Διατροφή

Άμυλο λαχανικά: Η συμβολή των αμυλούχων λαχανικών στην υγεία – Πόσα πρέπει να τρώμε [vid]

Άμυλο λαχανικά: Η συμβολή των αμυλούχων λαχανικών στην υγεία – Πόσα πρέπει να τρώμε [vid]
Άμυλο λαχανικά: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά συνιστούν επίσης αμυλούχα τρόφιμα, οπότε αν τα καταναλώνετε ως μέρος του κύριου γεύματός σας, μπορεί να είναι σκόπιμο να επιλέξετε λαχανικά που δεν είναι αμυλούχα ως συνοδευτικά.

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι εκείνα με σχετικά υψηλή ποσότητα υδατανθράκων ανά μονάδα βάρους. Ενδεικτικά, τα λαχανικά με περιεκτικότητα υδατανθράκων που υπερβαίνει τα 5g ανά 100g βάρους μπορούν να θεωρηθούν αμυλούχα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνουνται: το παντζάρι, ο αρακάς, οι πατάτες, η γλυκοπατάτα, το γλυκό καλαμπόκι. Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι: Πόσα αμυλούχα λαχανικά πρέπει να τρώμε καθημερινά;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, τα αμυλούχα τρόφιμα γενικά συνίσταται να περιορίζονται στο ένα τέταρτο του πιάτου σας στα κύρια γεύματα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά συνιστούν επίσης αμυλούχα τρόφιμα, οπότε αν τα καταναλώνετε ως μέρος του κύριου γεύματός σας, μπορεί να είναι σκόπιμο να επιλέξετε λαχανικά που δεν είναι αμυλούχα ως συνοδευτικά.

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης αμυλούχων λαχανικών για την υγεία

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, μετάλλων και βιταμινών. Παρέχουν επίσης επάρκεια βιταμίνης C, βιταμινών Β και καλίου. Οι υδατάνθρακες γενικά μας παρέχουν ενέργεια αλλά αυξάνουν επίσης τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σχετικά γρήγορα και σημαντικά, γι ‘αυτό και συνίσταται η κατανάλωσή τους με μέτρο. Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι δρα αντιοξειδωτικά, καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Την ίδια στιγμή, το κάλιο είναι χρήσιμο για τα νεύρα και τους μύες μας, ενώ οι βιταμίνες Β παίζουν διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας των λιπών και των υδατανθράκων.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση αμυλούχων λαχανικών

Είναι σημαντικό τα αμυλούχα λαχανικά να πλένονται καλά πριν το μαγείρεμα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης. Επιπλέον, να θυμάστε ότι τα τηγανητά αμυλούχα λαχανικά, όπως για παράδειγμα οι τηγανητές πατάτες ή τα τσιπς είναι πολύ υψηλά σε θερμίδες και για τον λόγο αυτό η πρόσληψή τους θα πρέπει να περιορίζεται με σκοπό να αποφευχθεί ο κίνδυνος αύξησης βάρους, ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο: