Διατροφή

Κρεμμύδια: 5 Λόγοι που τα κρεμμύδια μας κάνουν καλό

Κρεμμύδια: 5 Λόγοι που τα κρεμμύδια μας κάνουν καλό
Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια αποτελούν τη βάση μιας μεγάλης ποικιλίας πιάτων, είτε τρώγονται ωμά, σοταρισμένα, ψημένα, στον ατμό ή βραστά. 

Τα κρεμμύδια αποτελούν βοτανικά μέρος της οικογένειας των κρίνων (Liliaceae), μαζί με το σκόρδο, τα ασκαλώνια και τα πράσα. Αν και δεν εκτιμώνται τόσο πολύ όσο το σκόρδο, τα κρεμμύδια περιέχουν ισχυρές ενώσεις που είναι γνωστό ότι ωφελούν την υγεία. Τα κρεμμύδια αποτελούν τη βάση μιας μεγάλης ποικιλίας πιάτων, είτε τρώγονται ωμά, σοταρισμένα, ψημένα, στον ατμό ή βραστά.

Τα 5 κορυφαία οφέλη για την υγεία των κρεμμυδιών

1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις. Τα κρεμμύδια είναι φορτωμένα με φυτικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Όταν καταναλώνονται τακτικά και σε επαρκή ποσότητα, αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Στην πραγματικότητα, τα κρεμμύδια περιέχουν πάνω από 25 διαφορετικά φλαβονοειδή και είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές στη διατροφή μας. Τα κρεμμύδια έχουν επίσης ενώσεις που περιέχουν θείο, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι προστατευτικές έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς. Ένα από τα φλαβονοειδή στα κρεμμύδια, η κερσετίνη, έχει προστατευτικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και πιστεύεται ότι αυτό, καθώς και άλλες ευεργετικές ενώσεις που υπάρχουν στα κρεμμύδια, μπορεί να συμβάλλουν στις φιλικές προς την καρδιά ιδιότητες του λαχανικού. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, διαχειρίζοντάς τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνοντας τη φλεγμονή.

3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών. Η συμπερίληψη κρεμμυδιών στη διατροφή σχετίζεται με βελτιωμένη οστική πυκνότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, οι οποίες μειώνουν το οξειδωτικό στρες και φαίνεται να μειώνουν την απώλεια οστικής μάζας. Μια μελέτη που εξέτασε την επίδραση σε γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση ανέφερε ότι η συχνή κατανάλωση κρεμμυδιού μείωσε τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου. Μια περαιτέρω μελέτη σε γυναίκες μέσης ηλικίας έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού κρεμμυδιού μείωσε την απώλεια οστικής μάζας και βελτίωσε την οστική πυκνότητα.

4. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου. Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ειδικά σε μη εύπεπτες ίνες που χρειάζονται για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Αν και δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε τις πρεβιοτικές ίνες, τα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας το κάνουν και τα χρησιμοποιούν ως καύσιμο για να αυξήσουν τον αριθμό τους και να παράγουν υποπροϊόντα που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs). Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα SCFAs είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας και της ακεραιότητας του εντέρου και την υποστήριξη της ανοσίας και της πέψης μας.

5. Αντιβακτηριδιακό. Χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική για την ανακούφιση του βήχα, του κρυολογήματος και της καταρροής, οι μελέτες υποστηρίζουν ότι τα κρεμμύδια έχουν πολύτιμες αντιβακτηριακές ιδιότητες έναντι των Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa και Staphyloccus aureus. Επιπλέον, είναι τα παλαιότερα, αποθηκευμένα κρεμμύδια που φαίνονται πιο δυνατά. Για άλλη μια φορά, φαίνεται ότι η κερσετίνη έχει αξία εδώ, επειδή έχει τη δύναμη να αναστέλλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA).