Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Αθλητισμός: Τα fitness trackers βοηθούν να ασκούμαστε περισσότερο & να χάνουμε βάρος [Μελέτη,vid]

Αθλητισμός: Τα fitness trackers βοηθούν να ασκούμαστε περισσότερο & να χάνουμε βάρος [Μελέτη,vid]

Αθλητισμός: Νέα ευρήματα από Αυστραλούς ερευνητές επιβεβαίωσαν αυτό που πιστεύουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο: οι ιχνηλάτες γυμναστικής, τα βηματόμετρα και τα έξυπνα ρολόγια μας παρακινούν να ασκούμαστε περισσότερο και να χάνουμε βάρος.

Οι φορητοί ιχνηλάτες δραστηριότητας μας ενθαρρύνουν να περπατάμε έως και 40 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα (περίπου 1.800 περισσότερα βήματα), με αποτέλεσμα μια μέση απώλεια βάρους 1 κιλού σε διάστημα πέντε μηνών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν σχεδόν 400 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 164.000 άτομα από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές (WAT) για την παρακολούθηση της φυσικής τους δραστηριότητας.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Digital Health, υπογραμμίζουν την αξία των παρεμβάσεων χαμηλού κόστους για την αντιμετώπιση μιας αυξανόμενης επιδημίας καταστάσεων υγείας που προκαλούνται εν μέρει από την έλλειψη άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη τύπου 2, των καρκίνων και των ψυχικών ασθενειών. Επικεφαλής ερευνητής UniSA Ph.D.. ο Ty Ferguson λέει ότι παρά τη δημοτικότητα των WAT, υπάρχει ευρέως διαδεδομένος σκεπτικισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ακρίβειά τους και το κατά πόσο τροφοδοτούν εμμονικές συμπεριφορές και διατροφικές διαταραχές, αλλά τα στοιχεία είναι συντριπτικά θετικά.

“Τα συνολικά αποτελέσματα από τις μελέτες που εξετάσαμε δείχνουν ότι οι φορετοί ιχνηλάτες δραστηριότητας είναι αποτελεσματικοί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα”, λέει ο Ferguson. «Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ασκούνται σε τακτική βάση, να κάνουν την άσκηση μέρος της ρουτίνας τους και να βάζουν στόχους για να χάσουν βάρος». Η απώλεια βάρους κατά 1 κιλό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά οι ερευνητές λένε ότι από την άποψη της δημόσιας υγείας είναι σημαντική.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές δεν ήταν μελέτες απώλειας βάρους, αλλά μελέτες φυσικής δραστηριότητας και τρόπου ζωής, δεν θα περιμέναμε δραματική απώλεια βάρους», λέει η καθηγήτρια της UniSA, Carol Maher, συν-συγγραφέας της ανασκόπησης. «Ο μέσος άνθρωπος κερδίζει περίπου 0,5 κιλά ετησίως σε ερπυσμό βάρους, επομένως η απώλεια 1 κιλού σε διάστημα πέντε μηνών είναι σημαντική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα δύο τρίτα των Αυστραλών είναι υπέρβαροι ή άτομα με παχυσαρκία».

Μεταξύ του 2014 και του 2020, ο αριθμός των φορητών ανιχνευτών δραστηριότητας που αποστέλλονται παγκοσμίως αυξήθηκε σχεδόν κατά 1500%, μεταφραζόμενος σε παγκόσμια δαπάνη 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Εκτός από την επιπλέον σωματική δραστηριότητα και την απώλεια βάρους που αποδίδεται στα WAT, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα fitness trackers βοηθούν επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και άλλες παθήσεις υγείας.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Fitness trackers ανιχνεύουν την Covid προσυμπτωματικά

Κοινοί μύθοι για την καταμέτρηση θερμίδων και τα επιστημονικά στοιχεία που τους καταρρίπτουν, απευθείας από τους ειδικούς.

Fitness trackers: Βελτιώνουν σημαντικά την υγεία και τη φυσική κατάσταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Close Icon