Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Η φαρμακοβιομηχανία Sanofi, κάτω από την πίεση των χαμηλών επιδόσεων στα φάρμακα  του διαβήτη  και με πιο μικρούς από  τους επιδιωκόμενους στόχους στα υπόλοιπα φάρμακα, σκοπεύει να περικόψει το 20% του δυναμικού των πωλήσεων του διαβήτη και των καρδιαγγειακών, το οποίο θα μπορούσε να ανέλθει σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας.


Οι μειώσεις του προσωπικού είναι μέρος ενός μεγαλύτερου στρατηγικού σχεδίου για το διαβήτη και τα καρδιαγγειακά, σύμφωνα με την εσωτερική αναφορά της εταιρείας που αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες . "Ως αποτέλεσμα του νέου μοντέλου, είχαμε ανακοινώσει μια κατά προσέγγιση 20% μείωση του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων μας και ορισμένων λειτουργιών επιχειρηματικής υποστήριξης για αυτήν την επιχειρηματική μονάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Ashleigh Koss μέσω του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.


Οι πωλήσεις του διαβήτη της εταιρείας έχουν υποστεί  μια άνευ προηγουμένου πίεση στις ΗΠΑ, μια πίεση που εξηγείται από τη στιγμή που οι ανταγωνιστές έριξαν στην αγορά φθηνότερα ομοειδή φάρμακα.  Από πλευράς των καρδιαγγειακών και των φαρμάκων κατά της χοληστερόλης το Praluent υπολείπεται των αρχικών προσδοκιών, κατά βάση λόγω της αδυναμίας πληρωμής από πλευράς των ασθενών, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ακριβό φάρμακο.


Οι πιέσεις από τους ανταγωνιστές


Και η είδηση αυτή ήρθε λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση των Eli Lilly και Boehringer Ingelheim  να ρίξουν στην αγορά τη δική τους εκδοχή του Lantus, ενός φαρμάκου που εδώ και καιρό πρωταγωνιστεί στην εξειδικευμένη αυτή αγορά.   Ωστόσο, το κόστους 7 δις δολαρίων Lantus αναμένεται να εξασθενίσει σημαντικά από τη στιγμή που οι Eli Lilly και Boehringer Ingelheim  διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο αγοράς.  


Οι εμπορικές κινήσεις της Sanofi


Η Sanofi πάντως συνεχίζει να κινείται εμπορικά, καθώς την Άνοιξη έδωσε 9 δις δολάρια για να αγοράσει το αμερικανικό δίπλωμα – πατέντα του φαρμάκου Medivationγια τον καρκίνο αλλά η προσφορά αυτή πυροδότησε έναν πόλεμο αντιπροσφορών που κατέληξε σε μια συμφωνία 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων  με την Pfizer. Από τότε, η Sanofi συμφώνησε σε μια ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με την Boehringer, η οποία έστειλε μονάδα υγείας των ζώων της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας  ως αντάλλαγμα για την υγεία των καταναλωτών της επιχείρησης,  μια συμφωνία- ορόσημο  που έκανε η Sanofi, μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο.  


Επιχείρηση – εξαγορά φαρμακοβιομηχανίας


Τον τελευταίο καιρό, η Sanofi  επιχειρεί να εξαγοράσει την Actelion, την ελβετική φαρμακοβιομηχανία που εξειδικεύεται σε φάρμακα για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση. Η  Johnson & Johnson φέρεται να έχει κάνει μια ελκυστική αντιπροσφορά 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εν λόγω εταιρεία. Και η μάχη για την επικράτηση συνεχίζεται.


Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους


Ο εκπρόσωπος της Sanofi, Ashleigh Koss ωστόσο, επισήμανε ότι δεν μπορεί να καθορίσει πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι  θα χάσουν τις δουλειές τους  - κατά την αναδιάρθρωση αυτή προσωπικού – και αυτό γιατί ορισμένοι θα μπορούσαν να απορροφηθούν σε άλλα σημεία της εταιρείας. Οι απολυμένοι ωστόσο θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, καθώς και εξασφάλιση για την υγεία τους με πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.


«Επιδημία» απολύσεων στις φαρμακοβιομηχανίες;


Στο επιχειρηματικό περιοδικό Pharmaγράφτηκε ότι παρόμοιες περικοπές θέσεων εργασίας με τη Sanofi, ανακοίνωσε και η  AstraZeneca. Η φαρμακοβιομηχανία είπε ότι θα κόψει 700 θέσεις προσωπικού στις ΗΠΑ. Επίσης την περασμένη εβδομάδα, η Endo διασώθηκε από μια συμφωνία φαρμάκων για τον πόνο.  Η σοβαρότερη όμως ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ήρθε από τη Mylan, καθώς είπε ότι «περί το 10% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας θα πρέπει να περικοπεί, καθώς γίνονται μεγάλες συγχωνεύσεις μεταξύ των βιομηχανιών».


 
Pin It