Διατροφή

Έχει και η μπύρα τα οφέλη της…

Έχει και η μπύρα τα οφέλη της…
Παραθέτοντας τα οφέλη της μπύρας δεν δίνουμε άλλοθι σε όσους θέλουν ένα… βαρέλι κάθε μέρα, ωστόσο, τονίζουμε, παραθέτοντας ευρήματα από έρευνες, πως η -με μέτρο- κατανάλωση μπύρας μπορεί να μας κάνει καλό… Η μπύρα περιέχει λυκίσκο (χρησιμοποιούνται μόνο τα θηλυκά άνθη του), που της δίνει μια πικάντικη, πικρή γεύση. Αυτά τα φωτεινά πράσινα μπουμπούκια είναι […]

Παραθέτοντας τα οφέλη της μπύρας δεν δίνουμε άλλοθι σε όσους θέλουν ένα… βαρέλι κάθε μέρα, ωστόσο, τονίζουμε, παραθέτοντας ευρήματα από έρευνες, πως η -με μέτρο- κατανάλωση μπύρας μπορεί να μας κάνει καλό…

Η μπύρα περιέχει λυκίσκο (χρησιμοποιούνται μόνο τα θηλυκά άνθη του), που της δίνει μια πικάντικη, πικρή γεύση. Αυτά τα φωτεινά πράσινα μπουμπούκια είναι επίσης γεμάτα από χημικές ουσίες (όπως η Xanthohumol) γνωστές ως πικρά οξέα, τα οποία έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Μάχονται κατά των φλεγμονών και βοηθούν στην πρόληψη και την θεραπεία ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η μπύρα μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη καθώς προκαλεί την απελευθέρωση του γαστρικού οξέος από τα κύτταρα του στομάχου, ενώ παράλληλα ελέγχει την ανάπτυξη των επικίνδυνων βακτηρίων του εντέρου.

Πολλά από τα χημικά που βρίσκονται στην μπύρα έχουν δείξει πως μπορεί να παίξουν ρόλο στην πρόληψη ή ακόμη και την θεραπεία του καρκίνου (αν και οι μελέτες μέχρι τώρα έχουν γίνει μόνο σε πειραματόζωα).

Η μπύρα είναι μια μεγάλη πηγή πυριτίου, το οποίο είναι σημαντικό για την οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών οστών. Η μορφή αυτού του ορυκτού, που βρήκε στην μπύρα, το ορθοπυριτικό οξύ, είναι επιπλέον καλό για τον μεταβολισμό.

Μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που πίνουν από μισό έως δύο ποτήρια μπύρας την ημέρα διατρέχουν 25% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου. Οι πολυφαινόλες κάνουν ιδιαίτερα καλό στην καρδιά.

Επίσης, η μπύρα και τα εκχυλίσματά της μπλοκάρουν τη δραστηριότητα των βακτηρίων που συνδέονται με την ασθένεια των ούλων και την φθορά των δοντιών.

Η Xanthohumol, η χημική ουσία που βρίσκεται στη μπύρα, προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από την οξειδωτική βλάβη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από την Κίνα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να δράσει κατά των ιών, της παχυσαρκίας, της φλεγμονής και του καρκίνου.

Τέλος, μια μελέτη σε σχεδόν 200.000 ασθενείς που δημοσιεύθηκε το 2013 έδειξε ότι ενώ τα ζαχαρούχα αναψυκτικά ενισχύουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, η κατανάλωση μπύρας μείωσε την πιθανότητα αυτή κατά 60%.