Άποψη

Η Εξωνοσοκομειακή Περίθαλψη με αριθμούς

Η Εξωνοσοκομειακή Περίθαλψη με αριθμούς

Γράφει για το www.healthweb.gr ο Δημήτρης Ν.Πατσάκης

Ο συνολικός αριθμός των δομών που παρέχουν υπηρεσίες Α’βάθμιας περίθαλψης στο χρονικό διάστημα 2009-2019 υπέστη διαδοχικές αυξομειώσεις, όχι πάντα σε συνάρτηση με την ζήτηση, τις περιόδους 2009-14 και 2015-19.

Υπό την επίδραση αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων, ήτοι της εκλογίκευσης της δαπάνης, της αλλαγής –επί τα χείρω- της σχέσης εργασίας των Ιατρών και της μαξιμαλιστικής αντίληψης της λειτουργίας επιπλέον δομών, χωρίς να έχουν ποτέ αξιολογηθεί, η υφιστάμενη κατάσταση συντίθεται από:

patsakis dimitris avgoustos

O Δημήτρης Ν.Πατσάκης

 

  • Τα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ,
  • Τα Κέντρα Υγείας,
  • Τις δομές των σχηματισμών του πρ.ΕΟΠΥΥ/ΙΚΑ, οι οποίες «επανήλθαν» μετά από την χωρίς σχεδιασμό μεταφοράς ζήτησης διακοπή λειτουργίας τους την α’ «Μνημονιακή» περίοδο,
  • Τα «Πολυδύναμα» -κυρίως- Περιφερειακά (πρ.Αγροτικά  Ιατρεία) & Τις «Τοπικές» Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ) που «αποσυμφορούν» την ζήτηση στις αστικές περιοχές

Τα διαθέσιμα δεδομένα, κατόπιν της ανάρτησης (κυριολεκτικά «εν κρυπτώ») των   πεπραγμένων του 2019 προ μηνός, κρίνονται ως επαρκή, προκειμένου να απεικονίσουμε την «πορεία» τουλάχιστον των μεγεθών. Αναφορικά με όρους όπως «Ποιότητα», «Αποδοτικότητα» ή «Παραγωγικότητα» ,οι όποιες εκτιμήσεις και αναγωγές είναι ελεγκτέας αντικειμενικότητας.

 

1.Η Νοσηλευτική Κίνηση

Η επισκέψεις στα Ε.Ι. των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.*, με βάση τα επίσημα στοιχεία (ΕSYnet-Bi-Form) αυξάνονται σταθερά στο διάστημα 2009-2019. Η κατανομή μεταξύ «Προγραμματισμένων» (Τακτικά & «Ολοήμερα») και «Επειγόντων» ήταν, συνοπτικά η ακόλουθη:

pin1

(Βλ.Αναλυτικούς Πίνακες Πίνακες 1.1,1.2,1.3 & 1.4)

Οι λοιποί πάροχοι, στην χρονική περίοδο για την οποία έχουμε δεδομένα, πραγματοποίησαν τα εξής:

pinakas2

(Βλ. Αναλυτικούς Πίνακες 2.1,2.2 & 2.3)

Το εάν και σε ποιο βαθμό η λειτουργία των Κ.Υ. (κατά κύριο λόγο), των αστικών-ημιαστικών παρόχων, των Π.Π.Ι. και των νέο-εισελθόντων στην προσφορά (στον αστικό χώρο) ΤΟ.Μ.Υ. (2019) είναι αντικείμενο που απαιτεί ποιοτικά δεδομένα.Πάντως, σε ό,τι σχετίζεται με την «αποσυμφόρηση» Νοσοκομείων και Αστικών παρόχων από την συνύπαρξη με τις ΤΟ.Μ.Υ, στο διάστημα 2018-19, τα αποτελέσματα είναι εμφανή, όπως τουλάχιστον παρουσιάζονται στα δεδομένα.

Αναφορικά με την μεταβολή της ζήτησης (ΤΕΙ-ΤΕΠ) μεταξύ 2018-19, αυτή ήταν η ακόλουθη:

            -Νοσοκομεία:         Πλέον 744.964 επισκέψεις

            -Αστικοί Πάροχοι: Μείον 918.663       -‘’-

            -ΤΟ.Μ.Υ:                   Πλέον 751.259     -‘’-

            -Συνολική μεταβολή: Πλέον 577.560 -‘’-.

Εάν τα «νούμερα» είναι ακριβή, είναι απορίας άξιον πόσο τελικά «στοίχισε» η «επαναστατική» πλην χωρίς σαφή κριτήρια «επικοινωνιακή» πολιτική Δημόσιας Υγείας.Εκτός αυτού, δεν υπάρχουν αντίστοιχα δεδομένα δαπανών, προκειμένου να εξακριβωθεί πόσο κόστισε το κεφάλι. 

*Εκτός Ν.Ι.Μ.Τ.Σ, «Αρεταιείου», «Αιγινητείου» & Στρατιωτικών.

 

Ο κ. Δημήτρης Ν. Πατσάκης αναλύει και σχολιάζει από σειρά ετών , αρθρογραφώντας στο ηλεκτρονικό και ημερήσιο Τύπο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης και δημόσιας Υγείας . Έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας ως διοικητής ΚΦ και σύμβουλος της πρώτης Υγειονομικής περιφέρειας.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω-Plus»

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών από τον ΕΟΦ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πνευμονικός Όζος: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Ως πνευμονικό όζο, ονομάζουμε μια μικρού μεγέθους στρογγυλή σκίαση στον πνεύμονα, που μπορεί να εμφανιστεί είτε ως μία μεμονωμένη (ονομάζεται αλλιώς και μονήρης), είτε με τη μορφή πολλαπλών σκιάσεων (πολλαπλοί όζοι).

ΠΟΑμΣΚΠ: 30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

ΠΟΑμΣΚΠ: Η παγκόσμια εκστρατεία MS Connections, με μότο “I connect – We connect” , έχει στόχο να ενδυναμώσει τα άτομα που πάσχουν μέσα από την σύνδεσή τους με τον εαυτό τους, το στενό περιβάλλον τους, την ευρύτερη Κοινωνία , την Ερευνητική και Ιατρική Κοινότητα και την Πολιτεία.

ΕΣΑμεΑ: Παράταση για τα μηχανογραφικά υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

ΕΣΑμεΑ: Μετά την παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ, παράταση πήρε η υποβολής ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακαδημαϊκού έτους 2023 - 2024 σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων. 

Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία: Κατανοώντας την Ανάγκη - Διερευνώντας το Κενό στην Πάτρα

Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία: Το πρόγραμμα «φιλοξενεί» ως ομιλητές, κορυφαίους και έγκριτους επιστήμονες αλλά και εμπλεκόμενους με το θέμα του καρκίνου από μια ευρεία γκάμα προσώπων.

ΔΟΘ: Δυναμικό παρών στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της επάρκειας & ασφάλειας του αίματος

ΔΟΘ: Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) έδωσε δυναμικό «παρών» σε δυο σημαντικές συναντήσεις που διεξήχθησαν την Τρίτη, 23 Μαΐου 2023, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.