Συνταγές

Συνταγή για την παρασκευή λαγάνας

Συνταγή για την παρασκευή λαγάνας
  Το βαρύ πυροβολικό των σαρακοστιανών, αλλά και της Καθαρής Δευτέρας είναι η λαγάνα. Μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας αυτό το νόστιμο έδεσμα. Υλικά 20 γρ.μαγιά νωπή ή 2 κουταλάκια του γλυκού σε σκόνη 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°) 1 κιλόαλεύρι χωριάτικο ή μαλακό 1 κουτάλι σούπας αλάτι 2 κουτάλια σούπας λάδι ή βούτυρο […]

 

Το βαρύ πυροβολικό των σαρακοστιανών, αλλά και της Καθαρής Δευτέρας είναι η λαγάνα. Μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας αυτό το νόστιμο έδεσμα.

Υλικά

20 γρ.μαγιά νωπή ή 2 κουταλάκια του γλυκού σε σκόνη

1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)

1 κιλόαλεύρι χωριάτικο ή μαλακό

1 κουτάλι σούπας αλάτι

2 κουτάλια σούπας λάδι ή βούτυρο λιωμένο

2 κουτάλια σούπας  ζάχαρη

Λίγο σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.

Κοσκινίστε σε μία λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.

Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μία ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.

Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.

Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι.

Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15′-20′.