Τεχνολογία

Αθλητισμός: Τα fitness trackers βοηθούν να ασκούμαστε περισσότερο & να χάνουμε βάρος [Μελέτη,vid]

Αθλητισμός: Τα fitness trackers βοηθούν να ασκούμαστε περισσότερο & να χάνουμε βάρος [Μελέτη,vid]

Αθλητισμός: Νέα ευρήματα από Αυστραλούς ερευνητές επιβεβαίωσαν αυτό που πιστεύουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο: οι ιχνηλάτες γυμναστικής, τα βηματόμετρα και τα έξυπνα ρολόγια μας παρακινούν να ασκούμαστε περισσότερο και να χάνουμε βάρος.

Οι φορητοί ιχνηλάτες δραστηριότητας μας ενθαρρύνουν να περπατάμε έως και 40 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα (περίπου 1.800 περισσότερα βήματα), με αποτέλεσμα μια μέση απώλεια βάρους 1 κιλού σε διάστημα πέντε μηνών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν σχεδόν 400 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 164.000 άτομα από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές (WAT) για την παρακολούθηση της φυσικής τους δραστηριότητας.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Digital Health, υπογραμμίζουν την αξία των παρεμβάσεων χαμηλού κόστους για την αντιμετώπιση μιας αυξανόμενης επιδημίας καταστάσεων υγείας που προκαλούνται εν μέρει από την έλλειψη άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη τύπου 2, των καρκίνων και των ψυχικών ασθενειών. Επικεφαλής ερευνητής UniSA Ph.D.. ο Ty Ferguson λέει ότι παρά τη δημοτικότητα των WAT, υπάρχει ευρέως διαδεδομένος σκεπτικισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ακρίβειά τους και το κατά πόσο τροφοδοτούν εμμονικές συμπεριφορές και διατροφικές διαταραχές, αλλά τα στοιχεία είναι συντριπτικά θετικά.

“Τα συνολικά αποτελέσματα από τις μελέτες που εξετάσαμε δείχνουν ότι οι φορετοί ιχνηλάτες δραστηριότητας είναι αποτελεσματικοί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα”, λέει ο Ferguson. «Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ασκούνται σε τακτική βάση, να κάνουν την άσκηση μέρος της ρουτίνας τους και να βάζουν στόχους για να χάσουν βάρος». Η απώλεια βάρους κατά 1 κιλό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά οι ερευνητές λένε ότι από την άποψη της δημόσιας υγείας είναι σημαντική.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές δεν ήταν μελέτες απώλειας βάρους, αλλά μελέτες φυσικής δραστηριότητας και τρόπου ζωής, δεν θα περιμέναμε δραματική απώλεια βάρους», λέει η καθηγήτρια της UniSA, Carol Maher, συν-συγγραφέας της ανασκόπησης. «Ο μέσος άνθρωπος κερδίζει περίπου 0,5 κιλά ετησίως σε ερπυσμό βάρους, επομένως η απώλεια 1 κιλού σε διάστημα πέντε μηνών είναι σημαντική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα δύο τρίτα των Αυστραλών είναι υπέρβαροι ή άτομα με παχυσαρκία».

Μεταξύ του 2014 και του 2020, ο αριθμός των φορητών ανιχνευτών δραστηριότητας που αποστέλλονται παγκοσμίως αυξήθηκε σχεδόν κατά 1500%, μεταφραζόμενος σε παγκόσμια δαπάνη 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Εκτός από την επιπλέον σωματική δραστηριότητα και την απώλεια βάρους που αποδίδεται στα WAT, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα fitness trackers βοηθούν επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και άλλες παθήσεις υγείας.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Fitness trackers ανιχνεύουν την Covid προσυμπτωματικά

Κοινοί μύθοι για την καταμέτρηση θερμίδων και τα επιστημονικά στοιχεία που τους καταρρίπτουν, απευθείας από τους ειδικούς.

Fitness trackers: Βελτιώνουν σημαντικά την υγεία και τη φυσική κατάσταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έξι αριθμοί προβλέπουν την απειλητική για τη ζωή COVID-19

Πιστεύουν επίσης ότι το μοντέλο τους έχει άλλο ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα που έχουν δει: την ευκολία χρήσης. Τα περισσότερα νοσοκομεία συλλέγουν ήδη και τα έξι σημεία δεδομένων για τους ασθενείς COVID-19. Η μόνη επιπλέον εργασία είναι η πληκτρολόγηση αυτών των έξι μεταβλητών στον τύπο -και η ομάδα μελέτης ελπίζει να το κάνει ακόμη πιο εύκολο.

Πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη;

ΙοΤ: Το IoT έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης καθιστώντας την πιο προσιτή, εξατομικευμένη και αποτελεσματική, βελτιώνοντας τελικά τα αποτελέσματα των ασθενών και τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Σιγκαπούρη Αεροδρόμιο - Θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν από την πόλη-κράτος χωρίς διαβατήρια

Οι ψηφιακές ταυτότητες, συμβατές με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην Αρούμπα, επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας ασφαλείς ψηφιακές εκδόσεις των διαβατηρίων τους σε κινητά τηλέφωνα. Στις ΗΠΑ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η United και η Delta πειραματίζονται με βιομετρικό check-in, παράδοση αποσκευών και πύλες επιβίβασης σε επιλεγμένα αεροδρόμια τα τελευταία δύο χρόνια.

Μοντέλο AI στοχεύει να προβλέπει τη γεύση των φαρμάκων

Η τήρηση της θεραπείας είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική με τα αντιβιοτικά, καθώς η διακοπή της θεραπείας θα συμβάλει στη μικροβιακή αντοχή. "Με τα αντιβιοτικά, εάν ο ασθενής δεν το πάρει, ναι, δεν θα βελτιωθεί. Αλλά επίσης θα συμβάλετε στην αντιμικροβιακή αντοχή", είπε ο Δρ Abdelhakim. «Είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους υπόλοιπους από εμάς».