Διατροφή

Forbes: Οι τροφές που συμβάλουν στη μακροζωία

Forbes: Οι τροφές που συμβάλουν στη μακροζωία
Το γνωστό και έγκυρο οικονομικό περιοδικό Forbes, που φημίζεται για τις λίστες του με τους πλουσιότερους, πιο ισχυρούς κλπ ανθρώπους στον πλανήτη, δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με τις τροφές οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλουν σε μεγαλύτερο βαθμό στη μακροζωία. Ποιες είναι αυτές; Το ψάρι: Νέες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση του ψαριού και των […]

Το γνωστό και έγκυρο οικονομικό περιοδικό Forbes, που φημίζεται για τις λίστες του με τους πλουσιότερους, πιο ισχυρούς κλπ ανθρώπους στον πλανήτη, δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με τις τροφές οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλουν σε μεγαλύτερο βαθμό στη μακροζωία. Ποιες είναι αυτές;

Το ψάρι: Νέες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση του ψαριού και των ω-3 λιπαρών με την υγεία της καρδιάς. Θεωρείται ότι με την κατανάλωση τριών γευμάτων με ψάρι την εβδομάδα ή 30 γραμμαρίων ψαριού καθημερινά, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται κατά 50%.

Το σκόρδο: Θεωρείται «φυτικό αντιβιοτικό» για την πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων. Πλέον έχει αποδειχτεί και η προληπτική του δράση εναντίων κάποιων μορφών του καρκίνου, όπως του στομάχου και του εντέρου. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του σκόρδου στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων, καθώς περιέχει ουσίες που «καθαρίζουν» τα τοιχώματα των αρτηριών και προλαμβάνουν τις θρομβώσεις.

Η φράουλα: Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, αποκαλείται ως «βόμβα σιδήρου», ενώ μερικές από τις χρωστικές που υπάρχουν στη σύσταση της εμποδίζουν τον σχηματισμό στον οργανισμό μιας κατηγορίας ενζύμων τα οποία ενοχοποιούνται για το ότι εντατικοποιούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Το καρότο: Η βήτα-καροτίνη που υπάρχει στη σύσταση του εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων προκαλώντας σοβαρές διαταραχές όπως η καρκινογέννηση. Την ίδια στιγμή έχει ευεργετική επίδραση στο δέρμα και στην όραση.

Η μπανάνα: Περιέχει ουσίες που εμποδίζουν την γρήγορη κατανομή της ζάχαρης στο αίμα. Επίσης, περιέχει μαγγάνιο, ουσία καθοριστικής σημασίας για πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.

Το πράσινο τσάι: Οι ευεργετικές ιδιότητες του οφείλονται κυρίως στις κατεχίνες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και προλαμβάνουν μερικές μορφές καρκίνου.

Η σόγια: Η κατανάλωση της σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά καρκίνων του μαστού και του προστάτη. Η σόγια και ειδικά τα φύτρα της παρέχουν στον οργανισμό μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β και λεκιθίνης, συστατικών με θετική δράση στις εγκεφαλικές λειτουργίες και το νευρικό σύστημα.

Το γάλα: Αποτελεί πηγή πολύτιμων πρωτεϊνών, λιπιδίων που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό και φυσικά ασβεστίου. Παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και αναφέρεται επίσης ως αξιόλογη προληπτική δράση στην ανάπτυξη καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων.