Επιχειρηματικά

Η Amgen μήνυσε την Karyopharm για ‘κλοπή’ 19 πωλητών

Η Amgen μήνυσε την Karyopharm για ‘κλοπή’ 19 πωλητών

της Νικολέτας Ντάμπου

Η Amgen μήνυσε την Karyopharm, ισχυριζόμενη ότι της «έκλεψε» εμπορικά μυστικά σχετικά με την απόδοση των πωλήσεων της και χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για να μισθώσει τους καλύτερους νέους προωθητές του νέου φαρμάκου.

Τι πρέπει να κάνει μια εταιρία φαρμακευτικών προϊόντων, όταν μια άλλη φαρμακοβιομηχανία «κλέψει» 19 από τους πωλητές της, για την προετοιμασία ενός ανταγωνιστικού προϊόντος;

Πολλές εταιρείες θα καταρρεύσουν, θα προσλάβουν ακόμα πιο καταρτισμένους πωλητές και θα στηρίξουν το μήνυμα μάρκετινγκ για να καταστήσουν σαφές στους γιατρούς, γιατί πρέπει να επιλέξουν το πρώτο προϊόν στην αγορά. Αλλά όταν η εν λόγω εταιρεία είναι η Amgen, η απάντηση είναι να στραφεί σε διαφορετικό τόπο: το αμερικανικό δικαστικό σύστημα.

Οι εν λόγω 19 πωλητές παραιτήθηκαν από την Amgen πέρυσι για να συμμετάσχουν στην Karyopharm, η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει το selinexor, ένα φάρμακο πολλαπλού μυελώματος που θα ανταγωνιστεί απευθείας με το Kyprolis της Amgen. Τώρα η Amgen μήνυσε την Karyopharm.

Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας , η Karyopharm υπέβαλε μια πρόταση για να απορρίψει την αγωγή, την οποία η Amgen είχε αρχικά καταθέσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε κρατικό δικαστήριο της Μασαχουσέτης.  Σύμφωνα με την καταγγελία, η Karyopharmπροσέλαβε έναν από τους περιφερειακούς διαχειριστές πωλήσεων της Amgen τον Φεβρουάριο του 2018 στη θέση του αντιπροέδρου των πωλήσεων. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, τρεις πρόσθετοι διαχειριστές πωλήσεων και ένας “κορυφαίος πωλητής” είχαν αφήσει την Amgen να ενταχθεί στην Karyopharm.

Οι διευθυντές πωλήσεων είχαν όλοι πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις πωλήσεις της Amgen, έτσι ώστε «η Karyopharm γνώριζε ακριβώς τη στρατηγική της Amgen» δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Η μαζική έξοδος των πωλητών Amgen πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2018, αμέσως πριν κλείσει η εταιρεία για τις αργίες, σύμφωνα με την καταγγελία. Αυτό συνέβη όταν 14 επιπλέον πωλητές παρέδωσαν ταυτόχρονα τις επιστολές παραίτησής τους.

Η ομαδική παραίτηση “ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια της Karyopharm που ενορχηστρώθηκε από τους πρώην διευθυντές της Amgen … χρησιμοποιώντας τα εμπιστευτικά και εμπορικά μυστικά της Amgen”.

Η αποχώρηση όλων αυτών των πωλητών δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Amgen. Είχε αποκτήσει τον εφευρέτη της Kyprolis’, Onyx, το 2013 για 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά στη συνέχεια προσπάθησε να πείσει τους ογκολόγους να αποκόψουν τα παλαιότερα προϊόντα βασικής φροντίδας υπέρ του νέου φαρμάκου. Η Amgen ξεκίνησε το 2018 με δυνητικά τεράστιο ενισχυτικό των πωλήσεων – νέα δεδομένα που προστέθηκαν στην ετικέτα του προϊόντος δείχνουν ότι το Cyprolis plus dexamethasone μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 21% και επέτεινε την επιβίωση σε σύγκριση με το Takeda’s Velcade. 

 Τον Οκτώβριο του 2018, η Amgen κέρδισε την έγκριση για μία έκδοση του Cyprolis μία φορά την εβδομάδα, αυξάνοντας τις ελπίδες των αναλυτών της Wall Street ότι η βελτιωμένη ευκολία θα ξεκινήσει τις πωλήσεις. Οι πωλήσεις του προϊόντος αυξήθηκαν 16% πέρυσι στα 968 εκατομμύρια δολάρια.

Η Amgen είχε αναμείνει ότι η Kelineopharm θα έμενε στην αγορά, αλλά τον Μάρτιο, ο FDA επέστρεψε την ημερομηνία PDUFA κατά τρεις μήνες έως τις 6 Ιουλίου. Η καθυστέρηση αυτή συνέβη αφού μια συμβουλευτική επιτροπή προς την υπηρεσία πρότεινε να μην εγκρίνει το φάρμακο μέχρι τη φάση 3.

Οι ανησυχίες της επιτροπής ότι το selinexor προκάλεσε “σημαντική τοξικότητα” και “περιορισμένη αποτελεσματικότητα” στις κλινικές δοκιμές έστειλε αρχικά την τιμή των μετοχών της Karyopharm σε απότομη πτώση, αλλά τα μερίδια ανακτήθηκαν κάπως από την είδηση ότι η εταιρεία είχε παράσχει τις ζητούμενες πληροφορίες στον FDA. Στοιχεία Topline από μια δοκιμή φάσης 2b που απελευθερώθηκε τον Απρίλιο έδειξαν συνολικό ποσοστό απόκρισης 25% σε συνδυασμό selinexor και δεξαμεθαζόνης σε ασθενείς που είχαν σταματήσει να ανταποκρίνονται σε πέντε διαφορετικές θεραπείες για πολλαπλό μυέλωμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Επαναπροσδιορίζοντας την πολιτική υγείας και φαρμάκου για μια πιο ανταγωνιστική και υγιέστερη Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ημερίδα : Αγάπη και Φροντίδα για τα Zώα- Ομιλία Μάρσας Δημοπούλου

Με την ομιλία της Ειδικής Γραμματέως του ΥΠΕΣ για τα Ζώα Συντροφιάς Μάρσας Δημοπούλου θα ανοίξει η ημερίδα με θέμα "Αγάπη και Φροντίδα για τα Zώα -Ενσυναίσθηση, Ευαισθητοποίηση και Χαρά για τους Ανθρώπους" που διοργανώνει η Ρίτα Μωραϊτάκη Πικρού Εντεταλμένη Σύμβουλος Παρκών-Αλσων & Υγείας Ζώων.

Έλενα Χουλιάρα: Η φαρμακευτική καινοτομία είναι επένδυση για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία

Τι επεσήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου στο panel του Delphi Economic Forum ΙΧ, το οποίο εστίασε στα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν από την ενίσχυση της καινοτομίας στο φάρμακο.

Συνέδριο Κολλεγίου René Descartes: Το Διαρκώς Μεταβαλλόμενο Πεδίο της Διοίκησης Υγειονομικής Περίθαλψης

Συνέδριο Κολλεγίου René Descartes: Συνέδριο με θέμα «Το Διαρκώς Μεταβαλλόμενο Πεδίο της Διοίκησης Υγειονομικής Περίθαλψης» την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 και ώρα 17:00 στο Αμφιθέατρο Théo Angelopoulos.

Όλος ο κόσμος της Υγείας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στην πόλη των Δελφών από την Τετάρτη έως το Σάββατο, 10-13 Απριλίου 2024, με μία μεγάλη ενότητα αφιερωμένη στο μεγάλο θέμα της υγείας και στις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας.

AstraZeneca-Delphi Economic Forum : Συμμετέχει στον Δημόσιο Διάλογο προβάλλοντας τα οφέλη της επένδυσης στην Φαρμακευτική Καινοτομία

AstraZeneca : Συμμετέχει ενεργά στον Δημόσιο Διάλογο για ένα αποτελεσματικότερο και βιώσιμο Σύστημα Υγείας, προβάλλοντας τα οφέλη της επένδυσης στην Φαρμακευτική Καινοτομία στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum IX.