Διατροφή

Γιαούρτι υγεία: Η κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού μπορεί οδηγεί σε υγιή ζωή

Γιαούρτι υγεία: Η κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού μπορεί οδηγεί σε υγιή ζωή
Γιαούρτι υγεία: Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ζωντανούς μύκητες βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου

Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ζωντανούς μύκητες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της φλεγμονής και στο να βοηθήσει ένα άτομο να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Η κατανάλωση υγιών βακτηρίων και μυκήτων σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, το γιαούρτι και ορισμένα ωμά φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του γαστρεντερικού σωλήνα. Αλλά αυτά τα ζωντανά μικρόβια μπορεί επίσης να ωφελήσουν την υγεία και την ευημερία με άλλους τρόπους.

Για παράδειγμα, είδη βακτηρίων όπως ο Lactobacillus acidophilus ( L. acidophilus ) μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και το Bifidobacterium bifidum ( B. bifidum ) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες. Λόγω των πιθανών πλεονεκτημάτων για την υγεία των ζωντανών μικροβίων, ερευνητές από τη Διεθνή Επιστημονική Ένωση για Προβιοτικά και Πρεβιοτικά (ISAPP) αμφισβήτησαν σε μια εργασία του 2020 εάν πρέπει να υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τροφών πλούσιων σε μικρόβια παρόμοια με τις συστάσεις για πρόσληψη φυτικών ινών. Για να το εξετάσουν περαιτέρω, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια μελέτη το 2022 για να υπολογίσουν τον αριθμό των ζωντανών μικροβίων που υπάρχουν σε μεμονωμένα τρόφιμα και πόσα από αυτά τα τρόφιμα κατανάλωναν οι Αμερικανοί. Με αυτά τα δεδομένα στα χέρια, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε να προσδιορίσει εάν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζωντανά μικρόβια γενικά, όχι μόνο σε προβιοτικά, βελτίωσε την υγεία και την ευεξία.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το ISAPP και δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition , χρησιμοποίησε δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων από ένα δείγμα 46.091 ενηλίκων που αντιπροσωπεύεται σε εθνικό επίπεδο από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES). Αρχικά, η ερευνητική ομάδα προσδιόρισε την ποσότητα τροφής με μέτρια έως υψηλά επίπεδα μικροβίων που κατανάλωνε κάθε συμμετέχων. Στη συνέχεια, εξέτασαν πώς αυτή η πρόσληψη επηρέασε δείκτες υγείας όπως η χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μετά τη συλλογή των δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών με μέτριες έως υψηλές ποσότητες ζωντανών μικροβίων – όπως το γιαούρτι και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – συσχετίστηκε με μέτριες βελτιώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου ΔΜΣ και της περιφέρειας μέσης. Συσχετίστηκε επίσης με μειωμένη αρτηριακή πίεση, γλυκόζη στο πλάσμα, ινσουλίνη, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και επίπεδα τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μικρόβια μπορεί να προάγει υψηλότερα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης.