Διατροφή

Αβοκάντο: Ένα αβοκάντο την ημέρα, τη χοληστερόλη κάνει πέρα!

Αβοκάντο: Ένα αβοκάντο την ημέρα, τη χοληστερόλη κάνει πέρα!
Αβοκάντο: Μια πρόσφατη μελέτη αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ενός αβοκάντο καθημερινά σε σύγκριση με μια συνήθη δίαιτα.

Οι τελευταίες διατροφικές τάσεις και δίαιτες αλλάζουν συνεχώς και μπορεί να είναι δύσκολο να συμβαδίσετε. Ορισμένοι ειδικοί προσαρμόζουν τώρα την έρευνά τους στα οφέλη για την υγεία συγκεκριμένων τροφίμων. Ένα από αυτά τα τρόφιμα είναι το αβοκάντο. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ενός αβοκάντο καθημερινά σε σύγκριση με μια συνήθη δίαιτα. Αν και οι ερευνητές δεν βρήκαν μεγάλη διαφορά μεταξύ της ομάδας ελέγχου και της ομάδας παρέμβασης, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και βελτίωσαν την ποιότητα της διατροφής τους. Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι το συμβούλιο Hass Avocado χρηματοδότησε την έρευνα.

Διατροφική αξία χοληστερόλης και αβοκάντο

Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν χοληστερόλη από τα τρόφιμα, αλλά το σώμα παράγει επίσης χοληστερόλη. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι Αξιόπιστη πηγή χοληστερόλης: λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Είναι σημαντικό να διατηρούνται τα επίπεδα χοληστερόλης, ιδιαίτερα τα επίπεδα LDL (μερικές φορές αποκαλούμενα “κακή” χοληστερόλη), κάτω από ένα ορισμένο ποσό για την πρόληψη δυσμενών εκβάσεων για την υγεία, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η στεφανιαία νόσο.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και πώς οι άνθρωποι μπορούν να τροποποιήσουν τη διατροφή τους για να διατηρήσουν τη χοληστερόλη τους σε υγιή επίπεδα και να βελτιώσουν τη συνολική τους διατροφή. Ένας τομέας ενδιαφέροντος είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεκριμένα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης. Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης πολλές χρήσιμες βιταμίνες, όπως βιταμίνη C και Κ, και είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Τα οφέλη ενός αβοκάντο την ημέρα

Η εν λόγω μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή και εξέτασε τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά σε διάστημα έξι μηνών. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν η κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά βοήθησε τους ανθρώπους να μειώσουν το σπλαχνικό λίπος σε συμμετέχοντες με αυξημένη περίμετρο μέσης («περίμετρος μέσης ≥35 ιντσών για τις γυναίκες και ≥40 ιντσών για τους άνδρες»). Εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο σε πολλά άλλα αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης, του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία. Για να συμπεριληφθούν στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν αυξημένη περιφέρεια μέσης και τακτική κατανάλωση δύο ή λιγότερων αβοκάντο το μήνα. Η ομάδα παρέμβασης (505 συμμετέχοντες) κατανάλωνε ένα αβοκάντο καθημερινά, ενώ η ομάδα ελέγχου (503 συμμετέχοντες) συνέχισε την τυπική διατροφή της.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη στην αρχή της μελέτης και στις 8, 16 και 26 εβδομάδες και χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν τα επίπεδα του σπλαχνικού λιπώδους ιστού ή του σωματικού λίπους που επενδύει τα κοιλιακά όργανα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν πολλές σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ελέγχου και παρέμβασης. Η εξαίρεση ήταν στα επίπεδα χοληστερόλης. Η ομάδα παρέμβασης είχε χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης. Υπήρχαν επίσης μικρές διαφορές στη διατροφή μεταξύ των δύο ομάδων, με την ομάδα παρέμβασης να έχει υψηλότερες βαθμολογίες δείκτη υγιεινής διατροφής. Η ομάδα παρέμβασης έλαβε υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και λίπους και χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν βρήκαν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά την αύξηση βάρους, υποδεικνύοντας ότι η ενσωμάτωση ενός καθημερινού αβοκάντο δεν συνέβαλε στην αύξηση βάρους. Η συγγραφέας της μελέτης Δρ Alice H. Lichtenstein σημείωσε ότι η προσθήκη υπερτροφών ή υγιεινών τροφών στη διατροφή κάποιου δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Περιορισμοί και προχωράμε μπροστά

Αυτή η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι ερευνητές δεν συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τα φάρμακα των συμμετεχόντων. Δεύτερον, οι συμμετέχοντες παρατηρήθηκαν μόνο σε διάστημα έξι μηνών και ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να έχει δει διαφορετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τον σπλαχνικό λιπώδη ιστό. Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης τη μελέτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία μπορεί να επηρέασε τη ζωή των συμμετεχόντων. Είχαν υψηλό ποσοστό διατήρησης για τους συμμετέχοντες, αλλά δεν την ολοκλήρωσαν όλοι όσοι ξεκίνησαν τη μελέτη. Ορισμένες συλλογές δεδομένων, όπως για τη διατροφή, βασίστηκαν στην αναφορά των συμμετεχόντων, επομένως υπάρχει κίνδυνος για σφάλματα.