Greek English French German Italian
Pin It

Την πάγια θέση του ΣΦΕΕ ότι ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης.


Συγκεκριμένα ο Πασχάλης Αποστολίδης, αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Επιμελητηρίου, συμμετείχε στο  25o Συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα: «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» και παρουσίασε τις σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις που έχουν ήδη πραγματωθεί από τον Σύνδεσμο και τα μέλη του.


Παράλληλα επεσήμανε ότι η φαρμακευτική βιομηχανία, είναι ένας κλάδος ο οποίος εμπίπτει και είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις απαιτήσεις, τις προϋποθέσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, σε σχέση με την επόμενη Προγραμματική Περίοδο (2014-2020). Για το λόγο αυτό, διεκδικεί δεσπόζουσα θέση στο επόμενο ΕΣΠΑ κι έχει συμπεριληφθεί στις μελέτες Έξυπνης Εξειδίκευσης (Smart Specialization), ως ένας από τους οποίους η χώρα μας (ή έστω συγκεκριμένες Περιφέρειες) έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.


Συνολικά η Ευρώπη έχει σχεδιάσει να επενδύσει στο επιχειρείν και την καινοτομία για την τριετία 2015-17, κεφάλαια  της τάξης των 315 δις. ευρώ. Η Ελλάδα μπορεί να αποσπάσει μέρος από ένα κονδύλι 75 δις. ευρώ που αφορούν σε μικρομεσαίες εταιρείες.


Ακόμα τόνισε ότι ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα Horizon 2020 το οποίο για την 7ετία 2014-2020 έχει προγραμματίσει την χρηματοδότηση με 80 δισ. ευρώ της καινοτομίας επιχειρήσεων στην ΕΕ με ειδική μάλιστα προοπτική για το χώρο του φαρμάκου και της βιοτεχνολογίας. 


Επίσης έκανε ειδική αναφορά στις startups, τα ευέλικτα επιχειρηματικά σχήματα τα οποία μεθοδεύουν την εξέλιξη μιας επιστημονικής ιδέας σε επιχειρηματική πρόταση και εν συνεχεία στην μετουσίωση αυτής σε επενδυτική επιχειρηματική προοπτική: «Ως ΣΦΕΕ προωθούμε δυναμικά εδώ και δυο χρόνια την ανάπτυξη της καινοτομίας στην υγεία, μέσω του διαγωνισμού SFEE Innovation Project έχοντας ήδη αναδείξει 6 προτάσεις και έχοντας συγχρηματοδοτήσει τις προτάσεις αυτές με 100 χιλ. ευρώ.


Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Disrupt Startup ScaleUP που φέτος έγινε για δεύτερη χρονιά και μέσω του οποίου ήδη δημιουργήθηκαν 70 νέες θέσεις εργασίας μετά την εκδήλωση του 2013, ενώ το 65% των startups που συμμετείχαν προσέλαβαν νέο προσωπικό.


Το 90% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι οι διαγωνισμοί τους βοήθησαν να αναπτύξουν την ιδέα και την επιχείρησή τους, το 67%  επεκτάθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε νέα γραφεία και το 75% έλαβαν προτάσεις από ξένους επενδυτές για τα startups τους (το αντίστοιχο ενδιαφέρον το 2012 ήταν 52%).


Συνολικά 465.000 ευρώ μοιράστηκαν ανάμεσα σε 14 νικητές το 2013 και επίσης το 65% των startups έλαβαν επιπλέον εξωτερική χρηματοδότηση ή προέλκυσαν νέους επενδυτές», σημείωσε.


Παράλληλα για τη σημασία του φαρμακευτικού κλάδου ανέφερε ακόμη ότι : 
  • Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων κατέχουν τη 4η θέση στο σύνολο των εξαγωγών της ελληνικής Μεταποίησης. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2014 είναι το νούμερο 1 εξαγώγιμο βιομηχανικό προϊόν.

  • Η άμεση επίδραση του κλάδου στο ΑΕΠ υπολογίζεται στα €1,52 δις, ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι έμμεσες επιδράσεις καθώς και η συμβολή της αύξησης στην κατανάλωση, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα €7,55 δις (ήτοι, περίπου το 4% του Ελληνικού ΑΕΠ). 

  • Ανάλογη είναι και η συμβολή στην εγχώρια απασχόληση, με τη συνολική επίδραση του φαρμακευτικού κλάδου να υπερβαίνει τις 132.000 θέσεις εργασίας. 


Τέλος περιέγραψε τις σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις που έγιναν την περίοδο της κρίσης από σημαντικές ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες ενίσχυσαν την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής και τόνωσαν την απασχόληση.


Για το μέλλον παρουσίασε τις θέσεις του ΣΦΕΕ και τις προτάσεις προς την πολιτεία για τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε ο κλάδος να γίνει ένας εκμεταλλεύσιμος μοχλός ανάπτυξης για την επόμενη μέρα. 


 

Pin It

Cook name small