Συνταγές

Φτιάξτε Λαζαράκια…

Φτιάξτε Λαζαράκια…
  Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα Λαζαράκια. Πρόκειται για μικρά σταφιδόψωμα, τα οποία έχουν «ανθρώπινο σχήμα» και σηματοδοτούν για κάθε σπίτι την έναρξη των προετοιμασιών για το Πάσχα. Υλικά: Ένα κιλό αλεύρι σκληρό ή700 γρ.σκληρό και300 γρ.μαλακό 1/2 φλ. ζάχαρη 1/2 φλ. ελαιόλαδο 1+1/2 φλ. σταφίδες […]

 

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα Λαζαράκια. Πρόκειται για μικρά σταφιδόψωμα, τα οποία έχουν «ανθρώπινο σχήμα» και σηματοδοτούν για κάθε σπίτι την έναρξη των προετοιμασιών για το Πάσχα.

Υλικά:

Ένα κιλό αλεύρι σκληρό ή700 γρ.σκληρό και300 γρ.μαλακό

1/2 φλ. ζάχαρη

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1+1/2 φλ. σταφίδες ξανθές

1 φακελάκι μαγιά

4 κ. γλυκού κανέλα

1 φλ. γάλα χλιαρό (ίσως λίγο ακόμα)

1 κ. γλυκού αλάτι

χλιαρό νερό (για το προζύμι)

γαρύφαλλα ολόκληρα για μάτια

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι: Σε 1 φλ. χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Κάνουμε μία τρύπα στη μέση και βάζουμε το προζύμι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από γύρω. Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για να γίνει η ζύμη απαλή.

Φτιάχνουμε λαζαράκια (ανθρωπάκια) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε αντικολλητικό χαρτί για 1 ώρα.

Ψήνουμε στους 190°c (πάνω κάτω) για 20′ το πολύ. Έτοιμα είναι μόλις ροδίσουν. Στη συνέχεια μπορούμε να βάλουμε γαρίφαλα για μάτια και μύτη και μία σταφίδα για στόμα.