Επιστημονικά Νέα

Νότιος Αφρική: H βιοτεχνολογία εργάζεται σε εμβόλιο για τερματισμό της έλλειψης εμβολίων covid

Νότιος Αφρική: H βιοτεχνολογία εργάζεται σε εμβόλιο για τερματισμό της έλλειψης εμβολίων covid

Αλλού στην ήπειρο, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων Covid, όπως στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα προς τη Σενεγάλη. «Η Αφρική πρέπει να γίνει αυτόνομη κατά τα επόμενα 20 χρόνια στην παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Friede. «Αυτό πρέπει να γίνει, τελικά».

Νότιος Αφρική: Η Afrigen Biologics and Vaccines με έδρα το Κέιπ Τάουν οδηγεί ένα πιλοτικό έργο, υποστηριζόμενο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ και την πρωτοβουλία COVAX, η οποία επιδιώκει να τροποποιήσει το επαναστατικό φάρμακο της Moderna. Ο στόχος είναι ένα εμβόλιο mRNA που ταιριάζει σε φτωχότερες χώρες σε ζεστά κλίματα. Θα ήταν ένα σκληρό, ανθεκτικό εμβόλιο που δεν θα χρειαζόταν να αποθηκεύεται συνεχώς σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες-μια βαριά απαίτηση σε μέρη όπου οι διακοπές ρεύματος αποτελούν πρόβλημα. Η Αφρική είναι η λιγότερο εμβολιασμένη ήπειρος στον κόσμο.

Πάνω από 10 μήνες μετά τη χορήγηση του πρώτου εμβολιασμού Covid στον κόσμο και σχεδόν δύο χρόνια στην ίδια την πανδημία, μόλις το 5 % των επιλέξιμων Αφρικανών έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως. Το πρόβλημα αποκάλυψε την τεράστια εξάρτηση της Αφρικής από τα εισαγόμενα εμβόλια και την τεχνολογική αδυναμία της σε σύγκριση με την Ευρώπη, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το πικρό μάθημα που πήραμε σε όλη αυτήν την πανδημία είναι πως η Αφρική εξαρτιόταν σχεδόν 100 %» από εμβόλια που παράγονται εκτός της ηπείρου, δήλωσε στο AFP ο Richard Mihigo, συντονιστής εμβολιασμού του ΠΟΥ στην Αφρική. Η έρευνα και η ανάπτυξη σε μια εγκατάσταση 130 εκατομμυρίων ραντ (8,7 εκατομμύρια δολάρια) ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες και βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες της Moderna για μια συμφωνία αδειοδότησης για τη χρήση του βασικού τύπου.

Δοκιμές μέσα σε ένα χρόνο; 

Είκοσι δύο επιστήμονες εργάζονται για τις τεράστιες προκλήσεις. Η ιδέα είναι να έχουμε ένα «εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλές (εμβόλιο που)… θα έχει διαφορετική σταθερότητα και πιο κατάλληλο για διανομή σε θερμοκρασία εφικτή για την Αφρική», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Afrigen, Petro Terreblanche. “Θα αναπτυχθεί για μέγιστη προστασία των παραλλαγών που είναι σχετική με τις περιοχές όπου οι παραλλαγές εμφανίζονται γρήγορα”, πρόσθεσε. «Αυτό που ψάχνουμε είναι να έχουμε ένα εμβόλιο δεύτερης γενιάς», δήλωσε ο Martin Friede της Πρωτοβουλίας του ΠΟΥ για την έρευνα εμβολίων. «Πρέπει να ξεκινήσουμε με μια μοντέρνα εμφάνιση και να είμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε στη Moderna», είπε.

“Δεν είναι αντίγραφο της Moderna.”

Εάν όλα πάνε όπως πρέπει, τα πρωτότυπα πλάνα θα είναι έτοιμα για κλινικές δοκιμές μέσα σε ένα χρόνο. Εάν αυτές οι δοκιμές δείξουν ότι το τροποποιημένο εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ο παραγωγός εμβολίων Biovac, γείτονας του Afrigen, θα είναι ο πρώτος που θα το παράγει σε εμπορική κλίμακα. Μετά από αυτό, ο Afrigen θα εκπαιδεύσει άλλες χώρες και θα χορηγήσει άδειες παραγωγής σε φτωχά έθνη που έχουν παραμείνει στον αγώνα για τη σωτηρία. –

Ερώτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Η Ομάδα Ευρεσιτεχνίας Φαρμάκων (Medicines Patent Pool), ένας διεθνής οργανισμός που εργάζεται για να διευκολύνει την ανάπτυξη φαρμάκων για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ηγείται διαπραγματεύσεων με τη Moderna. Ας ελπίσουμε ότι “θα μπορούσαμε να πάρουμε από αυτούς μια συμφωνία να μην επιβάλουν καμία από τις πατέντες τους”, δήλωσε ο Τσαρλς Γκορ, ο προϊστάμενος της οργάνωσης στη Γενεύη τον περασμένο μήνα.

Η ομάδα Afrigen λέει ότι «αντιστρέφουν» το εμβόλιο σε ένα πρώτο βήμα για να δουν πώς λειτουργεί. «Αυτό θεωρείται R και D (έρευνα και ανάπτυξη), οπότε δεν υπάρχει καμία παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας και στην πορεία μαθαίνουμε πώς δημιουργείτε mRNA, για να μπορείτε να το παράγετε σε κλίμακα που θα ήταν χρήσιμη για κλινικές δοκιμές », δήλωσε η τεχνική διευθύντρια του Afrigen, Karen Fenner.

Οι φαρμακευτικές γίγαντες αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση για να διευκολύνουν τους ελέγχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια του κορωνοϊού για να βοηθήσουν την παραγωγή σε περιοχές που προσπαθούν να εμβολιαστούν. Η Moderna ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για την κατασκευή μιας υπερσύγχρονης εγκατάστασης mRNA στην Αφρική για την παραγωγή έως και 500 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων ετησίως. Δεν ανέφερε πού θα εγκαταστήσει το εργοστάσιο ούτε την ημερομηνία έναρξης. Το έργο Afrigen χρηματοδοτείται μέσω της πρωτοβουλίας COVAX, η οποία στοχεύει στη διευκόλυνση της ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια παγκοσμίως. Πρόκειται για την τελευταία επένδυση εμβολίων στη Νότια Αφρική φέτος – τη χώρα στην ήπειρο που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Johnson & amp

Η Johnson έχει ένα λειτουργικό εργοστάσιο “πλήρωσης και ολοκλήρωσης” στη Νότια Αφρική και η Pfizer/BioNTech συνεργάστηκε με την Biovac για την εμφιάλωση του εμβολίου mRNA από το επόμενο έτος. Ο δισεκατομμυριούχος της Biotech Patrick Soon-Shiong σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει τη μεταφορά τεχνολογίας για την έναρξη της παραγωγής εμβολίων το 2022. Αλλού στην ήπειρο, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων Covid, όπως στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα προς τη Σενεγάλη. «Η Αφρική πρέπει να γίνει αυτόνομη κατά τα επόμενα 20 χρόνια στην παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Friede. «Αυτό πρέπει να γίνει, τελικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Nέα παραλλαγή του COVID, με το όνομα C.1.2, εντόπισαν οι ειδικοί στη Νότια Αφρική

Πλήγμα για τον τουρισμό της Νότιας Αφρικής από λεηλασίες και ταραχές

Ο κόσμος μετατοπίζεται περισσότερο από το τέλος της πανδημίας COVID-19, λόγω διάφορων παραγόντων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.