Διατροφή

Στην κακή διατροφή οφείλεται το 33% των καρκίνων

Στην κακή διατροφή οφείλεται το 33% των καρκίνων
Το 33% των καρκίνων, που εμφανίζονται κάθε χρόνο, οφείλονται στην κακή διατροφή, αναφέρει ο Δρ. Λοίζος Λοίζου, Διευθυντής Παιδογκολογικής – παιδοαιματολογικής κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου. Οι διατροφικοί παράγοντες, που σχετίζονται με πρόκληση καρκίνου, περιλαμβάνουν το υπερβολικό λίπος ζωικής προέλευσης, τη μεγάλη κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, την υπερκατανάλωση θερμίδων, που οδηγεί σε παχυσαρκία ή υπερβαρία […]

Το 33% των καρκίνων, που εμφανίζονται κάθε χρόνο, οφείλονται στην κακή διατροφή, αναφέρει ο Δρ. Λοίζος Λοίζου, Διευθυντής Παιδογκολογικής – παιδοαιματολογικής κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου. Οι διατροφικοί παράγοντες, που σχετίζονται με πρόκληση καρκίνου, περιλαμβάνουν το υπερβολικό λίπος ζωικής προέλευσης, τη μεγάλη κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, την υπερκατανάλωση θερμίδων, που οδηγεί σε παχυσαρκία ή υπερβαρία και το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται χωρίς μέτρο.

Ποια διατροφικά μέτρα μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο;

Προστατευτείτε από την παχυσαρκία.
Η πρόληψη της παχυσαρκίας με αποφυγή υπερκατανάλωσης φαγητού είναι βασικό μέτρο για την προστασία μας από τον καρκίνο. Η παχυσαρκία είναι αιτία πρόκλησης καρκίνου.

Περιορίζετε την κατανάλωση μερικών τροφίμων.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα λιπαρά, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά), τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και τα πολύ πικάντικα ή πλούσια σε αλάτι φαγητά. Τα καβουρδισμένα κρέατα ή άλλα φαγητά πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και καλύτερα να περιορίζονται.

Επιλέγετε αντικαρκινική διατροφή.
Να τρώτε συχνότερα τρόφιμα με αντικαρκινικές ιδιότητες. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν τρόφιμα, τα οποία μειώνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα φρούτα, τα λαχανικά, τα σταυρανθή (λάχανο, μπρόκολο, κράμβη, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Δώστε στον οργανισμό σας ωφέλιμες ουσίες από τη διατροφή σας, που συνεργούν και μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Η συνέργεια ουσιών διατροφής έχει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν συνδυασμό από βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και αντιοξειδωτικές ενώσεις (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο). Οι παράγοντες αυτοί συνεργούν και επιδρούν στο μεταβολισμό των κυττάρων. Εξουδετερώνουν έτσι τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που βρίσκονται στα κύτταρα. Οι ρίζες αυτές είναι ασταθείς ενώσεις, που προκύπτουν από τον φυσιολογικό μεταβολισμό, οι οποίες όμως βλάπτουν το DNA και δημιουργούν καρκίνο.

Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη και η προστασία μας από τον καρκίνο εξαρτάται πολύ από τις δικές μας καθημερινές επιλογές. Οι ορθές διατροφικές επιλογές, που θα κάνουμε κάθε μέρα, αποτελούν ένα πολύτιμο όπλο στην προστασία μας από τον καρκίνο