Επιχειρηματικά

Δικαιωμένες οι AstraZeneca & Ranbaxy από την νομική μάχη για το Nexium

Δικαιωμένες οι AstraZeneca & Ranbaxy από την νομική  μάχη για το Nexium

Της Νικολέτας Ντάμπου

Το 2013, φαινόταν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca και Ranbaxy θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δισεκατομμύρια σε ζημιές μετά από δίκη για μια παράνομη συμφωνία σχετικά με την καθυστέρηση κυκλοφορίας του γενόσημου blockbuster Nexium. Το τοπίο όμως ξεκαθάρισε πλέον χάρη στην απόφαση του Εφετείου στις ΗΠΑ που δικαιώνει τις δύο εταιρείες.

ranbaxy

Η νομική μάχη για το γενόσημο Nexium είναι μια υπόθεση-ορόσημο, γιατί ήταν η πρώτη που θα εκδικαζόταν μετά από μια βασική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Το 2013, το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η λεγόμενη κωλυσιεργία επ’ αμοιβή (pay-for-delay) μπορεί να παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, έστω και μόνο για κάθε περίπτωση χωριστά. Ο φαρμακευτικός κλάδος παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση, διότι μια απόφαση κατά της AstraZeneca και της Ranbaxy θα δημιουργούσε πρόβλημα για τις εταιρείες σε άλλες αντίστοιχες αγωγές. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που οι φαρμακευτικές χειρίζονται τις προκλήσεις των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των επώνυμων και γενόσημων φαρμάκων.

nexium

 Το χρονικό

Οι ένορκοι αποφάνθηκαν υπέρ της AstraZeneca και της Ranbaxy, και στις 21 Νοεμβρίου το 1ο Εφετείο των ΗΠΑ στη Βοστώνη επικύρωσε την απόφαση.

Τι είχε όμως προηγηθεί;

Η διαμάχη για το γενόσημο Nexium χρονολογείται από το 2012, όταν μια συλλογική αγωγή υποστήριξε ότι η AstraZeneca κατέβαλε στην  Ranbaxy $ 700 εκατομμύρια για να εγκαταλείψει την πρόκληση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας του φαρμάκου. Οι ένορκοι δεν διαπίστωσαν ατασθαλίες εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι η AstraZeneca έκανε ότι μπόρεσε για να προστατεύσει το Nexium από τον ανταγωνισμό των γενόσημων. Ήταν ένα blockbuster $ 3 δισεκατομμυρίων/έτος πριν λήξει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του το 2014. Η Ranbaxy ήλπιζε να βγάλει το πρώτο γενόσημό του, αλλά ο FDA απέκλεισε το εργοστάσιο όπου είχε ανατεθεί να παράγει το φάρμακο και ακύρωσε το δικαίωμά της εταιρείας για έξι μήνες αποκλειστικότητας. Τον Ιανουάριο του 2015, ο FDA ενέκρινε ένα γενόσημο από την Teva Pharmaceuticals, και οι πωλήσεις του επώνυμου φαρμάκου κατέγραψαν πτωτική πορεία.

 Στις 10 Νοεμβρίου, τα κέρδη τρίτου τριμήνου  της AstraZeneca έδειξαν ότι οι πωλήσεις του Nexium είχαν πέσει 19% μέχρι τότε στο $ 1,5 δισ. Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις του προϊόντος κατρακύλησαν κατά 42%. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ο ανταγωνισμός από τα γενόσημα, δήλωσε η εταιρεία, αλλά και μείωση της ζήτησης. Η μόνη καλή είδηση για την εταιρεία ήταν ότι έλαβε $ 93 εκατομμύρια σε πληρωμή δόσης από την Pfizer, η οποία εμπορεύεται μια ΜΗΣΥΦΑ έκδοση του φαρμάκου. Ακόμα χειρότερα για την AstraZeneca, έχει υποστεί απώλεια της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε ένα άλλο φάρμακο, τη στατίνη Crestor. Το φάρμακο, το οποίο απέφερε $ 5 δισεκατομμύρια σε πωλήσεις το 2015, αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας για το έτος. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις του Crestor στις ΗΠΑ σημείωσαν κατακόρυφη πτώση 82% στα 124 εκατομμύρια $. Οι απώλειες των εμπορικών σημάτων μεγάλου-ονόματος ανάγκασαν την AstraZeneca να ξεκινήσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης  $ 1,5 δισ αυτό το χρόνο. Η εταιρεία αναγκάστηκε τελικά να περικόψει τις πωλήσεις και τη διοικητική υποδομή, με στόχο 1,1 δις $ σε ετήσια εξοικονόμηση από το 2018.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

H Fujifilm επεκτείνεται σε νέα παραγωγική μονάδα

Ο μικρότερος μαγνητικός τομογράφος απεικόνισης ολόκληρου του σώματος

Πώς η νανοτεχνολογία αποτρέπει τους πρόωρους τοκετούς

Η κολπικά χορηγούμενη θεραπεία περιέχει νανοσωματίδια (δισεκατομμυριοστό του μέτρου) σωματίδια φαρμάκων που διαπερνούν εύκολα το κολπικό τοίχωμα για να φθάσουν στους μύες της μήτρας και να τους εμποδίσουν να συστέλλονται.

DEMO: 18 υποτροφίες και 9 έμμισθες πρακτικές ασκήσεων για το 2021

Η Βιομηχανία Φαρμάκων DEMO, δίνει σταθερά ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες χωρίς εμπειρία για να ξεκινήσουν την καριέρα τους. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποτροφιών και Πρακτικής Άσκησης «Start Your Journey», για 3η συνεχόμενη χρονιά, προσέφερε  Υποτροφίες και τη δυνατότητα Έμμισθης εργασίας σε τελειόφοιτους και αποφοίτους συγκεκριμένων πανεπιστημιακών σχολών της ανώτατης εκπαίδευσης.

Σπύρος Φιλιώτης: Η φαρμακοβιομηχανία για να επενδύσει χρειάζεται βεβαιότητα και ασφάλεια

H βεβαιότητα και η ασφάλεια που προκύπτει από ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων και λειτουργίας αποτελούν  ουσιαστικά  κίνητρα για την φαρμακοβιομηχανία ώστε να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα ,  λέει  στο www.healthweb.gr ο κ. Σπύρος Φιλιώτης Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της Φαρμασέρβ-Λίλλυ.

Καινοτομία Μεξικανών επιχειρηματιών για την προστασία του περιβάλλοντος

Το οικολογικό δέρμα από φύλλα κάκτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ρούχα, αξεσουάρ (τσάντες και παπούτσια), έπιπλα και αξεσουάρ αυτοκινήτου. Είναι ευέλικτο, δροσερό και ανθεκτικό. H αφή και η αίσθησή του είναι παρόμοια με το δέρμα που ξέρουμε ως τώρα.

Ο νέος απολογισμός βιωσιμότητας της ΔΕΠΑ

Σε δημοσίευση του νέου Απολογισμού Βιωσιμότητας προχώρησε η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του GRI και τις Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του Ο.Η.Ε.