Συνταγές

Νηστήσιμη συνταγή «Μπιφτεκάκια με κιμά σόγιας σε αραβική πίτα» από τον Δημήτρη Γρηγοράκη

Νηστήσιμη συνταγή «Μπιφτεκάκια με κιμά σόγιας σε αραβική πίτα» από τον Δημήτρη Γρηγοράκη
  «Μπιφτεκάκια με κιμά σόγιας σε αραβική πίτα» ιδανική πρόταση υψηλής διατροφικής αξίας για χορτοφάγους και όχι μόνον…απο τον Δημήτρη Γρηγοράκη!    Χρόνος προετοιμασίας: 15΄ Χρόνος μαγειρέματος: 15΄ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ: 100γρ Κιμάς Σόγιας 120γρ ψιλοκομμένο Πράσο 70γρ Καρότο (ψιλοκομμένο) 100γρ Κρεμμύδι 100γρ Μανιτάρια φρέσκα 1 κ.σ. Μουστάρδα χυμό από ½ Λεμόνι 1 φάκελος […]

 

«Μπιφτεκάκια με κιμά σόγιας σε αραβική πίτα» ιδανική πρόταση υψηλής διατροφικής αξίας για χορτοφάγους και όχι μόνον…απο τον Δημήτρη Γρηγοράκη! 

 

Χρόνος προετοιμασίας: 15΄

Χρόνος μαγειρέματος: 15΄

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ:

  • 100γρ Κιμάς Σόγιας
  • 120γρ ψιλοκομμένο Πράσο
  • 70γρ Καρότο (ψιλοκομμένο)
  • 100γρ Κρεμμύδι
  • 100γρ Μανιτάρια φρέσκα
  • 1 κ.σ. Μουστάρδα
  • χυμό από ½ Λεμόνι
  • 1 φάκελος Πουρές
  • λίγο Αλεύρι
  • λίγο Ελαιόλαδο,
  • λίγο Ξύδι
  • Αραβικές πίτες (ατομικές ή μεγάλες)
  • Ντομάτα και Ρόκα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τον Κιμά Σόγιας της να βράσει σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Αφήνουμε 10-15 λεπτά να φουσκώσει, πλένουμε και στραγγίζουμε καλά.
  2. Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον κιμά σόγιας, το πράσο, το καρότο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να βράσει.
  3. Μόλις πιει τα υγρά του και απομείνουν περίπου ½ φλιτζάνι νερού, προσθέτουμε τη μουστάρδα και το λεμόνι. Προσθέτουμε τον Πουρέ  σε σκόνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σφιχτό μίγμα.
  4. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο να παγώσει.
  5. Στη συνέχεια πλάθουμε μπιφτεκάκια, τα περνάμε από αλεύρι, τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα ραντίζουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (~250°C) μέχρι να πάρουν χρώμα.
  6. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια σόγιας σε αραβική πίτα (που έχουμε ζεστάνει ελαφρώς) με ντομάτα και ρόκα μαριναρισμένες σε ελαιόλαδο και ξύδι. Είναι υπέροχα και με ελαφριά σάλτσα ντομάτας!

 Διατροφικό σχόλιο: Η σόγια είναι διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που συμβάλλουν στη μυϊκή ενδυνάμωση και αντικαθιστά επάξια το κρέας στην περίπτωση της χορτοφαγίας και σε περιόδους νηστείας. Επίσης, παρέχει βιταμίνες της ομάδας Β, που βελτιώνουν τη μεταβολική και τη νευρική λειτουργία. Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σόγια διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα, που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το μίγμα των λαχανικών που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη συνταγή ενισχύει την απόδοση της συνταγής σε μονάδες ORAC, προσφέροντας αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 1.713

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 42,8%

Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Σκουφά 32 Κολωνάκι, Αθήνα Τ.Κ. 10673, Τηλ: 210-3647517, Fax: 210-3617502