Συνταγές

Πιάτο Νηστεία: Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι & λαχανικά

Πιάτο Νηστεία: Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι & λαχανικά
Θεωρώ ότι μια λεπτή και γλυκιά γεύση όπως το καλαμάρι, οφείλει να συνδυάζεται με υλικά που δεν την ανταγωνίζονται αλλά την συμπληρώνουν και έτσι πάντα επέλεγα ως βάση της γέμισής μου, αφενός το πλιγούρι που είναι γήινο και τραγανό χωρίς εντάσεις και αφετέρου ένα συνδυασμό λαχανικών που να βγάζει γλύκα και ήπιες γεύσεις ώστε να επιτρέπουν στο καλαμάρι να πρωταγωνιστεί.

Πιάτο Νηστεία: Το γεμιστό καλαμάρι είναι ένα δημιουργικό πιάτο 4 εποχών και βέβαια γίνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πολλοί βλέπω να χρησιμοποιούν τυριά στη γέμιση, πράγμα που προσωπικά με χαλάει, καθώς αισθάνομαι ότι βαραίνει και καπελώνει μια πρώτη ύλη με λεπτή γεύση.

Θεωρώ ότι μια λεπτή και γλυκιά γεύση όπως το καλαμάρι, οφείλει να συνδυάζεται με υλικά που δεν την ανταγωνίζονται αλλά την συμπληρώνουν και έτσι πάντα επέλεγα ως βάση της γέμισής μου, αφενός το πλιγούρι που είναι γήινο και τραγανό χωρίς εντάσεις και αφετέρου ένα συνδυασμό λαχανικών που να βγάζει γλύκα και ήπιες γεύσεις ώστε να επιτρέπουν στο καλαμάρι να πρωταγωνιστεί.

Υλικά (για 6 καλαμάρια )

6 μεγάλα φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα

200 γρ. πλιγούρι

1 πράσο σε ροδέλες

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη

1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

  1. κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

70+70 ml. λευκό κρασί

50+50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

  1. Προεργασία

Ζητάτε απ’ τον ιχθυοπώλη σας να σας καθαρίσει τα καλαμάρια για ευκολία ή τα καθαρίζετε εσείς καλά μέσα-έξω, αποκόπτοντας το κεφάλι με τα πλοκάμια και κόβοντας & πετώντας τα μάτια και το ράμφος. Τέλος τα ξεπλένετε καλά. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμύδι, πιπεριές, δυόσμο και άνηθο.

  1. Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Σε τηγάνι βάζετε την πρώτη δόση ελαιόλαδο και ρίχνετε τα λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι και πιπεριές) να σοταριστούν για 5 λεπτά σε μεσαία ένταση. Προσθέτετε το πλιγούρι, την πρώτη δόση κρασιού, τον άνηθο με τον δυόσμο και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και αφήνετε το πλιγόυρι για 5 λεπτά περίπου να πιεί όλα τα υγρά. Αφαιρείτε τη γέμιση να κρυώσει για λίγο πριν γεμίσετε τα καλαμάρια.

  1. Γεμίζετε τα καλαμάρια:

Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180C πάνω-κάτω. Μόλις έχει λίγο κρυώσει η γέμιση, με κουτάλι γεμίζετε τα καλαμάρια, χωρίς να τα φουσκώσετε ιδιαίτερα πιέζοντας πολύ γέμιση μέσα τους. Αφήνετε 1-2 πόντους κενό από πάνω για να μπορεί να μπει το κεφάλι και να υπάρχει και περιθώριο να φουσκώσει το πλιγούρι χωρίς να σκάσει το καλαμάρι. Στη συνέχεια στο κάθε γεμισμένο καλαμάρι βάζετε το κεφάλι μέσα του με τα πλοκάμια απ’ έξω και με οδοντογλυφίδα το σταθεροποιείτε σε ρόλο καπακιού της γέμισης.

Τοποθετείτε τα καλαμάρια σε ταψί , τη γέμιση που περίσσεψε ανάμεσά τους και ρίχνετε από πάνω τους τη δεύτερη δόση ελαιόλαδου και κρασιού, αλάτι και πιπέρι. Είναι έτοιμα γα τον φούρνο!

  1. Ψήνετε τα γεμιστά καλαμάρια:

Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180C βάζετε το ταψί με τα γεμιστά καλαμάρια. Στα 30’ γυρνάτε τα καλαμάρια απ’ την άλλη και στα 40’ έχουν γίνει. Βγάζετε το ταψί, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε βάζοντας πάντα λίγη απ’ τη περισσευούμενη γέμιση δίπλα τους. Ειδικά τα κομμάτια που άρπαξαν λίγο, είναι πεντανόστιμα!