Συνταγές

΄΄Αρμένικες ταχινόπιτες΄΄μία διαφορετική γευστική εμπειρία !!!

΄΄Αρμένικες ταχινόπιτες΄΄μία διαφορετική γευστική εμπειρία !!!
  Μία πολύ γλυκιά και διαφορετική νηστίσιμη συνταγή αποτελούν οι ” Αρμένικες ταχινόπιτες”  οι οποίες είναι και πολύ θρεπτικές λόγω του ταχίνι .    Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε 20  κομμάτια  είναι :  Για τη ζύμη: 1 ποτήρι αλεύρι ½ ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι ελαιόλαδο ½ ποτήρι χλιαρό νερό 42γρ. μαγιά 1 πρέζα αλάτι […]

 

Μία πολύ γλυκιά και διαφορετική νηστίσιμη συνταγή αποτελούν οι ” Αρμένικες ταχινόπιτες”  οι οποίες είναι και πολύ θρεπτικές λόγω του ταχίνι .

 

 Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε 20  κομμάτια  είναι :

 Για τη ζύμη:
1 ποτήρι αλεύρι
½ ποτήρι ζάχαρη
½ ποτήρι ελαιόλαδο
½ ποτήρι χλιαρό νερό
42γρ. μαγιά
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά

Για τη γέμιση:
1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
2 κούπες ταχίνι
½ κούπα ζάχαρη
1 γερή πρέζα γαρίφαλο
1 γερή πρέζα κανέλα

Για το ψήσιμο:
2 κρόκους αυγών
2 κουτ. σούπας νερό
μπόλικο σουσάμι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεκινάμε τρίβοντας την μαγιά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και μια πρέζα ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

  • Στην συνέχεια στο μίγμα ρίχνουμε λίγο αλεύρι και την υπόλοιπη ζάχαρη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε    το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε ξανά. Συμπληρώνουμε τα τελευταία υλικά , το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και τα αβγά και ζυμώνουμε απαλά για 5 λεπτά.
  •  Καλύπτουμε την ζύμη με μια μεμβράνη ή πετσέτα για να κρατήσει τη θερμοκρασία της και την αφήνουμε να «ηρεμίσει»» και να φουσκώσει για 1,5 ώρα τουλάχιστον.
  • Παράλληλα ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο.  Όταν είναι έτοιμη η ζύμη αρχίζουμε να την ζυμώνουμε  απαλά για να φύγει ο αέρας και την κόβουμε σε 3 ίσα κομμάτια.
  •  Ανοίγουμε με έναν πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο. Ρίχνουμε στο κέντρο κάθε φύλλου μπόλικο ταχίνι και το απλώνουμε, φροντίζοντας να μην πάει άκρη άκρη στο φύλλο.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το μίγμα καρυδιών, γαρίφαλου και κανέλας.
  • Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 4 κομμάτια ή σε 6 και περισσότερα, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να γίνει η κάθε ταχινόπιτα, όπως κόβουμε την πίτσα. Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε ρολό, ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω. ”
  • Τσιμπάμε” με τα δάχτυλά μας τις άκρες του ρολού για να κλείσουν (για να μείνει μέσα όλη η γέμιση), το τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού και πιέζουμε τη μια άκρη του στο κέντρο της πίτας. Βάζουμε τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί, που είναι στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

Χτυπάμε με ένα πιρούνι 2 κρόκους αυγών με λίγο νερό και αλείφουμε με αυτό το μίγμα τις ταχινόπιτες. Πασπαλίζουμε τις πίτες με άφθονο σουσάμι και τις ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.