Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

“Όχι” στο αίτημα έφηβης να παύσει τις χημειοθεραπείες

“Όχι” στο αίτημα έφηβης να παύσει τις χημειοθεραπείες

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Κονέκτικατ απεφάνθη πως το αίτημα της 17χρονης που πάσχε από καρκίνο να σταματήσει τις χημειοθεραπείες της, δεν θα γίνει δεκτό, υποστηρίζοντας πως ακόμη και αν υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες παρά τη θέλησή της, τα δικαιώματά της δεν παραβιάζονται.

Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου

Η ασθενής, που στη δικογραφία αναγράφεται ως Cassandra C., μαζί με την μητέρα της δεν κατάφεραν να πείσουν τους 7 δικαστές να παρακάμψουν την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου να πάρει το κράτος την κηδεμονία της, ώστε να συνεχίσει τις απαραίτητες κατά το δικαστήριο χημειοθεραπείες.

Η Cassandra διαγνώστηκε τον Σεπτέμβριο με λέμφωμα Hodgkin. Υποβλήθηκε άμεσα σε επέμβαση, η οποία ωστόσο ήταν ανεπιτυχής και στη συνέχεια έκανε δύο κύκλους χημειοθεραπειών πριν αιτηθεί να σταματήσει. Μάλιστα, για να αποφύγει τη θεραπεία, το έσκασε από το σπίτι της.

Τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, οι γιατροί την θεωρούν αρκετά επιθετική, αλλά παράλληλα θεραπεύσιμη.

«Δεν έχει στερηθεί των δικαιωμάτων της και συμφωνούμε ότι η συμπεριφορά της Κασσάνδρας αποδεικνύει ότι δεν είναι ώριμη σύμφωνα με τα κοινώς αποδεκτά πρότυπα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Chase Rogers σε μια ακρόαση στο Χάρτφορντ.

Το κατώτερο δικαστήριο δέχθηκε το δικαίωμα του κράτους να παρέμβει, ενώ η έφηβη και η μητέρα της, η Jackie Fortin, υποστηρίζουν πως η νεαρή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια «ώριμη ανήλικη», με το νόμιμο δικαίωμα να απορρίψει την ιατρική περίθαλψη που δεν επιθυμεί να λάβει.

«Κάτι τέτοιο θα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσει στο θάνατό της», δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Τζον Τάκερ στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να αποφανθεί σχετικά με το εάν η έφηβη θαμπορούσε να αντιμετωπιστεί ως «ώριμη ανήλικη». Παρά το γεγονός πως η νομοθεσία σε άλλες πολιτείες και κράτη αναγνωρίζει την έννοια αυτή, κάτι τέτοιο δεν προβλέπει ο νομοθέτης στο Δίκαιο του Κονέκτικατ.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας επισημαίνει ότι όταν η Κασσάνδρα θα γίνει 18 το Σεπτέμβριο του 2015, θα είναι ελεύθερη να απορρίψει την αγωγή.

«Αν στεκόμασταν εδώ εννέα μήνες από τώρα, αυτό δεν θα ήταν καν θέμα,” είπε ο δικηγόρος Michael Taylor.

Οι γιατροί αναφέρουν σε σε έγγραφα του δικαστηρίου η εφηβη έχει 85% με τις χημειοθεραπείες, αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία αντιμετωπίζει μια «σχεδόν βεβαιότητα θανάτου μέσα σε δύο χρόνια».

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=_VN2FJEMhfo”]

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΚΕΦΙ : Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα»

Παρέμβαση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας επί των ελλείψεων αναισθησιολόγων στο Ε.Σ.Υ.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση - τομή Ι. Βαρδακαστάνη στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση όσων καταπατούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Στην εκδήλωση: «Προσβάσιμες και Συμπεριληπτικές πόλεις», που διοργανώθηκε από την υφυπουργό Πρόνοιας Δ. Μιχαηλίδου και τον γ. γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του European Disability Forum και της International Disability Alliance Ιωάννης Βαρδακαστάνης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης: Δημήτριος Παπαστεργίου, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης […]

Βαρδακαστάνης:Χρειάζονται πολλά περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του EDF και της IDA, καθώς και μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, υποστηρίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

Σταθερή συνεργασία του Humanity Greece με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης από τo Humanity Greece στους ωφελούμενους του ΑΚΗΑ-Υπνωτήριο Αστέγων του Ο.ΚΑ.ΝΑ.Στο πλαίσιο του καθημερινού ανθρωπιστικού έργου, το Humanity Greece ανακοινώνει τη σταθερή συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Καμία προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα δεν θα δεχθεί το αναπηρικό κίνημα

Τα αναπηρικά επιδόματα χορηγούνται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η ίδια η αναπηρία και δεν αποτελούν εισόδημα, τονίζει η Ε.Σ.Α.μεΑ. ‘’Καμία προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα δεν θα δεχθεί το αναπηρικό κίνημα.’’, τονίζουν .

20 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας

20 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας. Η ημέρα που μιλάμε ανοιχτά για τους 5 γυναικολογικούς καρκίνους, τους καρκίνους που αφορούν την φύση μας. Είναι η μέρα που χρωματίζουμε την Ελλάδα μωβ, το χρώμα των γυναικολογικών καρκίνων.

Αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν καλύτερα τους επιβάτες με περιορισμένη κινητικότητα

Το Bounce συνέλεξε πληροφορίες από τις Αναφορές Καταναλωτών Αεροπορικών Ταξιδίων για το πρώτο τρίμηνο του 2022 για να κατατάξει τις αεροπορικές εταιρείες με βάση το πόσο συχνά χειρίζονται λανθασμένα αναπηρικά αμαξίδια και σκούτερ.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προστατέψτε τα άτομα με αναπηρία από τη φτωχοποίηση

Με αφορμή τη παρουσίαση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, η ΕΣΑμεΑ κοινοποίησε στον πρωθυπουργό επιστολή με τα πιο επείγοντα και ουσιαστικά ζητήματα του αναπηρικού κινήματος.