Διατροφή

Ελιόψωμο νόστιμο και υγιεινό

Ελιόψωμο νόστιμο και υγιεινό
Ο καρπός της ελιάς είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό φυτικές ίνες και μέταλλα και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση των κυττάρων. Οι ελιές είναι πλούσιες ακόμη σε αντιοξειδωτικά καροτένια και σε Βιταμίνη Α που ενισχύει το […]

Ο καρπός της ελιάς είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό φυτικές ίνες και μέταλλα και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση των κυττάρων.
Οι ελιές είναι πλούσιες ακόμη σε αντιοξειδωτικά καροτένια και σε Βιταμίνη Α που ενισχύει το ανοσοποιητικό, συμβάλλει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων , λειτουργεί κατά της καρκινογένεσης, προλαμβάνει τη γήρανση της επιδερμίδας και συμβάλλει στην ανάπτυξη γερών δοντιών, οστών και μαλλιών.
Οι ελιές ακόμη περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και σίδηρο. Η κάθε ελιά περιέχει περίπου 10 θερμίδες και καλό είναι να μειώνεται η κατανάλωση τους από άτομα με υπέρταση, έλκος και γαστρίτιδα. Είναι ωστόσο αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και συγκαταλέγεται σχεδόν σε όλες τις υγιεινές δίαιτες αλλά και στη διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Διαθέτουν 60 φορές περισσότερο ασβέστιο από το λάδι και δεκαπλάσιο φωσφόρο, ενώ διαθέτει τριακόσιες φορές μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α (ως β-καροτενίο).
Ας κάνουμε λοιπόν αυτό το εύκολο ψωμάκι και ας απολαύσουμε τα οφέλη του.

Υλικά:
500γρ. αλεύρι δυνατό
300γρ. νερό χλιαρό
8γρ. ξερή μαγιά ή 20 γρ. νωπή
1/4 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών
Λίγο ελαιόλαδο για επάλειψη
1. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά.
2. Κοσκινίζουμε το ψωμί με το αλάτι.
3. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και δημιουργούμε μία λακκούβα στο κέντρο.
4. Ρίχνουμε στη λακκούβα το νερό με τη μαγιά.
5. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε στην αρχή με κυκλικές κινήσεις και στη συνέχεια μόλις απορροφηθεί το νερό αρχίζουμε το ζύμωμα. Θέλει αρκετή ώρα ζύμωμα γι’ αυτό αν δεν έχετε χρόνο ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και βάλτε το στο μίξερ με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητά για 20 περίπου λεπτά.
6. Αφήστε τη ζύμη στην άκρη σε μια λεκάνη σκεπασμένη με μια νωπή πετσέτα τουλάχιστον για 40′ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
7. Αφού περάσει αυτή η διαδικασία ρίξτε στη ζύμη τις ελιές και ζυμώστε για λίγο με το χέρι σας.
8. Δώστε στο ψωμί σας ότι σχήμα σας αρέσει τοποθετήστε το σε ταψί και σκεπάστε το ξανά με νωπή πετσέτα.
9. Αφήστε το να φουσκώσει άλλα 40΄.
10. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
11. Λαδώστε ελαφρά την επιφάνεια του ψωμιού.
12. Ψήστε το ψωμί για 30-35′.