Συνταγές

Καρότο θερμίδες: συνταγή για δροσιστική καροτοσαλάτα

Καρότο θερμίδες: συνταγή για δροσιστική καροτοσαλάτα
Συμπεριλάβετε τακτικά τα καρότα στη διατροφή σας, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ επίσης είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα-καροτίνης και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για το καρότο, την αγαπημένη τροφή του Bugs Bunny, καθώς είναι γνωστό και αγαπητό, ακόμη και από τα παιδιά. Τα […]

Συμπεριλάβετε τακτικά τα καρότα στη διατροφή σας, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ επίσης είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα-καροτίνης και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για το καρότο, την αγαπημένη τροφή του Bugs Bunny, καθώς είναι γνωστό και αγαπητό, ακόμη και από τα παιδιά. Τα οφέλη του καρότου είναι πολύ σημαντικά. Θυμάστε τη γιαγιά και τη μαμά σας που σας έλεγαν να τρώτε καρότα για να βλέπετε καλά;

Όλοι έχουμε συνδέσει τα καρότα με το πορτοκαλί τους χρώμα, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχουν και σε άλλα χρώματα, όπως λευκό, κίτρινο, κόκκινο ή μοβ (το τελευταίο είναι το χρώμα της original ποικιλίας). Eίναι ένα φυτό με παχιά, σαρκώδη, χρωματιστή ρίζα, το οποίο αναπτύσσεται υπόγεια, ενώ τα πράσινα φύλλα του έχουν μακρύ μίσχο και βγαίνουν πάνω από το έδαφος. Ο χυμός από το τρίψιμο των καρότων έχει καταπληκτική, φρέσκια γεύση και υπέροχο άρωμα, καθώς και πολύ ωραίο βαθύ χρώμα.

ΥΛΙΚΑ

8 – 10 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά

Για τη σάλτσα

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή

χυμός από 1 μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι

χυμός από ½ λεμόνι

100 ml ελαιόλαδο

½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μυρώνια (τα φύλλα), ψιλοκομμένα

½ κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, καλά κοπανισμένοι στο γουδί

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Καθαρίζω τα καρότα και τα τρίβω στη χονδρή πλευρά του τρίφτη, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, ώστε να συγκεντρωθούν εκεί και τα υγρά τους από το τρίψιμο. Στύβω τα καρότα με τα χέρια μας και μαζεύω το χυμό τους (περίπου ¾ φλιτζ. τσαγιού).
  • Για τη σάλτσα: Βάζω όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ, προσθέτω και το χυμό των καρότων και ανακατεύω πολύ καλά με ένα πιρούνι, μέχρι να φτιάξω ένα λείο και πυκνόρρευστο μείγμα.
  • Βάζω τα τριμμένα καρότα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τη σάλτσα και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζω τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να μαριναριστεί από τα αρώματα των υλικών.
  • Πριν σερβίρω, την ανακατεύω ξανά και τη μεταφέρω σε μια φαρδιά και βαθιά πιατέλα.