Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία: Κατανοώντας την Ανάγκη – Διερευνώντας το Κενό στην Πάτρα

Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία: Κατανοώντας την Ανάγκη – Διερευνώντας το Κενό στην Πάτρα

Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία: Το πρόγραμμα «φιλοξενεί» ως ομιλητές, κορυφαίους και έγκριτους επιστήμονες αλλά και εμπλεκόμενους με το θέμα του καρκίνου από μια ευρεία γκάμα προσώπων.

Η 1η ημέρα του Συνεδρίου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αναγκαία περισσότερο από ποτέ είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου που θα προσφέρει ολιστική αντιμετώπιση στον πάσχοντα από καρκίνο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αρκετή η θεραπεία του σώματος, αν δεν συνδυάζεται και με τη θεραπεία των ψυχικών τραυμάτων, που προκαλεί η συγκεκριμένη ασθένεια. Το θέμα αυτό αναδείχτηκε με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο στον πλαίσιο των εργασιών της πρώτης μέρας του διήμερου 2ου Συνεδρίου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία με θέμα «Κατανοώντας την Ανάγκη – Διερευνώντας το Κενό», που ξεκίνησε χθες στο ξενοδοχείο MY WAY HOTEL & EVENTS και διοργανώνεται από
τον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής» Αχαΐας.

Υποστηρικτές του συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ). Το συνέδριο ξεκίνησε με την περιγραφή των συνθηκών αντιμετώπισης των γυναικών με καρκίνο του μαστού και οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία του Συλλόγου Μαστεκτομηθέντων Γυναικών. Μια πρωτοπόρος δημιουργία για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη της γυναίκας με καρκίνο μαστού στην Ελλάδα. Το θέμα παρουσίασε η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μεταξά, Ιωσηφίνα Σκούρτα, υπό τον τίτλο:

«Ετσι ξεκίνησαν όλα» υπό τον συντονισμό της προέδρου του Συλλόγου «Αλμα Ζωής» Αχαΐας Αγγελικής Στεφανάκη και της Παρασκευής Μιχαλοπούλου, προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου «Αλμα Ζωής». Η κ. Σκούρτα ξεκίνησε τις περιγραφές της από τη δεκαετία του ’70. «Ημουν κοινωνική λειτουργός στο νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ. Τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσω, ήταν ένα κουβάρι. Η διάγνωση του καρκίνου συνδεόταν με τον θάνατο, τον πόνο και τον φόβο. Η ενημέρωση της ακολουθίας γιατρός, ασθενής, οικογένεια ήταν είτε απούσα, είτε πλημμελείς πολύ μακριά φυσικά από την ιδανική. Η οικογένεια είχε έναν υπερπροστατευτικό ρόλο και δεν επέτρεπε στον γιατρό να ανακοινώσει στη γυναίκα την ασθένειά της» και πρόσθεσε:

«Ολα γίνονταν για να προληφθεί η ασθένεια. Αυτό το είχε υιοθετήσει η πλειοψηφία των γιατρών για να
αντιμετωπίζουν την ασθενή. Αυτό όμως στερούσε από τη γυναίκα τη δυνατότητα έκφρασης των
συναισθημάτων της. Να πενθήσει για την απώλεια του μαστού κ.ά. Οσες γυναίκες υποψιάζονταν -και πιστεύω ότι αυτό αφορούσε την πλειοψηφία-, ζούσαν βυθισμένες στην αίσθηση του αβοήθητου απ’ όλους. Μαζί με τον μαστό τους έχαναν και τον έλεγχο του εαυτού τους. Κι αυτό ήταν μία πρόκληση για την κοινωνική λειτουργό». Η ίδια σημείωσε ότι για πολλά χρόνια η πλειοψηφία των γιατρών δεν αναγνώριζε την ανάγκη της κοινωνικής υποστήριξης της ασθενούς, η οποία γίνονταν μόνο με παραπεμπτικό γιατρού.

«Οι θεραπευτικοί χειρισμοί ήταν βάρβαροι. Γίνονταν ριζικές μαστεκτομές. Ο καθαρισμός μασχάλης ήταν ένας δεύτερος ακρωτηριασμός. Μια γυναίκα αναγκάζονταν να αλλάξει τον εργασιακό της προσανατολισμό. Αλλες έπαιρναν μία πρόωρη συνταξιοδότηση αναπηρική. Ετσι φτάσαμε στη δημιουργία αυτού του Συλλόγου. Μέχρι τότε οι γυναίκες δεν εξέφραζαν σε κανέναν τα συναισθήματά τους. Η εκπαίδευση βοήθησε τις γυναίκες αυτές σταδιακά να μιλήσουν για τις φοβίες, τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους αλλά και για τα δικαιώματά τους, ώστε στη συνέχεια να τα διεκδικήσουν και ακολούθως φυσικά να σταθούν δίπλα στις άλλες γυναίκες».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συνεδρία που ανέδειξε την αξία της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην ογκολογία, την οποία συντόνιζαν ο ψυχίατρος Σάββας Σαββόπουλος και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου. Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα, 27 Μαΐου, στο MY WAY HOTEL & EVENTS (Λεωφ. Όθωνος-Αμαλίας 15) ενώ θα μεταδίδεται και ζωντανά (live streaming). Υποστηρικτές του συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας ενώ τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ).

Το πρόγραμμα «φιλοξενεί» ως ομιλητές, κορυφαίους και έγκριτους επιστήμονες αλλά και εμπλεκόμενους με το θέμα του καρκίνου από μια ευρεία γκάμα προσώπων (πάσχοντες, ιατρούς νοσηλευτές, οικογένειες, φυσικά ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς κλπ).
Επιδίωξη της διοργάνωσης είναι πάντα να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ογκολογικούς
ασθενείς, τους οικείους τους και την κοινωνία, αλλά όχι μόνο. Για το λόγο αυτό το 2ο Συνέδριο
Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία: "Κατανοώντας την Ανάγκη – Διερευνώντας το Κενό είναι ανοικτό στο κοινό αλλά και στους επαγγελματίες υγείας, τους διαμορφωτές πολιτικών υγείας και τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στόχοι του συνεδρίου:

  • Ανάδειξη της ψυχοκοινωνικής διάστασης του καρκίνου σε όλα τα στάδια της νόσου τόσο για τους
    πάσχοντες, όσο και τις οικογένειες, αλλά και τους φροντιστές τους
  • Ανάδειξη της σπουδαιότητας της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας ως σημαντικό πυλώνα της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου
  • Συμβολή στην ενημέρωση και κυρίως στην εκπαίδευση των απασχολούμενων στον τομέα και
  • Δημιουργία ενός δικτύου της ογκολογικής κοινότητας για την ψυχοκοινωνική ογκολογία

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ε.Φραγκούλης: Χρειαζόμαστε οργανωμένη ΠΦΥ και διασύνδεση με τα νοσοκομεία

Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέα επεισόδια από Παρασκευή 5 Μαΐου

Άλμα Ζωής: Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

Σπάνιες Παθήσεις: Η άμεση προτεραιότητα της δημόσιας υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εθελοντικές αιμοδοσίες και λαμπαδηδρομία στην Κρήτη

Αιμοδοσία: Ο Αιματοκρίτης, ο τοπικός οικοδεσπότης, ενορχηστρώνει αυτή την εκδήλωση σε συντονισμό με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών Αιμοδοτών - ΠΟΣΕΑ, με την αμέριστη υποστήριξη πολλών φορέων, υπηρεσιών και συλλόγων.

ΕΣΑμεΑ: Η συμβολή του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ», συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

Eyes of Light: 2 νέα δωρεάν εργαστήρια Θεραπευτικής Φωτογραφίας για άτομα με εμπειρία καρκίνου

Eyes of Light: Η θεραπευτική φωτογραφία αποτελεί βασικό πυλώνα των δράσεων του Eyes of Light, το οποίο είναι ο πρώτος φορέας που εφαρμόζει αυτή τη μέθοδο στην κοινότητα των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου στην Ελλάδα.

ΚΕΦΙ: Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα"

ΚΕΦΙ: Τα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα αποτελούν το 10% των νεοπλασιών και προσβάλουν όλες τις ηλικίες, ενώ οι θεραπείες εξελίσσονται συνεχώς και πλέον δίνουν τη δυνατότητα εξατομικευμένης προσέγγισης.