Διατροφή

Dip παντζαριού: 2 ντιπ με παντζάρι ως το τέλειο συνοδευτικό

Dip παντζαριού: 2 ντιπ με παντζάρι ως το τέλειο συνοδευτικό
Dip παντζαριού: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η εισαγωγή στη διατροφή μας, συμβάλλει θετικά στον οργανισμό μας, καθώς είναι αντιφλεγμονώδες κι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το παντζάρι είναι ένα πολύ γευστικό λαχανικό με πολλές θρεπτικές αξίες! Μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την πεπτική μας υγεία και προστατεύει τα κύτταρά μας από διάφορες παθήσεις. Όλοι αυτοί οι λόγοι μάς καλούν να εντάξουμε τη συγκεκριμένη ρίζα στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Φτιάχνοντας ένα υπέροχο dip παντζαριού, το οποίο μπορεί να συνοδεύσει όλα μας τα γεύματα! Παρακάτω θα δεις δύο μοναδικές συνταγές: Χούμους με σως παντζαριού και dip παντζαριού!

Χούμους με σως παντζαριού

Υλικά συνταγής:

  • 800 γρ ρεβίθια κονσέρβας, στραγγισμένα
  • 600 γρ μαγειρεμένα παντζάρια, στραγγισμένα
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ ταχίνι
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμός λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένα φουντούκια, χοντροκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας σπόρους κολοκύθας, χοντροκομμένους
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σουμάκ (προαιρετικά)
  • πρέζα νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής:

  • Αφήνουμε στην άκρη περίπου 2 κουταλιές της σούπας ρεβίθια. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα ρεβίθια, τα παντζάρια, το σκόρδο, το ταχίνι, το λάδι και το χυμό λεμονιού σε ένα μούλτι με μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά ελέγχουμε το μείγμα, προσθέτοντας λίγο αλάτι ή λεμόνι αν χρειάζεται. Τοποθετούμε το χούμους στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε (θα διατηρηθεί έως και δύο ημέρες).
  • Μεταφέρουμε το χούμους σε ένα φαρδύ, ρηχό μπολ ή απλώνουμ σε μια πιατέλα. Περιχύνουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με τα κρατημένα ρεβίθια, τα φουντούκια, το σουσάμι, το σουμάκ και το τσίλι (αν χρησιμοποιήσουμε).

Dip παντζαριού

Υλικά συνταγής:

  • 250 γρ παντζάρια συσκευασμένα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο, συν μερικά φύλλα για πασπάλισμα
  • χυμός λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα
  • μερικές πρέζες σουσαμιού

Εκτέλεση συνταγής:

  • Βάζουμε τα παντζάρια και το κύμινο στο μικρό μπολ του μούλτι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον δυόσμο και το χυμό λεμονιού και, στη συνέχεια, ανακατεύουμε απαλά, προσθέτοντας το τυρί για να έχουμε ένα αφράτο αποτέλεσμα. Πασπαλίζουμε με φύλλα δυόσμου και σουσάμι.

Για σερβίρισμα (προαιρετικό):

  • Προσθέτουμε τραγανά λαχανικά, κομμένα σε στικάκια (χρησιμοποιούσαμε μάραθο, καρότα & ραπανάκια), ψωμί φρυγανισμένο και κομμένο στα δάχτυλα για βούτηγμα, μίνι μπάλες μοτσαρέλα, ελιές, κριτσίνια τυλιγμένα με προσούτο.
  • Τακτοποιούμε τα τραγανά λαχανικά και άλλα συνοδευτικά γύρω από την πιατέλα και αφήνουμε όλους να σκάψουν μέσα. Καλή απόλαυση!!!