Συνταγές

Λαχταριστές συνταγές για παραδοσιακή και vegan μαγειρίτσα

Λαχταριστές συνταγές για παραδοσιακή και vegan μαγειρίτσα
  Η «αρχόντισσα» στο τραπέζι της Ανάστασης    Η παραδοσιακή    Υλικά • 1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά γύρω 1,5 κιλό, καθαρισμένη • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα • 300 γρ. τρυφερά φύλλα από αντίδια • ½ κιλό τρυφερά φύλλα μαρουλιού • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο […]
 
Η «αρχόντισσα» στο τραπέζι της Ανάστασης 
 
Η παραδοσιακή 
 
Υλικά
• 1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά γύρω 1,5 κιλό, καθαρισμένη
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 300 γρ. τρυφερά φύλλα από αντίδια
• ½ κιλό τρυφερά φύλλα μαρουλιού
• 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 αυγά
• χυμό από 1 λεμόνι
• αλάτι
• πιπέρι
 
Εκτέλεση
1. Πλένετε καλά τη συκωταριά και βάζετε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Τη ζεματάτε για 10 λεπτά μέσα στο νερό.
2. Τη βγάζετε, την καθαρίζετε καλά από τα περιττά λίπη και την ψιλοκόβετε.
3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ταυτοχρόνως τα τριμμένα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά.
4. Προσθέτετε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό.
5. Αφήνετε να πάρει βράση και μαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου. Χοντροκόβετε τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού.
6. Τα ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, σκεπάζετε, τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά, ξεσκεπάζετε και ανακατεύετε καλά.
7. Μόλις πάρει βράση, ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 30 με 40 λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσει η συκωταριά. Όσο μαγειρεύονται, ετοιμάζετε το αυγολέμονο.
8. Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάτε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνετε, ρίχνετε τον χυμό λεμονιού και ζουμί από την κατσαρόλα.
9. Αδειάζετε το αυγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύετε, ρίχνετε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε.
 
Συνταγή με μανιτάρια για vegan και όσους δεν τρώνε εντόσθια
 
Υλικά
• 1 κιλό μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 100 γρ. ρύζι γλασέ
• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
• 1 λίτρο νερό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών
• Χυμό από 2 λεμόνια
• Αλάτι
• Πιπέρι
 
Εκτέλεση
1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια και όλα τα μυρωδικά μέχρι να μαραθούν.
2. Τοποθετήστε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα κα σοτάρετε μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
3. Ρίξτε το νερό ή το ζωμό λαχανικών και μόλις πάρει την πρώτη βράση, συμπληρώστε και το ρύζι.
4. Μόλις πιει λίγο το νερό ρίξτε το αλάτι και το πιπέρι, καθώς και το χυμό από τα λεμόνια.
5. Αφήστε να βράσει μέχρι να χυλώσει η σούπα σας.