Πολιτική Υγείας

ΠΟΕ: Αναβάλλει την απόφαση σχετικά με την παραίτηση από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Covid

ΠΟΕ: Αναβάλλει την απόφαση σχετικά με την παραίτηση από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Covid

"Το να λέμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξεταστεί το θέμα είναι απόλυτη ανοησία", πρόσθεσε. "Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ αποφάσισαν να αφήσουν να περάσει άλλος ένας χρόνος χωρίς να συμβάλουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της COVID-19".

ΠΟΕ: Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου συμφώνησαν την Παρασκευή να μεταθέσουν την προθεσμία του Σαββάτου σχετικά με το αν θα επεκταθεί η συμφωνηθείσα απαλλαγή από την κατοχύρωση πατεντών για τα εμβόλια COVID-19 σε δοκιμές και θεραπείες, προκαλώντας έντονες επικρίσεις από ΜΚΟ. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ τον Ιούνιο, και τα 164 μέλη συμφώνησαν τελικά, μετά από δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, να αρθούν προσωρινά οι πατέντες για τα εμβόλια COVID-19. Η ιδέα ήταν να δοθεί ώθηση στην παγκόσμια παραγωγή και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κραυγαλέας ανισότητας στην πρόσβαση στα εμβόλια.

Η συμφωνία παραχώρησε στις αναπτυσσόμενες χώρες το δικαίωμα να παράγουν τα εμβόλια COVID για πέντε χρόνια “χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του δικαιώματος”. Ωστόσο, δεν ικανοποίησε τις αρχικές απαιτήσεις για την απαλλαγή να ισχύει για όλες τις χώρες και να καλύπτει τις εξετάσεις και τις θεραπείες COVID. Σύμφωνα με τους όρους της εν λόγω συμφωνίας, τα μέλη του του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ είχαν έξι μήνες για να αποφασίσουν αν θα επεκτείνουν τα μέτρα ώστε να “καλύπτουν επίσης την παραγωγή και την προμήθεια διαγνωστικών και θεραπευτικών προϊόντων COVID-19”. Έκτοτε, ωστόσο, έχει επέλθει αδιέξοδο. Τα μέλη έχουν περάσει μήνες διαμάχης και ώρες μόνο αυτή την εβδομάδα συζητώντας μια τεκμηριωμένη δήλωση σχετικά με την ανάγκη παράτασης της επικείμενης προθεσμίας, σύμφωνα με έναν εμπορικό αξιωματούχο που εδρεύει στη Γενεύη. Στο τέλος, το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ για τις εμπορικές πτυχές των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (TRIPS) κατάφερε να συμφωνήσει να συστήσει στο Γενικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα να “παρατείνει την προθεσμία”. Η συμφωνία αυτή ήρθε μόλις μία ημέρα πριν από την εκπνοή του χρόνου το Σάββατο.

Μια προηγούμενη, μεγαλύτερη εκδοχή του κειμένου είχε προτείνει εξάμηνη παράταση, αλλά η τελική εκδοχή δεν έκανε καμία αναφορά σε χρονοδιάγραμμα. Οι ομάδες δημοσίου συμφέροντος, που είχαν ήδη ασκήσει σκληρή κριτική στην αρχική συμφωνία επειδή δεν πήγαινε αρκετά μακριά, εξοργίστηκαν από την απόφαση. “Βρισκόμαστε σχεδόν τρία χρόνια στην πανδημία COVID-19”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Max Lawson, συμπρόεδρος της People’s Vaccine Alliance. “Υπολογίζεται ότι δεκαεπτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει στο διάστημα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ΠΟΕ τσακώνεται για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας για τις δοκιμές και τις θεραπείες. “Το να λέμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξεταστεί το θέμα είναι απόλυτη ανοησία”, πρόσθεσε. “Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ αποφάσισαν να αφήσουν να περάσει άλλος ένας χρόνος χωρίς να συμβάλουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της COVID-19”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

EFPIA: Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να συνεχίσει να προασπίζεται την ιατρική καινοτομία

Αντιρρήσεις της φαρμακοβιομηχανίας για το θέμα της παραίτησης από τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων covid-19

Ευρεσιτεχνία του ΑΠΘ για την προστασία γιατρών και νοσηλευτών από τον κορωνοϊό

Σχέδιο για συγκράτηση τιμών και προσβασιμότητα σε φάρμακα κατά του κοροναϊού

Κορωνοϊός εμβόλια οικονομία: Οι φαρμακευτικές, το κέρδος και το στοίχημα του εμβολιασμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΠΥΥ: Νόμιμη η αντικατάσταση Γενικού Διευθυντή Οικονομικών σύμφωνα με Καρποδίνη

ΕΟΠΥΥ: Η απόφαση απαλλαγής υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, ήταν πλήρως και ειδικά αιτιολογημένη, ελήφθη αρμοδίως και απολύτως νόμιμα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Τριήμερο 25ης Μαρτίου - Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών - Συστάσεις στους οδηγούς για τήρηση του Κ.Ο.Κ

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες. Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Μίνα Γκάγκα: Συμμετοχή στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ στο Βουκουρέστι

Μίνα Γκάγκα: Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας: τα κυλιόμενα ωράρια, η αργή επαγγελματική εξέλιξη, όπως και οι απολαβές που είναι χαμηλότερες από αυτές άλλων κλάδων.

Το rebate και το clawback στραγγαλίζουν εργαστηριακούς ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών και προϊόντων υγείας, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική καινοτομία για περίπου 10 χρόνια τώρα.

Το rebate και το clawback στραγγαλίζουν εργαστηριακούς ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών και προϊόντων υγείας, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική καινοτομία για περίπου 10 χρόνια τώρα.