Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λιώσιμο και ξαναπάγωμα παγωτού – ό,τι χρειάζεται για δηλητηρίαση

Λιώσιμο και ξαναπάγωμα παγωτού – ό,τι χρειάζεται για δηλητηρίαση

Το παγωτό σαν γαλακτοκομικό έχει παρόμοιες οδηγίες προφύλαξης, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάλογα με το επίπεδο ψύξης, συντήρησης και απόψυξης που έχει υποστεί.

Η εκ νέου κατάψυξη σε αποψυγμένο παγωτό αλλάζει την υφή του σε μια κοκκώδη και κρυσταλλωμένη υφή και μπορεί επίσης να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση. Όταν το παγωτό μένει εκτός κατάψυξης και αρχίζει να λιώνει, ξεκινάει μια χημική διαδικασία που παράγει βακτήρια. Παρά το γεγονός ότι αν ξαναπαγώσει θα επιβραδυνθεί αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων, εντούτοις δεν πρόκειται να σκοτώσει τα βακτήρια.

Η εκ νέου κατάψυξη στα παγωτά είναι ασφαλής μόνο αν είναι ελαφρά λιωμένα και έχουν προηγουμένως διατηρηθεί κάτω από κατάλληλη ψύξη. Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν εκτέθηκαν στο εξωτερικό περιβάλλον. Ωστόσο, αν είχαν σχεδόν λιώσει έξω από την κατάψυξη, τότε μάλλον υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σας αν τα καταναλώσετε. Ο βασικός κίνδυνος είναι η ταχεία ανάπτυξη των βακτηρίων.


Το παγωτό λιώνει περίπου στους -0,5 °C και, όταν το κάνει, επιβλαβή βακτήρια, όπως το Listeria monocytogenes, αναπτύσσονται ραγδαία στο ζαχαρούχο περιβάλλον. Η δηλητηρίαση από λιωμένα παγωτά που έχουν ξαναπαγώσει είναι πολύ συχνή, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.

Εάν αγοράζετε παγωτά από τοπικά καταστήματα είναι πιο πιθανό να συναντήσετε περιπτώσεις, όπου έχουν εκ νέου καταψυχθεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλά μικρά καταστήματα δεν έχουν γεννήτριες με αποτέλεσμα, αν υπάρχει μια διακοπή ρεύματος στην περιοχή σας, τα παγωτά στα ψυγεία τους να έχουν λιώσει και να έχουν ψυχθεί εκ νέου, όταν επανέλθει το ρεύμα.

Αυτό, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλα τα τοπικά καταστήματα μπορεί να έχουν προβληματικά παγωτά. Αλλά υπάρχει κάτι απλό που πρέπει να ξέρετε, για να καταλάβετε αν ένα παγωτό έχει λιώσει και ξαναπαγώσει, ανεξάρτητα από το πού το προμηθευτήκατε. Το βασικό είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει αναπτύξει μεγαλύτερους, ορατούς κρυστάλλους πάγου. Θα είναι πιο σκληρό από το κανονικό παγωτό, πιο “ουδέτερο” στην γεύση και σίγουρα θα έχει αλλαγμένη υφή.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσετε ότι μπορείτε κι εσείς να διατηρήσετε σωστά το παγωτό στο ψυγείο:

Κάντε χώρο: Τα παγωτά πρέπει να έχουν απόσταση από άλλα αντικείμενα μέσα στην κατάψυξη, επιτρέποντας κάποια ροή του αέρα κάτω και πάνω από κάθε ράφι.

Καλύψτε το: Βεβαιωθείτε ότι το έχετε σε δοχείο που κλείνει και δεν έχει σπάσει, για να μην υπάρχει φθορά από αλλαγές στην θερμοκρασία καθώς ανοίγετε και κλείνετε το ψυγείο.

Διασφάλιση ποιότητας: Αν και τα παγωτά μπορούν να αποθηκευτούν έως και τέσσερις μήνες, οι κυμαινόμενες θερμοκρασίες από το άνοιγμα και το κλείσιμο του ψυγείου μπορούν να επηρεάσουν το προϊόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η ιδανική συνταγή για ένα υπέροχο γλυκό

Πώς επηρεάζει τον διαβήτη το ζωικό βούτυρο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αφράτα muffins μήλου με λίγα υλικά

Muffins μήλου: Εάν ψάχνετε για μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για κεκάκια, τα μήλα είναι η τέλεια επιλογή για να προσφέρετε γλυκιά και υγιεινή απόλαυση.

Είναι πραγματικά επιβλαβές το πλήρες γάλα;

Πλήρες γάλα: Το πλήρες γάλα δεν φαίνεται να είναι τόσο επιβλαβές όσο παλαιότερα πιστευόταν. Αντίθετα, μπορεί να προσφέρει σημαντικά θρεπτικά οφέλη και να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ποια θρεπτικά συστατικά έχει η σοκολάτα εκτός από μαγνήσιο;

Σοκολάτα: Η σοκολάτα, ειδικά η μαύρη σοκολάτα, είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό τρόφιμο που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Εκτός από το μαγνήσιο, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στη χαλάρωση των μυών και την υποστήριξη του νευρικού συστήματος, η σοκολάτα περιέχει

Νόστιμα και θρεπτικά ρεβίθια με μπακαλιάρο 

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όλες  τις ημέρες  και προσφέρει μια υγιεινή και χορταστική επιλογή. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ετοιμάσετε αυτό το νόστιμο πιάτο.

Είναι επικίνδυνο για την υγεία μας να καταψύχουμε ψωμί;

Ψωμί: Οι ισχυρισμοί που συνδέουν την ψύξη του με τον καρκίνο δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Αντιθέτως, η σωστή αποθήκευση και θέρμανση του ψωμιού διασφαλίζει τη φρεσκάδα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Νόστιμες συνταγές με Cottage Cheese

Cottage Cheese: Από σαλάτες και πίτες μέχρι επιδόρπια, η ευελιξία τους τα κάνει ιδανικά για να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους φίλους σας με υγιεινές και νόστιμες δημιουργίες.

Η απόλυτη συνταγή για τους λάτρες της σοκολάτας

Κέικ Πραλίνα: Το κέικ πραλίνα είναι ένα λαχταριστό γλυκό που συνδυάζει τη γεύση της σοκολάτας με την κρεμώδη υφή της πραλίνας. Ιδανικό για κάθε περίσταση, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει

Close Icon