Διατροφή

Νηστεία σπανακόπιτα: Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Νηστεία σπανακόπιτα: Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά
Νηστεία σπανακόπιτα: Απολαύστε μια παραδοσιακή συνταγή με σπανάκι ακριβώς με τον τρόπου που την έφτιαχνε η γιαγιά. Μια υπέροχη γευστική επιλογή που θα σας ενθουσιάσει.

Αν είστε vegan ή θέλετε να νηστέψετε λόγω των ημερών, σας έχουμε τη λύση! Η σπανακόπιτα αποτελεί ένα ιδανικό γεύμα, το οποίο μπορείτε να γευτείτε κάθε στιγμή της ημέρας σας. Είναι θρεπτικό φαγητό και θα σας δώσει τις βιταμίνες που χρειάζεστε για την ημέρα σας. Μη ξεχνάτε ότι το σπανάκι και τα μυρωδικά που θα προσθέσετε στην πίτα σας, είναι πλούσια σε βιταμίνες και σίδηρο! Δημιουργήστε και απολαύστε!

Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Υλικά συνταγής:

Για τη γέμιση:

  • 2 ½ κιλό φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε κόφτι
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, για γεύση
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • 1/2 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
  • 4 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 1/2 κιλό τυρί ρικότα, ή τυρί cottage

Για το Φύλλο:

  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό φύλλα

Παρασκευή σπανακόπιτας:

Για τη γέμιση:

  • Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά το ψιλοκομμένο σπανάκι. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγώστε εντελώς. Το σπανάκι πρέπει να είναι στεγνό πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε.
  • Ζεσταίνετε το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα πράσινα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέστε το σπανάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο και μαγειρέψτε για 5 με 10 λεπτά μέχρι να μαραθεί και να θερμανθεί το σπανάκι.
  • Προσθέστε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώστε. Το μείγμα σπανακιού πρέπει να είναι στην ξηρή πλευρά. Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, θα πρέπει να το μαγειρέψετε μέχρι να εξατμιστεί η υπερβολική υγρασία. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα του σπανακιού στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεψτε τη φέτα, τα αυγά και το τυρί ρικότα.
  • Προσθέστε το παγωμένο μείγμα σπανακιού και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για το φύλλο:

  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα ζαχαροπλαστικής, λιπάνετε ελαφρά 2 ορθογώνια ταψιά.
  • Αφαιρέστε προσεκτικά το ρολό φύλλου από το πλαστικό κάλυμμα. Οι περισσότερες συσκευασίες διατίθενται σε φύλλα 12 x 18 ιντσών όταν ανοίγουν πλήρως.
  • Χρησιμοποιώντας ψαλίδι κουζίνας ή ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τα φύλλα στη μέση για να φτιάξετε 2 στοίβες φύλλων που να ταιριάζουν στα ταψιά. Για να αποφύγετε το στέγνωμα, καλύψτε με μια υγρή πετσέτα ενώ εργάζεστε με την άλλο ταψί.

Σπανακόπιτα:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C. Στρώνουμε περίπου 10 φύλλα στον πάτο κάθε ταψιού, φροντίζοντας να αλείψετε κάθε φύλλο με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου πριν στρώσει το επόμενο.
  • Βάλτε το μισό μείγμα σπανακιού σε κάθε ταψί σε μια ομοιόμορφη στρώση και πιέστε με μια σπάτουλα να ισιώσει.
  • Στρώστε άλλα 10 φύλλα πάνω από το μείγμα σπανακιού σε κάθε ταψί, φροντίζοντας να αλείψετε καλά κάθε φύλλο με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου.
  • Πριν από το ψήσιμο, χαράξτε την επάνω στρώση του φύλλου (φροντίζοντας να μην τρυπήσετε τη γέμιση) για να διευκολύνετε την κοπή των κομματιών αργότερα.
  • Ψήστε μέχρι η πίτα να πάρει ένα βαθύ χρυσαφένιο χρώμα, 20 με 25 λεπτά.
  • Αφήστε να κρυώσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια κόψτε σε φέτες, σερβίρετε και απολαύστε.