Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΠΟΕ: Αναβάλλει την απόφαση σχετικά με την παραίτηση από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Covid

ΠΟΕ: Αναβάλλει την απόφαση σχετικά με την παραίτηση από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Covid

"Το να λέμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξεταστεί το θέμα είναι απόλυτη ανοησία", πρόσθεσε. "Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ αποφάσισαν να αφήσουν να περάσει άλλος ένας χρόνος χωρίς να συμβάλουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της COVID-19".

ΠΟΕ: Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου συμφώνησαν την Παρασκευή να μεταθέσουν την προθεσμία του Σαββάτου σχετικά με το αν θα επεκταθεί η συμφωνηθείσα απαλλαγή από την κατοχύρωση πατεντών για τα εμβόλια COVID-19 σε δοκιμές και θεραπείες, προκαλώντας έντονες επικρίσεις από ΜΚΟ. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ τον Ιούνιο, και τα 164 μέλη συμφώνησαν τελικά, μετά από δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, να αρθούν προσωρινά οι πατέντες για τα εμβόλια COVID-19. Η ιδέα ήταν να δοθεί ώθηση στην παγκόσμια παραγωγή και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κραυγαλέας ανισότητας στην πρόσβαση στα εμβόλια.

Η συμφωνία παραχώρησε στις αναπτυσσόμενες χώρες το δικαίωμα να παράγουν τα εμβόλια COVID για πέντε χρόνια “χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του δικαιώματος”. Ωστόσο, δεν ικανοποίησε τις αρχικές απαιτήσεις για την απαλλαγή να ισχύει για όλες τις χώρες και να καλύπτει τις εξετάσεις και τις θεραπείες COVID. Σύμφωνα με τους όρους της εν λόγω συμφωνίας, τα μέλη του του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ είχαν έξι μήνες για να αποφασίσουν αν θα επεκτείνουν τα μέτρα ώστε να “καλύπτουν επίσης την παραγωγή και την προμήθεια διαγνωστικών και θεραπευτικών προϊόντων COVID-19”. Έκτοτε, ωστόσο, έχει επέλθει αδιέξοδο. Τα μέλη έχουν περάσει μήνες διαμάχης και ώρες μόνο αυτή την εβδομάδα συζητώντας μια τεκμηριωμένη δήλωση σχετικά με την ανάγκη παράτασης της επικείμενης προθεσμίας, σύμφωνα με έναν εμπορικό αξιωματούχο που εδρεύει στη Γενεύη. Στο τέλος, το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ για τις εμπορικές πτυχές των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (TRIPS) κατάφερε να συμφωνήσει να συστήσει στο Γενικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα να “παρατείνει την προθεσμία”. Η συμφωνία αυτή ήρθε μόλις μία ημέρα πριν από την εκπνοή του χρόνου το Σάββατο.

Μια προηγούμενη, μεγαλύτερη εκδοχή του κειμένου είχε προτείνει εξάμηνη παράταση, αλλά η τελική εκδοχή δεν έκανε καμία αναφορά σε χρονοδιάγραμμα. Οι ομάδες δημοσίου συμφέροντος, που είχαν ήδη ασκήσει σκληρή κριτική στην αρχική συμφωνία επειδή δεν πήγαινε αρκετά μακριά, εξοργίστηκαν από την απόφαση. “Βρισκόμαστε σχεδόν τρία χρόνια στην πανδημία COVID-19”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Max Lawson, συμπρόεδρος της People’s Vaccine Alliance. “Υπολογίζεται ότι δεκαεπτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει στο διάστημα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ΠΟΕ τσακώνεται για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας για τις δοκιμές και τις θεραπείες. “Το να λέμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξεταστεί το θέμα είναι απόλυτη ανοησία”, πρόσθεσε. “Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ αποφάσισαν να αφήσουν να περάσει άλλος ένας χρόνος χωρίς να συμβάλουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της COVID-19”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

EFPIA: Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να συνεχίσει να προασπίζεται την ιατρική καινοτομία

Αντιρρήσεις της φαρμακοβιομηχανίας για το θέμα της παραίτησης από τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων covid-19

Ευρεσιτεχνία του ΑΠΘ για την προστασία γιατρών και νοσηλευτών από τον κορωνοϊό

Σχέδιο για συγκράτηση τιμών και προσβασιμότητα σε φάρμακα κατά του κοροναϊού

Κορωνοϊός εμβόλια οικονομία: Οι φαρμακευτικές, το κέρδος και το στοίχημα του εμβολιασμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας: Παιδιατρικοί εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Οφέλη

Συνεπώς, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και η ακριβής καταγραφή της θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία κάθε χώρας, καθώς πρόκειται για μια επένδυση με χαμηλό κόστος αλλά με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Close Icon