Διατροφή

Καφές: Πώς μπορεί η καφεΐνη να συμβάλλει θετικά στον οργανισμό μας;

Καφές: Πώς μπορεί η καφεΐνη να συμβάλλει θετικά στον οργανισμό μας;
Καφές: Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν πίνουν, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα του 2017.

Ο καφές είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στο σώμα που προκαλείται από τη γήρανση, την έκθεση στη ρύπανση, τις χημικές ουσίες, την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), τα τρόφιμα κακής ποιότητας και το αλκοόλ, γράφουν οι συγγραφείς μιας μελέτης στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.
Οι άνθρωποι που έπιναν καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν έπιναν, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα του 2017 στο British Medical Journal. Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβουλεύει να μην καταναλώνετε περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα.

2. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Ο καφές σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του ενδομητρίου και άλλους καρκίνους και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ορισμένων νευρολογικών, μεταβολικών και ηπατικών παθήσεων, δείχνουν τα ευρήματα.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.
Η κατανάλωση υψηλής έναντι χαμηλής ποσότητας καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σημειώνει η μελέτη. Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος για κάθε δόση αυξημένης κατανάλωσης και οι συγγραφείς δεν βρήκαν διαφορά μεταξύ καφέ και καφέ χωρίς καφεΐνη.

4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας καφέ σε σχέση με την απουσία καφέ συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου, ινομυωμάτων του ήπατος και κίρρωσης του ήπατος. Υπήρχε επίσης μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου για νόσο των χολόλιθων.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον, της νόσου του Αλτσχάιμερ και της κατάθλιψης.
Ο καφές συσχετίστηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον, δείχνει η έρευνα. Οι καταναλωτές διέτρεχαν επίσης λιγότερο κίνδυνο για κατάθλιψη και άλλες γνωστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.

6. Μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία.
Το ρόφημα έρχεται με μια σειρά από καρδιαγγειακά οφέλη, επίσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Journal of the American College of Cardiology. Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.