Επιχειρηματικά

Φαρμακοβιομηχανία: Το φαρμακευτικό λόμπι καταγγέλλει “ηλίθια” σχέδια πατεντών για πανδημία

Φαρμακοβιομηχανία: Το φαρμακευτικό λόμπι καταγγέλλει “ηλίθια” σχέδια πατεντών για πανδημία

Ως εκ τούτου, μια παραίτηση από την πνευματική ιδιοκτησία "που ενδεχομένως υπονομεύει αυτό που λειτούργησε τόσο καλά σε αυτή την πανδημία είναι βασικά εξωφρενικά ανόητο", δήλωσε ο Cueni. Είπε επίσης ότι η πρόταση για παραίτηση από τις πατέντες στις εξετάσεις ήταν "γελοία", καθώς δεν υπήρχε αγορά γενόσημων για τα διαγνωστικά. Ο Cueni δήλωσε ότι οι φαρμακευτικοί όμιλοι επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουν ότι αυτό που λειτούργησε καλά στην αντιμετώπιση της COVID-19 δεν θα χαθεί ή θα διακυβευθεί για την ετοιμότητα σε μελλοντικές πανδημίες.

Φαρμακοβιομηχανία: Η αφαίρεση της προστασίας της πατέντας από τις θεραπείες COVID-19 είναι μια “απίστευτα ηλίθια” ιδέα, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής ενός κορυφαίου φαρμακευτικού λόμπι, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή θα θέσει σε κίνδυνο την καινοτομία της βιομηχανίας. Καθώς η COVID-19 μεταπίπτει σταδιακά από πανδημία σε ενδημική ασθένεια, ο Thomas Cueni, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοβιομηχανιών και Συνδέσμων (IFPMA), δήλωσε ότι ο κλάδος εξακολουθεί να εργάζεται για πιο αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπείες. Ωστόσο, ο Cueni δήλωσε ότι οι κατασκευαστές δεν θα διακινδύνευαν να επενδύσουν σε δυνητικά προϊόντα εάν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) τους μπορούσαν να αφαιρεθούν. Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καταρτίζονται σχέδια για μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για την ετοιμότητα σε περίπτωση πανδημίας στο μέλλον.

  

Τα μέλη του ΠΟΥ συζητούν επίσης τη διεύρυνση μιας προσωρινής απαλλαγής από την πνευματική ιδιοκτησία για την παραγωγή εμβολίων COVID, που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2022, ώστε να συμπεριλάβει δοκιμές και θεραπείες. Ο Cueni δήλωσε ότι περισσότερες από 800 πιθανές θεραπείες για την COVID-19 βρίσκονται υπό έρευνα – και από τις εγκεκριμένες θεραπείες που κυκλοφορούν στην αγορά, περίπου τα δύο τρίτα έχουν επαναχρησιμοποιηθεί από προϋπάρχοντα φάρμακα που οι εταιρείες είχαν δοκιμάσει για να δουν αν λειτουργούν κατά της COVID. Εάν αφαιρεθεί η πατέντα για το τμήμα της COVID ενός φαρμάκου, “δεν υπάρχει τρόπος… να προστατευθεί το αρχικό τμήμα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. “Έχω ακούσει πολλές εταιρείες να λένε ότι δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να διακινδυνεύσουμε την κύρια δραστηριότητά μας και να ελέγξουμε αν λειτουργεί… αν γνωρίζαμε ότι στην πραγματικότητα θα κινδυνεύαμε να χάσουμε την προστασία, η οποία μας έδωσε κίνητρο να βάλουμε πολλά χρήματα στην έρευνα που βρίσκεται σε κίνδυνο”, είπε.

Ως εκ τούτου, μια παραίτηση από την πνευματική ιδιοκτησία “που ενδεχομένως υπονομεύει αυτό που λειτούργησε τόσο καλά σε αυτή την πανδημία είναι βασικά εξωφρενικά ανόητο”, δήλωσε ο Cueni. Είπε επίσης ότι η πρόταση για παραίτηση από τις πατέντες στις εξετάσεις ήταν “γελοία”, καθώς δεν υπήρχε αγορά γενόσημων για τα διαγνωστικά. Ο Cueni δήλωσε ότι οι φαρμακευτικοί όμιλοι επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουν ότι αυτό που λειτούργησε καλά στην αντιμετώπιση της COVID-19 δεν θα χαθεί ή θα διακυβευθεί για την ετοιμότητα σε μελλοντικές πανδημίες. Είπε ότι οι κατασκευαστές χρειάζονται γρήγορη, απρόσκοπτη πρόσβαση σε αναδυόμενους παθογόνους οργανισμούς. Αναγνώρισε όμως ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να μάθουν από “αυτό που δεν λειτούργησε καλά – δηλαδή την ισότιμη εξάπλωση” των εμβολίων. “Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο καταμερισμός της δόσης είναι κάτι που ενσωματώνουμε από την πρώτη ημέρα”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΠΟΕ αναβάλλει την απόφαση σχετικά με την παραίτηση από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Covid

Η Pfizer Inc. υπέγραψε συμφωνία με μια ομάδα για να επιτρέψει σε άλλους κατασκευαστές να παρασκευάσουν το πειραματικό της χάπι για την COVID-19

Εμβόλιο κατά της covid-19 ετοιμάζει η Νότιος Αφρική - Θα ταιριάζει σε ζεστά κλίματα

Άλμπερτ Μπουρλά : "Τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα Στρατηγική Συνεργασία για την ενίσχυση της προώθησης καταξιωμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων

LEO Pharma Hellas – BioAxess: Η συνεργασία των δύο εταιρειών στοχεύει στην ενίσχυση της προώθησης από τη εταιρεία BioAxess, καταξιωμένων φαρμακευτικών προϊόντων της LEO Pharma Hellas στον τομέα της κλινικής Δερματολογίας.