Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Μεταλλάξεις: Μια νέα παραλλαγή του COVID εντόπισαν οι ειδικοί στη Νότια Αφρική

Κορωνοϊός Μεταλλάξεις: Μια νέα παραλλαγή του COVID εντόπισαν οι ειδικοί στη Νότια Αφρική

Κορωνοϊός Μεταλλάξεις: Σημειώνεται ότι, ο ιός δεν πληροί τα κριτήρια του ΠΟΥ για να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας.

Η νέα παραλλαγή, με το όνομα C.1.2, βρέθηκε σε όλες τις επαρχίες της χώρας κι ενώ μοιράζεται κάποιες μεταλλάξεις με άλλες παραλλαγές, είναι διαφορετική από ορισμένες απόψεις.

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς. Μερικές φορές οι μεταλλάξεις έχουν ως αποτέλεσμα ένα πρόσθετο όφελος για τον ιό, όπως η αυξημένη μεταδοτικότητα. Αλλά οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν προκαλούν ανησυχία.

Για το στέλεχος C.1.2, πολλά είναι ακόμα άγνωστα. Για παράδειγμα, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτές οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν τη μεταδοτικότητα ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, επισημαίνει το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης στη Νότια Αφρική.

Το Δίκτυο παρακολουθεί τις αλλαγές στον SARS-CoV-2 από τον Μάρτιο του 2020. Η Νότια Αφρική ήταν μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που εισήγαγε συστηματική και συντονισμένη γονιδιωματική επιτήρηση, προσδιορίζοντας τα γονιδιώματα του SARS-CoV-2 από δείγματα ασθενών διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών και διαχρονικά.

Τα ευρήματά του παρείχαν πληροφορίες για το πώς και πότε εισήχθη ο SARS-CoV-2 στη χώρα και για την πρώιμη εξάπλωσή του.

Το 2020 το Δίκτυο εντόπισε την παραλλαγή που μετέπειτα ονομάστηκε Beta, στέλεχος ενδιαφέροντος και πιο πρόσφατα κατέγραψε, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, την άφιξη και την ταχεία μετάδοση της παραλλαγής Delta στη Νότια Αφρική.

Τι είναι γνωστό για το νέο στέλεχος C.1.2.

Τον Μάιο του 2021 το Δίκτυο εντόπισε για πρώτη φορά μια μεταλλαγμένη ομάδα συναφών ιών SARS-CoV-2 στη Νότια Αφρική, στην οποία έχει αποδοθεί η γενεαλογία, C.1.2. Μέχρι στιγμής, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2021, το C.1.2 έχει ανιχνευθεί σε όλη την επικράτεια.

Αυτή η γενεαλογία έχει μεταλλάξεις στο γονιδίωμα που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Το Δίκτυο ειδοποίησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής για αυτήν την μετάλλαξη τον Ιούλιο. Το διάστημα των δύο μηνών μεταξύ της πρώτης ανακάλυψης του στελέχους και της ειδοποίησης οφείλεται στη μακρά διαδικασία προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού και της ανάλυσης.

Επιπλέον, μεταλλαγμένοι ιοί εμφανίζονται κατά καιρούς – αλλά πολλοί εξαφανίζονται. Επομένως, οι επιστήμονες έπρεπε να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος για να δουν, εάν θα εντοπιστεί σε άλλες περιοχές. Τότε θα είχαν επαρκή στοιχεία για να μιλούν για μία νέα γενεαλογία.

Σημειώνεται ότι, ο ιός δεν πληροί τα κριτήρια του ΠΟΥ για να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας. Μια παραλλαγή ενδιαφέροντος έχει γενετικές αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά χαρακτηριστικά του ιού (μεταδοτικότητα, σοβαρότητα της νόσου, ανοσολογική, διαγνωστική ή θεραπευτική απόκριση) και επιδημιολογικές επιπτώσεις που υποδηλώνουν κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Μια παραλλαγή ανησυχίας είναι μια μεταλλαγή με αποδεδειγμένη αυξημένη μεταδοτικότητα ή/και μολυσματικότητα και/ή μειωμένη αποτελεσματικότητα της δημόσιας περίθαλψης ή/και των ιατρικών εργαλείων όπως τα εμβόλια κλπ. Η μετάλλαξη Δέλτα ανήκει στην κατηγορία στελέχους ανησυχίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εισαγγελική παρέμβαση για την 54χρονη με κορωνοϊό που αρνούνταν να διασωληνωθεί και κατέληξε

Παρακολούθηση του SARS-CoV-2 και των μεταλλάξεών στα λύματα Αττικής

Η σημασία της μάσκας στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.