Pin It


Της Νικολέτας Ντάμπου

Η Valeant χρησιμοποιεί τη Διάσκεψη Υγείας της JP Morgan για να μιλήσει για την επίπονη ανάκαμψη της, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένη στην πληρωμή χρέους 30 δις δολαρίων. Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε  την πώληση περιουσιακών στοιχείων που θα της αποφέρουν 2,1 δις $ σε μετρητά.  

Η Valeant σχεδιάζει να "ξεφορτωθεί" τη θέση της από την φαρμακοβιομηχανία αντινεοπλασματικών Dendreon, η οποία είχε την δική της ταραγμένη ιστορία, αλλά και τις μάρκες περιποίησης της επιδερμίδας CeraVe, AcneFree και ΑΜΒΙ. Συμφώνησε να τις πουλήσει στον γίγαντα των καλλυντικών L'Oréal για 1,3 δις $ σε μετρητά. Οι τρεις μάρκες έχουν ετήσια έσοδα 168 εκατ $, ανακοίνωσε η Valeant. Η συμφωνία, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος J Παπά, αποδεικνύει την «πρόοδο» που κάνει η Valeant στην αναμόρφωση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της και την ώθηση να δώσουμε αξία στους μετόχους μας. »Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την αποπληρωμή του χρέους.  

Παράλληλα, η Valeant θα πουλήσει την θέση της στην Dendreon στον όμιλο Sanpower της Κίνας για 819.900.000 $ σε μετρητά. Η Dendreon παρασκευάζει το Provenge, μια εξατομικευμένη ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη που προσέλκυσε πολύ δημοσιότητα, όταν εγκρίθηκε από το FDA κατακεκλιμένα 2010, αλλά ποτέ δεν «έπιασε» στην ογκολογική κοινότητα. Και με αυτά τα έσοδα η Valeant θα πληρώσει το χρέος της.  

Το αποτυχημένο σχέδιο ανάκαμψης   

Η πώληση στοιχείων της εταιρείας προς αποπληρωμή του χρέους της και η εκχώρηση του υστερούντος κλάδου δερματολογίας είναι το κλειδί για ένα σχέδιο ανάκαμψης της Valeant που ξεκίνησε πέρυσι. Η Valeant υπέστη μια δυσμενή απώλεια κερδών στο τρίτο τρίμηνο, καθώς τα έσοδα υποχώρησαν 11% από έτος σε έτος, λόγω της αύξησης των εκπτώσεων από φορείς περίθαλψης και της κακής απόδοσης της Salix Pharmaceuticals. Η Valeant αγόρασε ΤΗΝ Salix, μια φαρμακοβιομηχανία για προϊόντα του γαστρεντερικού, ΓΙΑ 11 δισεκατομμύρια $ με μεγάλες ελπίδες, αλλά έκτοτε υστερεί. Εν τω μεταξύ, μερικά από τα κορυφαία στελέχη της Valeant είναι έτοιμα να αποχωρήσουν, και η εταιρεία έχει ασκήσει κριτική για ανατιμήσεις φαρμάκων ενώ είχε υποσχεθεί ότι δεν θα έκανε. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είχαν προβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό, και μπορεί κάλλιστα να συνεχιστούν.

Ο Παπά είπε τον Σεπτέμβριο ότι το ξεπούλημα μη βασικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να αποφέρει στην εταιρεία 8.000.000.000 $. Ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Valeant θα εγκατέλειπε την Salix. Θα μπορούσε ακόμη και να αποχωρισθεί τη μονάδα οφθαλμολογικών της Bausch & Lomb, ακόμα κι αν ήταν ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία το τελευταίο τρίμηνο. Αυτές οι επιχειρήσεις, τις οποίες η Valeant αγόρασε το 2013 για $ 8,7 δισ, αύξησαν τα έσοδα κατά 4% από έτος σε έτος σε 1.160.000.000 $. Η εκχώρηση μη βασικών μονάδων μπορεί να είναι η μόνη λογική στρατηγική για την Valeant τώρα, καθώς δεν έχει κανένα δυνατό φάρμακο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε μία θετική κλινική μελέτη Φάσης 3 για τη θεραπεία της ψωρίασης με έναν συνδυασμό, τον IDP-118, αλλά απέχει από το να είναι μια επιτυχής κίνηση: οι πληρωτές είναι δύσπιστοι αυτόν τον καιρό στα φάρμακά που συνδυάζουν δύο υπάρχοντα φάρμακα. Ένα άλλο υποψήφιο φάρμακο για την ψωρίαση, το brodalumab, θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τη Novartis με το Cosentyx και την Eli Lilly με το Taltz, που ήδη κυκλοφορούν. Τέλος, το latanoprostene bunod, ένα οφθαλμικό διάλυμα της Valeant, δεν εγκρίθηκε από τον FDA τον Ιούλιο.

Στη συνέχεια υπάρχει το πρόβλημα αύξησης των τιμών. Στις 6 Ιανουαρίου, η Valeant αύξησε τις τιμές σε 95 προϊόντα, σύμφωνα με την Wells Fargo Securities, η οποία αποκάλυψε τις κινήσεις, μετά την εξέταση των δεδομένων από το Medi-Span PriceRx. Η μέση αύξηση ήταν περίπου 8%. "Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι ένα παράδειγμα της συνεχιζόμενης εξάρτησης της Valeant από τις τιμές ως μέσο ανάπτυξης. Επίσης ο όγκος των συνταγών της Valeant συνεχίζει να παραμένει αμφισβητήσιμος, "αναφέρει ο αναλυτής Δ Maris σε σημείωμα προς τους επενδυτές. Αυτές οι αυξήσεις ακολουθούν άλλες που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο, οι οποίες ανήλθαν σε 2% -9% στα χαρτοφυλάκια του γαστρεντερικού και της ουρολογίας. Οι κριτές διαμαρτυρήθηκαν επειδή η εταιρεία είχε ορκιστεί να μείνει μακριά από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών.

Οι τελευταίες αυξήσεις, είπε ο Maris, δείχνουν ότι «η νέα Valeant είναι η ίδια Valeant χρησιμοποιώντας την ίδια στρατηγική και την τιμολόγηση που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Αυτές οι στρατηγικές τιμολόγησης δεν μπορούν να βοηθήσουν την Valeant να ορθοποδήσει, αλλά οι επενδυτές εγκρίνουν σαφώς τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Χθες πάντως οι μετοχές της εκτινάχθηκαν κατά 13% στις εμπορικές συναλλαγές σε $ 17,39. 
 
Pin It