθέτουμε τη σταφίδα και ζυμώνουμε το μείγμα. Το αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί και ψήνουμε τη φανουρόπιτα στους 180οC, στον αέρα, στην προτελευταία σχάρα, για 45΄ ή μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στην πίτα αυτό βγαίνει στεγνό.
Σημείωση: Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος στους 180οC, στον αέρα.

Υλικά
• 1/2 ποτήρι νερού (150 ml) ελαιόλαδο
• 1 κ.γλ. κανέλα
• 1 κ.γλ. γαρίφαλο
• 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
• 1/2 ποτήρι (100 γραμμ.) ζάχαρη
• 2½ ποτήρια νερού (750 ml) φρεσκοτριμμένο πορτοκάλι
• 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
• 800 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
• 200 γραμμ. κορινθιακή σταφίδα
• 1 κ.σ. μπέικιν
• ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
ταψί 30 εκ. καλά λαδωμένο