Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Νέο εύρημα βελτιώνει την απόκριση του όγκου στις ανοσοθεραπείες

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Νέο εύρημα βελτιώνει την απόκριση του όγκου στις ανοσοθεραπείες

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρκίνου Olivia Newton-John βρήκαν έναν νέο τρόπο για να βελτιώσουν τη θεραπεία όγκων που προηγουμένως δεν ανταποκρίνονταν σε ανοσοθεραπείες. 

Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί ορισμένα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου για την καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος. Μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και περιλαμβάνει τόνωση ή ενίσχυση της φυσικής άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να λειτουργεί πιο σκληρά ή πιο έξυπνα για να βρει και να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Fiona Pixley και ο Jay Steer, από τη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του UWA, ανακάλυψαν ότι η απομόνωση ενός συγκεκριμένου μορίου που βρέθηκε σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που παραδοσιακά δεν ανταποκρίνονταν καλά στην ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες αποκρίσεις στις ανοσοθεραπείες για ασθενείς με μια σειρά από καρκίνους.

«Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία πολλών καρκίνων, όπως το μελάνωμα, την τελευταία δεκαετία, αλλά ορισμένοι καρκίνοι δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις νέες θεραπείες», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Pixley, Επικεφαλής Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στο UWA. «Οι όγκοι που δεν ανταποκρίνονται είναι τυπικά «ανοσολογικά ψυχροί», καθώς περιέχουν λίγα από τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ κύτταρα και στοχεύονται από τις ανοσοθεραπείες». Οι όγκοι που δεν ανταποκρίνονται περιέχουν διαφορετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστά ως μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα, τα οποία είναι ανοσοκατασταλτικά και εμποδίζουν την ανοσοθεραπεία να λειτουργήσει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αναστολή ενός μορίου που ονομάζεται Hck, που βρίσκεται μόνο σε μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα, άλλαξε τη συμπεριφορά τους και επέτρεψε ισχυρή ανοσοαπόκριση στις ανοσοθεραπείες. «Συνδυάζοντας την αναστολή του Hck με την ανοσοθεραπεία, η ανάπτυξη καρκίνων που δεν ανταποκρίνονται μόνο στην ανοσοθεραπεία μειώθηκε σημαντικά», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Pixley. Η μελέτη διαπίστωσε ότι διεγείροντας την ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων, ενώ αναστέλλεται το ανοσοκατασταλτικό μικροπεριβάλλον, ενισχύεται η διήθηση των Τ-κυττάρων, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάπτυξη του όγκου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται τη νύχτα

Νέο νανοσωματίδιο βοηθά στην θεραπεία συμπαγών όγκων

Η αερόβια άσκηση ενισχύει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας [vid]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

Άνοια αιτίες: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Healthy Longevity αποδείχθηκε ότι τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμη άνοια.