Γενικές Ειδήσεις

8 Μαρτίου: Ποια είναι η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας;

8 Μαρτίου: Ποια είναι η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας;

8 Μαρτίου: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κήρυξε την πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας.

Μπορεί να έχετε δει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης ή να έχετε ακούσει φίλους να μιλούν γι’ αυτήν. Τι είναι όμως αυτή η μέρα; Πότε είναι;  Για περισσότερο από έναν αιώνα άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σηματοδοτούν την 8η Μαρτίου ως μια ξεχωριστή ημέρα για τις γυναίκες.

Πότε ξεκίνησε η γιορτή της Γυναίκας;

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γνωστή και ως IWD για συντομία, προέκυψε από το εργατικό κίνημα για να γίνει μια αναγνωρισμένη ετήσια εκδήλωση από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Οι σπόροι του φυτεύτηκαν το 1908, όταν 15.000 γυναίκες παρέλασαν στη Νέα Υόρκη ζητώντας μικρότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και δικαίωμα ψήφου. Ένα χρόνο αργότερα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κήρυξε την πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας.

Η ιδέα να γίνει η ημέρα διεθνής προήλθε από μια γυναίκα που ονομάζεται Clara Zetkin, κομμουνίστρια ακτιβίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Πρότεινε την ιδέα το 1910 σε ένα Διεθνές Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη. Εκεί βρίσκονταν 100 γυναίκες, από 17 χώρες, και συμφώνησαν με την πρότασή της ομόφωνα.

Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1911, στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Η εκατονταετηρίδα γιορτάστηκε το 2011 Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τα πράγματα επισημοποιήθηκαν το 1975 όταν τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να γιορτάζουν την ημέρα. Το πρώτο θέμα που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ (το 1996) ήταν «Γιορτάζοντας το παρελθόν, Σχεδιάζοντας για το Μέλλον».

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει γίνει μια ημερομηνία για τον εορτασμό του πόσο μακριά έχουν φτάσει οι γυναίκες στην κοινωνία, στην πολιτική και στα οικονομικά, ενώ οι πολιτικές ρίζες της ημέρας σημαίνουν απεργίες και διαμαρτυρίες που οργανώνονται για να ευαισθητοποιήσουν τη συνεχιζόμενη ανισότητα.

Γιατί 8η Μαρτίου;

Η ιδέα της Clara για μια Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είχε καθορισμένη ημερομηνία. Δεν επισημοποιήθηκε μέχρι την απεργία εν καιρώ πολέμου το 1917, όταν οι Ρωσίδες ζήτησαν «ψωμί και ειρήνη» – και τέσσερις ημέρες μετά την απεργία ο Τσάρος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και η προσωρινή κυβέρνηση παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.

Η ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η απεργία των γυναικών στο Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο τότε χρησιμοποιούταν στη Ρωσία, ήταν η Κυριακή 23 Φεβρουαρίου. Αυτή η ημέρα στο Γρηγοριανό ημερολόγιο ήταν 8 Μαρτίου.

Γιατί οι άνθρωποι φοράνε το μωβ χρώμα;

Το μωβ χρώμα συνδέεται συχνά με το IWD καθώς σημαίνει «δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια». Το μωβ, το πράσινο και το λευκό είναι τα χρώματα της IWD, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

“Το μωβ σημαίνει δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα. Το λευκό αντιπροσωπεύει την αγνότητα, αν και μια αμφιλεγόμενη έννοια. Τα χρώματα προήλθαν από την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών (WSPU) στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1908”, λένε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παραλύει η χώρα την Τετάρτη - Ποιοι θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία

Κ.Μπαλαμπάνης:Το ‘καμπανάκι ’ στους παχύσαρκους ΄χτυπάει ΄ για αισθητικούς ή ιατρικούς λογούς

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ατόμων που Εργάζονται στο Σεξ

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα περισσότερα στοχευμένα μέτρα COVID-19 για το κλείσιμο των συνόρων είναι αναποτελεσματικά και πιθανόν παράνομα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα