Greek English French German Italian
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Οι επενδυτές δεν είναι οι μόνοι που εγκαταλείπουν την Valeant. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι τρία από τα κορυφαία στελέχη της θα αποχωρήσουν από την εταιρεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι όροι των μπόνους τους. Οι Anne Whitaker και Ari Kellen, μαζί με τον πρώην CFO Robert Rosiello, τις επόμενες εβδομάδες θα δουν την πόρτα της εξόδου, με τους  Kellen και Rosiello να αναχωρούν την 31η Δεκέμβρη και την Whitaker στις 13 Γενάρη. Οι Kellen και Rosiello ωστόσο θα συνεχίσουν παρέχοντας συμβουλευτική στην καναδική φαρμακευτική εταιρεία.


Τον Μάιο, η εταιρεία κέλυφος σε κάθε ένα από τα τρία στελέχη της  κατέγραψε μπόνους σε μια περίοδο 18 μηνών, 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την Kellen, 2.8 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Rosiello και 1,25 εκατομμύρια δολάρια για την Whitaker. Αυτές οι αποδόσεις, λόγω των περιορισμένων αποθεματικών της εταιρείας άρχισαν να κατακυρώνονται τον περασμένο μήνα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό των οικονομικών δημοσιοποιείται αυτή τη στιγμή. Και αυτό γιατί μόνο για την παραμονή στις θέσεις τους μέχρι το τέλος του έτους, οι τρεις θα εισπράξουν το υπόλοιπο του 1/3 του  1 εκατομμυρίου ως μπόνους μετρητών που ξεκίνησε να αποδίδεται τον Ιούνιο.


Αναταράξεις στη Valeant


Δεδομένου ότι οι μετοχές της Valeant αποτελούν πλέον μια αμφίβολη πρόταση για τους ξένους επενδυτές, είναι λογικό όσοι γνωρίζουν τους κανόνες της αγοράς, να μην περιμένουν μέχρι οι δικές τους μετοχές να κατακρημνιστούν. Άλλωστε οι μετοχές της εταιρείας βρίσκονται σε πτώση, καθώς μόλις χθες έκλεισαν στα 14,68 δολάρια, όταν είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο από τα 24,93 δολάρια.


Διώχνουν τα goldenboys


Η συμφωνία των στελεχών αυτών άλλωστε προέβλεπε ότι εάν αποχωρούσαν ή απολύονταν μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν τριβές με την εταιρία, τότε θα εισέπρατταν δύο φορές την αποζημίωση απόλυσης.  Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος Joseph Papa-ο οποίος σε δήλωσή του ευχαρίστησε και τα τρία στελέχη  για "τις προσπάθειές τους για τη σταθεροποίηση της εταιρείας κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου" – προειδοποίησε τα κορυφαία στελέχη που παραμένουν για την τωρινή κατάσταση στην εταιρεία.


Οι Kellen και Rosiello έπαιξαν σημαντικό ρόλο λαμβάνοντας επιτελικές θέσεις, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Valeant, Robert Chai-Onn, υπέστη βαρύτατη πνευμονία και ο πρώην CEO J. Michael Pearson πήρε επίσης άδεια για λόγους υγείας.


Η Whitaker, εν τω μεταξύ, έχει ασχοληθεί με την πρόσβαση στην αγορά σε μια εποχή  που οι προμηθευτές ήταν εξοργισμένοι και είχαν παγώσει οι παραγγελίες φαρμάκων της Valeant με την εταιρεία να παρουσιάζει σημαντική οικονομική αιμορραγία. Ο αναλυτής της Barclays, Doug Tsaoωστόσο έγραψε σε αναφορά του ότι «εκείνη μπορεί να φέρει την ευθύνη για τις αποφάσεις της κάλυψης που συνέβαλαν στην επιδείνωση των επιδόσεων της εταιρείας».


Ανακατατάξεις στο προσωπικό


Οι αλλαγές στο προσωπικό, δεν είναι οι πρώτες υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Joseph Papa, ο οποίος τον Απρίλιο αντικατέστησε τον  Pearson, τον Αύγουστο, και προσέλαβε την πρώην της Novartis  Christina  Ackermann  ως EVP και γενική σύμβουλο και τον Scott Hirsch ως SVP  στον τομέα επιχειρηματικής στρατηγικής και επικοινωνίας, για να αναφέρουμε μερικές από τις κινήσεις. Για τις τελευταίες αυτές αλλαγές ο Pappa δήλωσε: «Η εταιρεία επικεντρώνεται σε πιο παραδοσιακά στελέχη. Οι Rosiello και Kellen είναι και οι δύο πρώην συμβούλοι της McKinsey όπως ... και ο Pearson».


 
Pin It

Cook name