Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός Παραλλαγές: Ο κόσμος «απομακρύνεται» από το τέλος της πανδημίας COVID-19

Κορωνοϊός Παραλλαγές: Ο κόσμος «απομακρύνεται» από το τέλος της πανδημίας COVID-19

"Η επιτροπή σημείωσε ότι, παρά τις εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες προσπάθειες, η πανδημία δεν έχει τελειώσει σχεδόν καθόλου", προσθέτοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας χρειάζεται ακόμη "μια συντονισμένη διεθνή αντίδραση".

Κορωνοϊός Παραλλαγές: Η αξιωματούχος του ΠΟΥ η Δρ Maria Van Kerkhove, τεχνικός σύμβουλος του ΠΟΥ για την COVID-19, ανέφερε παραλλαγές ιών, κοινωνική ανάμιξη, ακατάλληλη χρήση μέτρων δημόσιας υγείας και ανισότητες εμβολίων. Η κορυφαία επιστήμονας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο κόσμος μετατοπίζεται περισσότερο από το τέλος της πανδημίας COVID-19, λόγω παραγόντων όπως οι ιογενείς παραλλαγές, η κοινωνική ανάμειξη, η παραβίαση μέτρων δημόσιας υγείας και οι ανισότητες εμβολίων.

Η Dr. Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγος και τεχνικός σύμβουλος του ΠΟΥ για την COVID-19, σημείωσε αύξηση 11,5% στα παγκόσμια κρούσματα κατά την τελευταία εβδομάδα, με αύξηση των θανάτων κατά 1%.

Η Ευρώπη σημείωσε αύξηση 21% στις λοιμώξεις την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Δυτικός Ειρηνικός παρουσίασε αύξηση σχεδόν 30%, για παράδειγμα. Αν και τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν μια μικρή πτώση στην αφρικανική περιοχή, η Κερχόβ προειδοποίησε ότι η Αφρική αντιμετωπίζει υψηλό επίπεδο κρουσμάτων και κατά 60% περίπου αύξηση των θανάτων.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta είναι η τελευταία από τέσσερις τέτοιες ιογενείς παραλλαγές που αποτελούν αντικείμενο παρακολούθησης.

Η παραλλαγή, που εντοπίστηκε σε τουλάχιστον 111 χώρες, κατηγορήθηκε επίσης για κρούσματα COVID-19 που ανέβηκαν.

Η διευθύντρια των CDC των ΗΠΑ Δρ. Rochelle Walensky, την Παρασκευή προειδοποίησε ότι το ξέσπασμα στις ΗΠΑ γίνεται «πανδημία των μη εμβολιασμένων», επειδή σχεδόν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και οι θάνατοι είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η Dr. Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγος και τεχνικός σύμβουλος του WHO για την COVID-19, σημείωσε αύξηση 11,5% στα παγκόσμια κρούσματα κατά την τελευταία εβδομάδα, με αύξηση των θανάτων κατά 1%.

“Στο πλαίσιο των παραλλαγών των ιών, της αυξημένης κοινωνικής κινητικότητας, της κοινωνικής ανάμειξης, της ακατάλληλης χρήσης της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών μέτρων και της αθέμιτης διανομής των εμβολίων, βρισκόμαστε σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση”, δήλωσε η Κερχόφ.

“Γίνεται όλο και πιο δύσκολο και απομακρυνόμαστε περισσότερο από το τέλος αυτής της πανδημίας από ό,τι θα έπρεπε να είμαστε σε αυτό το σημείο.”

Τα σχόλια ακολουθούν την όγδοη συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης των Διεθνών Κανονισμών Υγείας την περασμένη εβδομάδα, η οποία σημείωσε ότι “οι κυβερνήσεις λαμβάνουν ολοένα και πιο αποκλίνουσες πολιτικές αποφάσεις που αντιμετωπίζουν στενές εθνικές ανάγκες που αναστέλλουν μια εναρμονισμένη προσέγγιση στην παγκόσμια ανταπόκριση”, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ΠΟΥ.

“Η επιτροπή σημείωσε ότι, παρά τις εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες προσπάθειες, η πανδημία δεν έχει τελειώσει σχεδόν καθόλου”, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας χρειάζεται ακόμη “μια συντονισμένη διεθνή αντίδραση”.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ή το 24,7%, έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19, με πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις, ανέφερε ο ΠΟΥ από τις 13 Ιουλίου.

Σχεδόν 30 εκατομμύρια δόσεις χορηγούνται παγκοσμίως καθημερινά και 1 % των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το Associated Press συνέβαλε σε αυτήν την έκθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Εκκλησία μπορεί να πείσει τους αρνητές να κάνουν το εμβόλιο

Γκίκας Μαγιορκίνης: 103.000 διαγνώσεις καταγράφονται ανά ημέρα πανευρωπαϊκά

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός φρενάρει τις αντιγονικές μεταβολές του ιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνεχίζεται το πρόγραμμα Dentist Pass για τα παιδιά ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ΚΕΠ

Από την Τρίτη, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν πλέον τις αιτήσεις τους και μέσω των ΚΕΠ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το Dentist Pass ορίζεται η Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023, για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή, είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ.

Κοινή ανακοίνωση των ECDC & EMA για τους εμβολιασμούς covid - Συστάσεις για το φθινόπωρο

Στην ίδια ανακοίνωσή τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA καθιστούν σαφές πως οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού ενόψει του χειμώνα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (ανεξάρτητα από ηλικία) και στις εγκύους.