Άποψη

Σε τροχιά ανάπτυξης ο Ελληνικός Ιαματικός Τουρισμός

Σε τροχιά ανάπτυξης ο Ελληνικός Ιαματικός Τουρισμός

Γράφει ο Μάρκος Δανάς 

Ο Τουρισμός υγείας στην χώρα μας και ειδικότερα ο Ιαματικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης. Το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών να προσπαθούν να οργανώσουν την λειτουργία τους σε στέρεες βάσεις.

Είναι γεγονός πως μετά την χρεοκοπία του Ελληνικού κράτους το 2010,  ο κλάδος των ιαματικών πηγών δέχθηκε ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία περιόρισαν στο ελάχιστο τις χορηγήσεις τους ενώ η μεσαία τάξη, που αποτελούσε και αποτελεί, την κύρια πηγή εισοδήματος για τις ιαματικές πηγές περιόρισε στο ελάχιστο τις επισκέψεις της. Βέβαια υπήρχαν και τεράστιες δομικές ελλείψεις οι οποίες απέτρεπαν τις επενδύσεις στις εγκαταστάσεις και στο management των πηγών.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι πρότινος οι φυσικοί μας πόροι δεν είχαν ταυτότητα, δηλαδή δεν είχαν προχωρήσει οι επίσημες αναγνωρίσεις από το Υπουργείου Τουρισμού των φυσικών πόρων ως ιαματικών με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες παρανοήσεις σε ζητήματα του τρόπου χρήσης των Ιαματικών Φυσικών Πόρων, χημισμού, θεραπευτικών ενδείξεων και αντενδείξεων.

Ακόμη μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών να βγάλουν νόμιμη άδεια λειτουργίας με ότι συνεπάγεται αυτό.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σχεδόν στο σύνολο της χώρας μας υπάρχουν γεωθερμικά πεδία. Σε αυτά τα γεωθερμικά πεδία ξεπηδούν 750 φυσικές αναβλύσεις. Από αυτές τις φυσικές αναβλύσεις έπρεπε να επιλέξουμε κάποιες προκειμένου να τις αξιοποιήσουμε τουριστικά. Σίγουρα δεν μπορούμε, και δεν θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε όλες τουριστικά στρεβλώνοντας την αγορά. Οι φυσικοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ενέργεια, στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε πολλά άλλα πεδία οικονομικού ενδιαφέροντος.

Έτσι λοιπόν μετά την πολύ και καλή δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί στο Υπ. Τουρισμού 124 φάκελοι για αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών. Από αυτούς τους 124 φακέλους που περιέχουν υδρογεωλογικές μελέτες, υγειονομικές εκθέσεις, φυσικοχημικές, μικροβιολογικές, ραδιολογικές αναλύσεις, έχουν εκδοθεί 54 ΦΕΚ αναγνώρισης.

Υπάρχουν ,  λοιπόν, σήμερα 54 αναγνωρίσεις φυσικών πόρων ως Ιαματικών. Έχουν δηλαδή οι πηγές μας ταυτότητα, χημισμό, τρόπο χρήσης, θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις.

-Οι Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού, τα παλιά υδροθεραπευτήρια, μπορούν να βγάλουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Μέχρι χθες λειτουργούσαν με προσωρινές ετήσιες άδειες. Τώρα ήρθε η ώρα της προσαρμογής με τις προδιαγραφές που ζητάει ο νόμος.

-Έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που δουλεύει πάνω στην διανομή των Ιαματικών Φυσικών Πόρων.

-Σήμερα υπάρχει το portal Τουρισμού Υγείας, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, στο πρότυπο των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μόνο που υπολείπεται είναι μια Υπουργική  Απόφαση από το Υπουργείο Υγείας που θα επιτρέψει στον ΕΟΠΥΥ να διαχειριστεί το portal.

-Σήμερα έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της Ευρωπαϊκής οδηγίας 24/2011 για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και μπορούμε να φέρουμε επισκέπτες από το εξωτερικό. Όλα τρέχουν μέσα από τον ΕΟΠΥΥ που είναι το contact point εφαρμογής της οδηγίας στη χώρα μας.

Εκτός, βέβαια,  από τις υποδομές γίνεται πολύ καλή δουλειά και στο επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, οι οποίες πρέπει να φτάσουν στο επίπεδο των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών. Τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει πολύ η συνεργασία μεταξύ του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιστορικών Λουτροπόλεων – European Historic Thermal Towns Association. Το άμεσο μετρήσιμο αποτέλεσμα είναι η άρση της απομόνωσης του Ελληνικού Θερμαλιστικού συστήματος, η άντληση τεχνογνωσίας και η πολυεπίπεδη συνεργασία με στελέχη επιχειρήσεων εκμετάλευσης Ιαματικών πηγών άλλων κρατών που κατάφεραν να έχουν υψηλό επίπεδο παροχής τουριστικών – θερμαλιστικών υπηρεσιών και βιώσιμες επιχειρήσεις.

Σίγουρα θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγα χρόνια ακόμη προκειμένου να δούμε και στην χώρα μας πολλές καλές βιώσιμες επιχειρήσεις που προσφέρουν υψηλό επίπεδο θερμαλιστικών – τουριστικών υπηρεσιών, αλλά είναι γεγονός πως οι κανόνες έχουν τεθεί, τα θεμέλια πλέον υπάρχουν, η καλή αρχή έχει γίνει και όπως ξέρουμε εμείς οι Έλληνες η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

 Ο κ. Μάρκος Δανάς είναι Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπ.Τουρισμού Member of the Executive Council of the European Historic Thermal Towns Association. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Από τα τέλη κυκλοφορίας απαλλάχθηκαν οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση

Οι «ημέρες ικανοτήτων» έρχονται να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Θετική φωνή παρουσιάζει τις δράσεις της για την Παγκόσμία Ημέρα κατά του AIDS

Θετική Φωνή: Δράσεις ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” ενόψει της 1ης Δεκεμβρίου, πραγματοποιεί μία σειρά από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την καταπολέμηση του στίγματος, του ρατσισμού και της περιθωριοποίησης. I’M POSITIVE 2020. Για τρίτη συνεχή χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες […]

Καρκίνος πνεύμονα: Σύγχρονες προκλήσεις & μελλοντικές προσδοκίες

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ., διοργανώνει επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα με τίτλο:«Σύγχρονες Προκλήσεις & Μελλοντικές Προσδοκίες», η οποία θα  πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 30 Νοεμβρίου 2020, 16:00-18:30.

Ο Καθηγητής Καρδιολογίας Β. Βασιλικός μιλάει για την περιπέτεια του από τον Κορωνοϊό

Γράφει ο Βασίλης Βασιλικός Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ Από την προηγούμενη Κυριακή νοσηλεύομαι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκηςμε αμφοτερόπλευρη COVID πνευμονία. Προηγήθηκε μια εβδομάδα με πυρετό, βήχα και λίγη δύσπνοια. Το τεστ θετικοποιήθηκε 3 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Διαφωνίες των επιστημόνων για την παραγωγή αντισωμάτων μετά το COVID-19

Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν από COVID-19 έχουν μεγαλύτερους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2: αποτελέσματα Ελληνικής Μελέτης σε συνεργασία με το National Cancer Institute των ΗΠΑ.

Η Ένωση ασθενών σε σύσκεψη με τον Γεν. Γραμματέα της Π.Φ.Υ για τη ριζική της αναδιάρθρωση

Ασθενείς Γεν. Γραμματέας: Συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους πραγματοποίησε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη για άμεσα μέτρα εν μέσω της πανδημίας, αλλά και για μία ριζική αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία οφείλει μετά από πολυετείς αναβολές και σπασμωδικές προσπάθειες […]

Ευνοϊκή ρύθμιση για την συνταξιοδότηση των ασθενών με Κυστική Ίνωση

Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την συνταξιοδότηση των ασθενών με Κυστική Ίνωση που εργάζονται στο δημόσιο τομέα. Συνάντηση πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας