Επιχειρηματικά

H Novo προωθεί το Rybelsus, το πρώτο φάρμακο για το διαβήτη σε μορφή χαπιού

H Novo προωθεί το Rybelsus, το πρώτο φάρμακο για το διαβήτη σε μορφή χαπιού

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Η προφορική παρουσίαση του GLP-1 Rybelsus από τη Novo Nordisk δεν εμφανίζεται ακόμη στις εκθέσεις κερδών της, αλλά στο παρασκήνιο η φαρμακοβιομηχανία είναι απασχολημένη με τη χαρτογράφηση των τιμών – στόχου. Το νέο φάρμακο μια εξέλιξη του παλαιότερου Victoza της Novo που μοιράζεται την ίδια δραστική ουσία με το ενέσιμο Ozempic, κέρδισε την έγκριση των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο ως το πρώτο φάρμακο για το διαβήτη GLP-1 σε μορφή χαπιού. Ενώ είναι ακόμα νωρίς, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη νέα επιλογή, καθώς προσφέρει την αποτελεσματικότητα των ενέσιμων φαρμάκων σε βολική από του στόματος μορφή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Novo Lars Fruergaard Jørgensen.

Είναι πάνω από ένας μήνας από τότε που ο FDA ενέκρινε το φάρμακο και η ομάδα της Novo συνεργάζεται με ειδικούς και βασικούς ηγέτες της κοινής γνώμης για να τους εκπαιδεύσει για το φάρμακο. Μαζί με την προσπάθεια αυτή, η Novo διαπραγματεύεται για πρόσβαση με τους πληρωτές. Αφού οι φαρμακοβιομηχανίες συνάπτουν συμβάσεις με τους πληρωτές, η Novo σχεδιάζει να υποστηρίξει την ανάπτυξη με μια πλήρη δύναμη πεδίου ακολουθούμενη από τη διαφήμιση.  

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι το φάρμακο θα αυξηθεί στις πωλήσεις, αλλά μερικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι οι πληρωτές ενδέχεται να επιδιώξουν να περιορίσουν τις δαπάνες, καθώς το νέο φάρμακο επεκτείνει την κατηγορία φαρμάκων GLP-1. Από την πλευρά του, ο Jørgensen δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει “άφθονη ευκαιρία” για ανάπτυξη, καθώς οι πληρωτές πραγματοποιούν εξοικονομήσεις από χαμηλότερες τιμές στις ινσουλίνες και αλλού. Μακροπρόθεσμα, οι δαπάνες για φάρμακα GLP-1 είναι μια “ελκυστική” επιλογή, είπε. Τα Victoza και Ozempic της Novo άντλησαν $ 2,47 δισ. και $ 1 δισ. τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, αντίστοιχα.

Εκτός των ΗΠΑ, η Novo αναμένει τις πιθανές εγκρίσεις του Rybelsus στην Ευρώπη και την Ιαπωνία το επόμενο έτος. Ένας εκπρόσωπος της Novo δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη ότι «δεν είναι μυστικό» πως η φαρμακοβιομηχανία προωθεί την ανάπτυξη και σε αυτές τις αγορές. Κοιτάζοντας μπροστά, η Novo Nordisk αναμένει μια επέκταση της ετικέτας στις αρχές του επόμενου έτους, στην οποία περιγράφονται τα καρδιαγγειακά οφέλη του Ozempic. Ο Jørgensen δήλωσε ότι «μια από τις μεγαλύτερες τάσεις» στη θεραπεία του διαβήτη είναι ότι φάρμακα που παρέχουν επίσης καρδιαγγειακά οφέλη κινούνται προς τα πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας, επομένως αυτές οι εγκρίσεις θα είναι καθοριστικές καθώς τα φάρμακα φαίνονται να ανταγωνίζονται με τα μέλη της αντίπαλης ομάδας SGLT2.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες, τα έσοδα της Novo ύψους 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων χτύπησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά 11% χάρη στο Ozempic και την υπεραπόδοση από τον όμιλο biopharma της εταιρείας. Το Victoza δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των αναλυτών στις ΗΠΑ και οι ινσουλίνες εξακολουθούν να αγωνίζονται υπό την πίεση των τιμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H εκστρατεία #EinaiStoDikoSouXeri εμπλουτίζεται με νέο οπτικοακουστικό περιεχόμενο

Sandoz: Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για νέο εργοστασιο παραγωγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας χρόνος HealthCare Accelerator από την Bayer Ελλάς Δράσεις και επιτεύγματα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Bayer Ελλάς για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου της μεγάλης πρωτοβουλίας της εταιρείας, HealthCare Accelerator.

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Κομβική η σημασία ενίσχυσης της παραγωγής και επάρκειας των φαρμάκων στην Ευρώπη

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Η ανάδειξη της φαρμακοβιομηχανίας ως πυλώνας σταθερότητας, ανάπτυξης και εξασφάλισης της επάρκειας φαρμάκων στην Ευρώπη, ήταν το κεντρικό μήνυμα των συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταίρους της Ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας.

Το Ίδρυμα Vodafone δίπλα στους κατοίκους της Καστοριάς μέσω του Προγράμματος Τηλεϊατρικής

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone, από το 2006 φέρνει το «μακριά» πιο κοντά στην υγεία για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας. Τo Πρόγραμμα «ταξίδεψε» στην Κορησό Καστοριάς.

PIF: Οι ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο

Το PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece ανακοινώνει την πρωτοβουλία «Meeting Patients’ Needs», μια συνεισφορά στο θεσμικό διάλογο με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών στην Ελλάδα.