Διατροφή

Δαμάσκηνα αντιοξειδωτική δράση: Νέα έρευνα για τα οφέλη στον οργανισμό

Δαμάσκηνα  αντιοξειδωτική  δράση: Νέα έρευνα για τα οφέλη στον οργανισμό
Tα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βελτιώνουν τη ροή του αίματος, την υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων.

Ειδικά τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών και μπορούν να αναστείλουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου, όπως είπε ο  γαστρεντερολόγος κ. Λεωνίδας Χατζηγεωργίου στο www.healthweb.gr , τονίζοντας ότι σε μια πρόσφατη μελέτη του πως μία μερίδα δαμάσκηνα παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, ο σίδηρος, το σελήνιο, το κάλιο, ο χαλκός και το φυλλικό οξύ.

Τα δαμάσκηνα είναι ένα γλυκό φρούτο και ανήκουν στο γένος Prunus μαζί με τα ροδάκινα και τα κορόμηλα. Στην χώρα μας καλλιεργούνται συνήθως στην Θεσσαλία και την Μακεδονία ενώ τα συναντά κανείς στη Σκόπελο. Στο εμπόριο συνήθως συναντώνται σε αποξηραμένη μορφή η οποία προκύπτει από την ωρίμανση τους στον ήλιο αλλά και σε μορφή χυμού.

Τα οφέλη που έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά, αφού παράλληλα έχουν πολύ λίγες θερμίδες και δεν περιέχουν κορεσμένα λίπη. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ανακουφίζουν αποτελεσματικά από προβλήματα δυσκοιλιότητας. Επίσης, Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή όπως η λουτείνη, η κρυπτοξανθίνη και η ζεαξανθίνη, οι οποίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες συμβάλλοντας στην αντιγήρανση των κυττάρων. Ειδικά η ζεαξανθίνη που ανήκει στα καροτενοειδή απορροφάται από την ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς και συνεισφέρει στην καλή λειτουργία της όρασης.

Τα πολλαπλά οφέλη των δαμάσκηνων στον οργανισμό.

Οι ερευνητές θεωρούν  πως το φρέσκο ώριμο δαμάσκηνο μπορεί να το απολαύσει κανείς όπως είναι, με τη φλούδα του, καθώς η φλούδα όχι μόνο παρέχει διαιτητικές ίνες, αλλά φέρει και ωφέλιμα αντιοξειδωτικά συστατικά. Επομένως, τα πλένουμε καλά και τα απολαμβάνουμε χωρίς να απορρίπτουμε τη φλούδα. Μπορούν επίσης να ψηθούν ή να μαγειρευτούν. Λόγων των πολλαπλών οφελών τους μπορούν να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση χωρίς προσθήκη ζάχαρης είτε ωμά είτε αποξηραμένα είτε σαν φυσικός χυμός, συμβάλλοντας στην ημερήσια αύξηση της κατανάλωσης των μερίδων των φρούτων και έτσι στην προαγωγή της υγείας.