Συνταγές

Συνταγή για νοστιμότατα τσουρέκια

Συνταγή για νοστιμότατα τσουρέκια
  Πάσχα χωρίς τσουρέκι και δη σπιτικό δεν νοείται! Τα τσουρέκια όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας θέλουν χρόνο και ηρεμία. Υλικά: 2 1/2 κιλά αλεύρι 8 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους 2 κούπες γάλα 1 κιλόζάχαρη 500 γραμμ. μαργαρίνη 1 κούπα σπορέλαιο 2 κουταλάκια αλάτι 3 βανίλιες 2 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα 8 γραμμ. […]

 

Πάσχα χωρίς τσουρέκι και δη σπιτικό δεν νοείται! Τα τσουρέκια όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας θέλουν χρόνο και ηρεμία.

Υλικά:

2 1/2 κιλά αλεύρι

8 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους

2 κούπες γάλα

1 κιλόζάχαρη

500 γραμμ. μαργαρίνη

1 κούπα σπορέλαιο

2 κουταλάκια αλάτι

3 βανίλιες

2 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα

8 γραμμ. μαχλέπι

8 γραμμ. κακουλέ

Εκτέλεση:

Διαλύουμε την μαγιά με χλιαρό νερό ή γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά μία κούπα αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα τον χυλό και σκεπάζουμε για μία ώρα.

Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και βάζουμε μέσα το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα από τα πορτοκάλια.

Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και σταδιακά ρίχνουμε μέσα τον χυμό πορτοκαλιού.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί  με το λάδι μας.

Σημειώνεται ότι το γάλα το ζεσταίνουμε μόνο του και το ρίχνουμε χλιαρό μέσα στην λεκάνη με το αλεύρι, την μαγιά, και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά και την μαργαρίνη/λάδι.

Ζυμώνουμε καλά, κυκλικά πάντα, από έξω προς τα μέσα.

Στο τέλος, ρίχνουμε και την  υπόλοιπη μαργαρίνη με το λάδι από το κατσαρολάκι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζύμωμα.

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τυλίγουμε με σακούλα την λεκάνη μας και από πάνω βάζουμε μια κουβέρτα. Αφήνουμε δύο ώρες να φουσκώσει η ζύμη μας.

Ανοίγουμε, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε ακόμα μία ώρα να φουσκώσει.

Πλέκουμε τα τσουρέκια μας ότι σχέδιο θέλουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, περίπου 30 λεπτά.

Χτυπάμε ένα αυγό με ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα νουνού και αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι ή αμύγδαλα, αν θέλουμε.

Ψήνουμε στους 170°c στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν περίπου 35 έως 45 λεπτά. Αναλόγως το σχέδιο που θα πλάσουμε.

Αν τα βγάλετε από τον φούρνο μετά από 15 λεπτά, τυλίξτε τα με διάφανη μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά και φρέσκα.