Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Νέο εύρημα βελτιώνει την απόκριση του όγκου στις ανοσοθεραπείες

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Νέο εύρημα βελτιώνει την απόκριση του όγκου στις ανοσοθεραπείες

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρκίνου Olivia Newton-John βρήκαν έναν νέο τρόπο για να βελτιώσουν τη θεραπεία όγκων που προηγουμένως δεν ανταποκρίνονταν σε ανοσοθεραπείες. 

Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί ορισμένα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου για την καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος. Μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και περιλαμβάνει τόνωση ή ενίσχυση της φυσικής άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να λειτουργεί πιο σκληρά ή πιο έξυπνα για να βρει και να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Fiona Pixley και ο Jay Steer, από τη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του UWA, ανακάλυψαν ότι η απομόνωση ενός συγκεκριμένου μορίου που βρέθηκε σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που παραδοσιακά δεν ανταποκρίνονταν καλά στην ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες αποκρίσεις στις ανοσοθεραπείες για ασθενείς με μια σειρά από καρκίνους.

«Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία πολλών καρκίνων, όπως το μελάνωμα, την τελευταία δεκαετία, αλλά ορισμένοι καρκίνοι δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις νέες θεραπείες», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Pixley, Επικεφαλής Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στο UWA. «Οι όγκοι που δεν ανταποκρίνονται είναι τυπικά «ανοσολογικά ψυχροί», καθώς περιέχουν λίγα από τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ κύτταρα και στοχεύονται από τις ανοσοθεραπείες». Οι όγκοι που δεν ανταποκρίνονται περιέχουν διαφορετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστά ως μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα, τα οποία είναι ανοσοκατασταλτικά και εμποδίζουν την ανοσοθεραπεία να λειτουργήσει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αναστολή ενός μορίου που ονομάζεται Hck, που βρίσκεται μόνο σε μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα, άλλαξε τη συμπεριφορά τους και επέτρεψε ισχυρή ανοσοαπόκριση στις ανοσοθεραπείες. «Συνδυάζοντας την αναστολή του Hck με την ανοσοθεραπεία, η ανάπτυξη καρκίνων που δεν ανταποκρίνονται μόνο στην ανοσοθεραπεία μειώθηκε σημαντικά», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Pixley. Η μελέτη διαπίστωσε ότι διεγείροντας την ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων, ενώ αναστέλλεται το ανοσοκατασταλτικό μικροπεριβάλλον, ενισχύεται η διήθηση των Τ-κυττάρων, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάπτυξη του όγκου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται τη νύχτα

Νέο νανοσωματίδιο βοηθά στην θεραπεία συμπαγών όγκων

Η αερόβια άσκηση ενισχύει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας [vid]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.