Συνταγές

Η συνταγή της ημέρας ”πατατοσαλάτα με σέλινο” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Η συνταγή της ημέρας ”πατατοσαλάτα με σέλινο” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη
  Η πατατοσαλάτα με σέλινο είναι μία συνταγή με ιδιαίτερη γεύση, γεμάτη από τις διατροφικές ιδιότητες του σέλινου.   Χρόνος προετοιμασίας: 10΄ Χρόνος μαγειρέματος: 20΄-30΄   Υλικά για 4 μερίδες   500γρ. (6-8 μεσαίου μεγέθους) πατάτες   1 κ.σ. χυμό λεμονιού   2 μεγάλα κλωνάρια σέλινο ή σέλερι, ψιλοκομμένα   20 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι […]

 

Η πατατοσαλάτα με σέλινο είναι μία συνταγή με ιδιαίτερη γεύση, γεμάτη από τις διατροφικές ιδιότητες του σέλινου.

 

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄

Χρόνος μαγειρέματος: 20΄-30΄

 

Υλικά για 4 μερίδες

  •   500γρ. (6-8 μεσαίου μεγέθους) πατάτες
  •   1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  •   2 μεγάλα κλωνάρια σέλινο ή σέλερι, ψιλοκομμένα
  •   20 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
  •   1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  •   2κ.σ. χυμό μήλου
  •   2κ.σ. ξίδι ή μπαλσάμικο
  •   1κ.σ. απαλή μουστάρδα
  •   23κ.σ. ελαιόλαδο
  •   Αλάτι και πιπέρι
  •  μερικά κλαράκια άνηθου για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις πατάτες και χωρίς να τις καθαρίσουμε, τις βράζουμε σε άφθονο νερό για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε. Αν θέλουμε, ωστόσο, μπορούμε να αφήσουμε τις φλούδες τους, με την προϋπόθεση ότι είναι λεπτές και τρυφερές και ότι τις έχουμε καθαρίσει και βουρτσίσει προσεκτικά, πριν βράσουμε τις πατάτες.
  2. Κόβουμε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το σέλινο, το κρεμμύδι και τις ελιές και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ετοιμάζουμε ντρέσινγκ: σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, το χυμό μήλου, τη μουστάρδα, τη ζάχαρη και το λάδι. Χτυπάμε με το σύρμα και νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

 Διατροφικό σχόλιο : Η συνταγή αυτή παρέχει στον οργανισμό σημαντική ποσότητα βιταμίνης C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Η θρεπτικότητα της συμπληρώνεται από το συνδυασμό θαυμάσιων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι η βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο, τα φλαβονοειδή από τα κρεμμύδια, και το σελήνιο από το σέλινο, τα οποία δρουν προστατευτικά εναντίον διάφορων μορφών καρκίνου και  των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μία γευστική πρόταση που παρουσιάζει ιδιαίτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

 ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 2.212

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 62,8%

 

Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε!

Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.