ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Nέα Μελέτη: Πολλά υποσχόμενο αντικαρκινικό φάρμακο μπορεί να λειτουργήσει ως αντιιική θεραπεία COVID-19

Nέα Μελέτη: Πολλά υποσχόμενο αντικαρκινικό φάρμακο μπορεί να λειτουργήσει ως αντιιική θεραπεία COVID-19

"Τα εμβόλια που έχουν σχεδιαστεί κατά της πρωτεΐνης αιχμής μιας παραλλαγής του SARS-CoV-2 μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικά εάν μια νέα παραλλαγή έχει μεταλλαγμένη πρωτεΐνη αιχμής", εξηγεί.

Nέα Μελέτη: Με βάση τα ευρήματα μιας νέας μελέτης μιας ερευνητικής ομάδας υπό την ηγεσία της Johns Hopkins Medicine, μπορεί να είναι δυνατό ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19, το οποίο θα παρακάμπτει το πρόβλημα της εξασθένησης της ανοσίας που συχνά παρατηρείται όταν τα σημερινά εμβόλια αντιμετωπίζουν τις αναδυόμενες παραλλαγές της COVID.

Η μέθοδος χρησιμοποιεί έναν αναστολέα μικρού μορίου (ένα μόριο μεγέθους περίπου 1 νανομέτρου που αναστέλλει συγκεκριμένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ πρωτεϊνών) που ονομάζεται RK-33 για να εμποδίσει την ικανότητα του ιού να καταλάβει το “γενετικό εργοστάσιο παραγωγής” ενός κυττάρου ξενιστή και να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του.

“Μέχρι σήμερα, τα εμβόλια COVID-19 βασίζονται στην παρεμπόδιση της σύνδεσης μιας επιφανειακής πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, της λεγόμενης πρωτεΐνης αιχμής, με τα κύτταρα του ξενιστή και τη δυνατότητα μόλυνσης, αλλά αν η πρωτεΐνη αιχμής αλλάξει με νέες παραλλαγές, η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου μπορεί να αποδυναμωθεί”, λέει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Venu Raman, Ph.D., καθηγητής ακτινολογίας, ογκολογίας και φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. “Αντίθετα, η μελέτη μας δείχνει ότι η αντιιική ικανότητα του RK-33 δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις της πρωτεΐνης spike και παραμένει σταθερή σε τέσσερις παραλλαγές του SARS-CoV-2”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο στις 25 Αυγούστου 2022 στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Raman και οι συνεργάτες του μελετούν μια πρωτεΐνη γνωστή ως DDX3 και την επίδρασή της στον καρκίνο.

Η DDX3 είναι μια ελικάση του ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA), μια πρωτεΐνη που ξετυλίγει το δίκλωνο RNA που ελέγχει πολλά καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντας την ανάγνωση (ή μετάφραση) του γενετικού κώδικα του RNA.

Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί στη δημιουργία νέων καρκινικών κυττάρων και στην κακοήθη εξάπλωση της νόσου.

Μελέτες της ομάδας του Raman και άλλων έχουν υποδείξει ότι το RK-33, ένας αναστολέας DDX3 που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Raman, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου, εμποδίζοντας το RNA να ξετυλίγεται για μετάφραση.

Η πρωτεΐνη DDX3 έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην προώθηση της μολυσματικότητας πολλών ιών RNA, όπως ο HIV και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Κατά συνέπεια, η RK-33, ο αναστολέας DDX3 με μεγάλη υπόσχεση ως μαχητής του καρκίνου, εξετάζεται τώρα σοβαρά για μια δεύτερη θεραπευτική λειτουργία: έναν αντιιικό παράγοντα ευρέος φάσματος.

“Γνωρίζουμε ότι πολλοί ιοί RNA σφετερίζονται τη λειτουργία της ελικάσης DDX3 του κυττάρου ξενιστή για να διευκολύνουν τον δικό τους πολλαπλασιασμό”, λέει ο Raman.

“Όταν επιστημονικές μελέτες αποκάλυψαν ότι μικρές συγκεντρώσεις RK-33 μπλόκαραν τον πολλαπλασιασμό και περιόριζαν τη μολυσματικότητα από τον ιό της ανθρώπινης παραϊνφλουέντσας τύπου 3, τον RSV, τον ιό του δάγκειου πυρετού, τον ιό του Ζίκα και τον ιό του Δυτικού Νείλου -και δυνητικά τον HIV-, η ομάδα μας αποφάσισε να δει αν το RK-33 θα μπορούσε να λειτουργήσει και στον ιό SARS-CoV-2”.

Παράλληλα με τη δοκιμή της επίδρασης του RK-33 στη μολυσματικότητα και την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2, οι ερευνητές επέκτειναν τη μελέτη τους για να προσδιορίσουν αν η ανασταλτική δράση που παρατηρήθηκε περιοριζόταν σε συγκεκριμένες παραλλαγές του ιού ή θα ήταν αποτελεσματική έναντι πολλαπλών παραλλαγών. Χρησιμοποίησαν την RK-33 για να στοχεύσουν το DDX3 σε εργαστηριακά κύτταρα που μολύνθηκαν με τέσσερις παραλλαγές του SARS-CoV-2 – τον αρχικό ιό και τις παραλλαγές άλφα, βήτα και δέλτα.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι για τις τέσσερις παραλλαγές του SARS-CoV-2 που εξετάσαμε, η θεραπεία με RK-33 των μολυσμένων κυττάρων έδειξε σημαντική μείωση του ιικού φορτίου [ο αριθμός των σωματιδίων του ιού σε ένα καθορισμένο μέγεθος δείγματος], έως και χιλιαπλάσια”, λέει ο Raman.

“Σε συμφωνία με αυτό το εύρημα, είδαμε μια απορρύθμιση [μείωση της παραγωγής] των περισσότερων πρωτεϊνών και γονιδίων του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης διαμεμβρανική πρωτεάση σερίνης 2 [TMPRSS2], η οποία γνωρίζουμε ότι συμμετέχει έντονα στη μολυσματικότητα και την εξάπλωση των κορωνοϊών”.

Ο Raman προσθέτει ότι η RK-33 όχι μόνο λειτούργησε με τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, αλλά η αντιιική δράση της πρωτεΐνης δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις που δημιούργησαν κάθε μία από αυτές.

“Τα εμβόλια που έχουν σχεδιαστεί κατά της πρωτεΐνης αιχμής μιας παραλλαγής του SARS-CoV-2 μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικά εάν μια νέα παραλλαγή έχει μεταλλαγμένη πρωτεΐνη αιχμής”, εξηγεί.

“Η ικανότητα της RK-33 να αναστέλλει την εκτύλιξη του ιικού RNA από την DDX3 για τη μετάφραση είναι ανεξάρτητη από την πρωτεΐνη spike, οπότε θα πρέπει να παραμείνει αποτελεσματική έναντι των περισσότερων παραλλαγών”.

Επί του παρόντος, ο Raman και η ομάδα του εξετάζουν το RK-33 ως αντιιικό φάρμακο κατά της παραλλαγής omicron του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές ελπίζουν να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους αργότερα φέτος.

Ο Raman κατέχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη σύνθεση του RK-33. Οι υπόλοιποι συγγραφείς της μελέτης δεν αναφέρουν σύγκρουση συμφερόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του healthweb για χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων πρόληψης από την Covid-19

Δύο φάρμακα στοχεύουν με επιτυχία προχωρημένους όγκους

Πολλαπλό μυέλωμα : Εγκρίθηκε νέο θεραπευτικό σχήμα

Bristol Myers Squibb : Εγκρίνει θεραπεία για κακοηθές μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοιχτό πρόγραμμα κατάρτισης για 2000 ανέργους από τη ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης