Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Οι συζητήσεις της Valeant Pharmaceuticals για την πώληση της μονάδας της Salix Pharmaceuticals στην Takeda έναντι περίπου  10 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή λόγω διαφωνιών για το τίμημα, ανέφερε χθες η Wall Street Journal. Οι πηγές επισήμαναν ότι αν και οι συνομιλίες θα μπορούσαν δυνητικά να ξαναρχίσουν, η Valeant πλέον επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της επιχείρησής της. Παρότι η Valeant είχε φτάσει σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την Takeda έγινε γνωστό ότι η δεύτερη προσπαθούσε να μειώσει το ποσό της συμφωνίας, ενώ με τη δημοσιοποίηση των διαπραγματεύσεων οι μετοχές της Valeant υποχώρησαν περισσότερο από 7%.


Το χρονικό


Η Valeant απέκτησε την Salix πέρυσι με μια συμφωνία αξίας περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας ως αντίπαλό της την Takeda. Εν τω μεταξύ, η Takeda φέρεται να είχε  προσεγγίσει την καναδική φαρμακευτική εταιρεία στις αρχές του τρέχοντος έτους σχετικά με μια πιθανή εξαγορά του συνόλου της επιχείρησης.


Υπερχρεωμένη


Η κατάρρευση της συμφωνίας διαγράφει μια ευκαιρία για την Valeant να αποπληρώσει μέρος του κόστους των συγχωνεύσεων και εξαγορών της εταιρείας, που τροφοδοτούν το χρέος της, κάτι που ήδη έχει κάνει τους επενδυτές νευρικούς. Οι τελευταίοι εισέπραξαν με δυσαρέσκεια τα νέα, στέλνοντας τη μετοχή της Valeant σε κατακόρυφη πτώση. Το χαρτοφυλάκιο της Valeant έχει χαμηλές αποδόσεις  τον τελευταίο καιρό, καθώς επίσης χαμηλές είναι και οι αποδόσεις των φαρμάκων της. Έτσι επιδεινώνονται τα προβλήματα της εταιρείας, με στελέχη που ήδη αντιμετωπίζουν κατηγορίες για μίζες, με πληθώρα ερευνών, δυσοίωνων πολιτικών τιμολόγησης, δυσχέρειας αποπληρωμής των χρεών της και ανησυχίας από τους επενδυτές της. Η Valeant βρίσκεται υπό πίεση από τους επενδυτές για να μειώσει το φορτίο του χρέους της.  Ο διευθύνοντας σύμβουλός της Joseph Papa ανέφερε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να κάνει κινήσεις για να απαλλαγεί από ορισμένα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία για να μειωθεί το χρέος της, παρόλο που ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Salix δεν θα ήταν μεταξύ των μονάδων που θα προσφέρονταν προς πώληση.


Αναγκαίες οι πωλήσεις για να μειωθεί το χρέος


Η εταιρεία φέρεται να εξακολουθεί να υιοθετεί την πολιτική των πωλήσεων για άλλα περιουσιακά στοιχεία,  με στόχο να ελαφρύνει το βάρος του χρέους της, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχείρησης χειρουργικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να της αποφέρει 2,5 δισεκατομμύρια $ . Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Valeant ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει σημαντικά το δυναμικό των πωλήσεών της - με επικέντρωση σε δυνητικούς συνταγογράφους πρωτοβάθμιας φροντίδας – για το Xifaxan (rifamixin), για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια, και το Relistor (μεθυλναλτρεξόνη), για δυσκοιλιότητα από χρήση οπιοειδών. «Τα Xifaxan και το Relistor είναι αναπόσπαστα προϊόντα της σειράς μας του γαστρεντερικού, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μελλοντική δυνητική ανάπτυξη της Valeant», δήλωσε ο διευθύνοντας σύμβουλός της Joseph Papa.


Απάτη και μίζες


Εν τω μεταξύ, η Valeant έχει πολλά άλλα θέματα για να ασχοληθεί. Παρατηρητές της φαρμακοβιομηχανίας εξακολουθούν να αναρωτιούνται εάν καραδοκούν επιπλέον κατηγορίες για μίζες πρώην κορυφαίων στελεχών της Valeant. Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν ήδη στοιχειοθετήσει κατηγορίες για το πρώην στέλεχος της Valeant, Gary Tanner και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Andrew Davenport, που συνδέονται με τα φαρμακεία Philidor, όπως είδη σας έχουμε γράψει στο www.Life2day.gr (Πατήστε εδώ, να διαβάσετε περισσότερα  αλλά και για την τεέυταία εξέλιξη του θέματος,  πατήστε εδώ ) με το αιτιολογικό ότι έστησαν ένα σύστημα απάτης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και ότι εμπλέκονταν σε μίζες . 

Pin It