ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός: Χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου για όσους ασκούνται κάθε εβδομάδα [Μελέτη, vid]

Αθλητισμός: Χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου για όσους ασκούνται κάθε εβδομάδα [Μελέτη, vid]

Αθλητισμός: Η μείωση ήταν 21-23% για άτομα που έκαναν δύο έως τέσσερις φορές τη συνιστώμενη ποσότητα έντονης σωματικής δραστηριότητας και 26-31% για άτομα που έκαναν δύο έως τέσσερις φορές τη συνιστώμενη μέτρια σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα.

Μια ανάλυση περισσότερων από 100.000 συμμετεχόντων σε μια περίοδο παρακολούθησης 30 ετών διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που εκτελούν δύο έως τέσσερις φορές την τρέχουσα συνιστώμενη ποσότητα μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα (25/7) στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η μείωση ήταν 21-23% για άτομα που έκαναν δύο έως τέσσερις φορές τη συνιστώμενη ποσότητα έντονης σωματικής δραστηριότητας και 26-31% για άτομα που έκαναν δύο έως τέσσερις φορές τη συνιστώμενη μέτρια σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Το 2018, οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών συνέστησαν στους ενήλικες να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 150-300 λεπτά/εβδομάδα μέτριας φυσικής δραστηριότητας ή 75-150 λεπτά/εβδομάδα έντονης φυσικής δραστηριότητας ή ισοδύναμο συνδυασμό και των δύο εντάσεων. Οι τρέχουσες συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι οποίες βασίζονται στις Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας του HHS, είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης άσκησης ή συνδυασμό των δύο.

«Ο πιθανός αντίκτυπος της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία είναι μεγάλος, ωστόσο παραμένει ασαφές εάν η ενασχόληση με υψηλά επίπεδα παρατεταμένης, έντονης ή μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα παρέχει πρόσθετα οφέλη ή έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο Dong Hoon Lee. , Sc.D., M.S., επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη. «Η μελέτη μας αξιοποίησε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της αυτοαναφερόμενης φυσικής δραστηριότητας για δεκαετίες για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας σωματικής δραστηριότητας κατά τη μέση και όψιμη ενήλικη ζωή και τη θνησιμότητα».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα θνησιμότητας και ιατρικά αρχεία για περισσότερους από 100.000 ενήλικες που συγκεντρώθηκαν από δύο μεγάλες προοπτικές μελέτες: τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών αποκλειστικά για γυναίκες και τη Μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας αποκλειστικά για άνδρες από το 1988-2018. Οι συμμετέχοντες των οποίων τα δεδομένα εξετάστηκαν ήταν: το 63% γυναίκες και περισσότερο από το 96% λευκοί ενήλικες. Είχαν μέση ηλικία τα 66 έτη και μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 26 kg/m2 κατά την περίοδο παρακολούθησης των 30 ετών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τη σωματική τους δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο για κάθε δύο χρόνια.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που εκτελούσαν διπλάσιο από το προτεινόμενο εύρος μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα είχαν τον χαμηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο θνησιμότητας.

Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Οι συμμετέχοντες που πληρούσαν τις οδηγίες για έντονη σωματική δραστηριότητα είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και 15% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από μη καρδιαγγειακά αίτια, και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 19%.
  • Οι συμμετέχοντες που πληρούσαν τις οδηγίες για μέτρια σωματική δραστηριότητα είχαν 22-25% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και 19-20% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από μη καρδιαγγειακή νόσο, και μειωμένο συνολικό κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 20-21%.
  • Οι συμμετέχοντες που έκαναν δύο έως τέσσερις φορές πάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα έντονης σωματικής δραστηριότητας (150-300 λεπτά/εβδομάδα) είχαν 27-33% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και 19% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από μη καρδιαγγειακή νόσο, και 21 -23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη αποκαλύπτει νέα μακροπρόθεσμα οφέλη της άσκησης στην παιδική ηλικία

Τα fitness trackers σας βοηθούν να χάσετε βάρος, λέει νέα μελέτη

Μπορείτε να θεραπεύσετε την αϋπνία μέσω της τακτικής άσκησης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη των αποξηραμένων σύκων όταν τρώγονται με άδειο στομάχι

Αποξηραμένα σύκα: Τα αποξηραμένα σύκα με άδειο στομάχι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Κρίση υγείας στο εργατικό δυναμικό: Γιατί είμαστε τόσο ασθενείς;

Κρίση υγείας στο εργατικό δυναμικό: Συνολικά, εκτιμά ότι σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυτό που αποκαλεί μια κατάσταση περιορισμού της εργασίας. 

Είναι το μήλο φίλος της εγκύου και του εμβρύου;

Μήλα εγκυμοσύνη: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα μήλα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας και να σας κρατήσουν χορτάτες μεταξύ των γευμάτων.

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.