Άποψη

Η εγγύηση της ασφάλειας και η πιστοποίηση των υπηρεσιών στην εποχή του Covid-19

Η εγγύηση της ασφάλειας και η πιστοποίηση των υπηρεσιών στην εποχή του Covid-19

Γράφει για το healthwevb.gr η κ. Αγγελική, Κατσάπη Διεθνής Επιθεωρήτρια Υπηρεσιών Υγείας- Εκτελ. Γραμματέας Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου Ασφάλειας & Ποιότητας Υγείας.

Μέσα σε μια νέα τάξη πραγμάτων, με νέους κανόνες κοινωνικής συνύπαρξης και επιχειρησιακής λειτουργίας οι οποίοι αναπροσαρμόζονται διαρκώς προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο σημαντικός υγειονομικός κίνδυνος, το ορθό, το αποτελεσματικό και ασφαλές συμπεριφορικό και λειτουργικό πλαίσιο αποτελούν βασικά ζητούμενα τόσο στο χώρο των υπηρεσιών υγείας, αλλά, και στους περισσότερους τομείς δραστηριοτήτων. Ο νέος ιός ήρθε να μας θυμίσει πως η οργάνωση και οι δομές είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ευημερούσας κοινωνίας και πως την ώρα της κρίσης δεν μπορεί να ‘’ανακαλύπτεις τον τροχό’’.

Σήμερα, γίνονται επίκαιρες οι πολιτικές και τα πρωτόκολλα απομόνωσης, η χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και η έγκαιρη διαλογή περιστατικών στις δομές υγείας όταν όλα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν πάγιες διαδικασίες ενός σωστά οργανωμένου υγειονομικού συστήματος, κατάλληλα οχυρωμένου απέναντι στα μεταδοτικά νοσήματα και σε ενδεχόμενες επιδημίες.

Με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, η εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και μέτρων πρόληψης οφείλει να είναι ο βασικός οδηγός για την επαναφορά στην κανονικότητα των υπηρεσιών υγείας, και κάθε επιμέρους επιστημονική μονάδα οφείλει να αξιοποιεί τους διεθνείς οδηγούς που εκπονούν οι αρμόδιοι φορείς για την προστασία των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας. Ειδικά πρωτόκολλα έχουν εκδοθεί και αναθεωρούνται διαρκώς, αναφορικά με την οργάνωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας, τη διαχείριση των υποδομών και του εξοπλισμού, τη διαχείριση των χρονίως πασχόντων, των ογκολογικών ασθενών, των γυναικών που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής, ενώ κάθε διαδικασία προκλινικού ελέγχου έχει, πλέον, ενσωματώσει νέες διεργασίες screening (διαλογής) για τον εντοπισμό του SARS-CoV-2.

katsapi 9

Η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων προϋποθέτει εκπαίδευση του προσωπικού σε νέες πρακτικές αλλά και διαρκή εσωτερικό έλεγχο για την ομαλή και αποτελεσματική προσαρμογή των υπηρεσιών σε αυτές. Στη διαδικασία αυτή, οι μονάδες υγείας που εφαρμοζουν ήδη συστήματα ποιότητας και ασφάλειας έχουν ένα σοβαρό προβάδισμα. Είναι περισσότερο έτοιμες να αναπροσαρμόσουν τις διαδικασίες τους διότι διαθέτουν τις κατάλληλες δομές, σχέδια ετοιμότητας για τη διαχείριση κρίσεων αλλά και τα μέσα παρακολούθησης της υλοποίησης όλων των νέων μέτρων. Είναι αυτό ακριβώς που παρέχουν τα προγράμματα πιστοποίησης έγκυρων και εξειδικευμένων οργανισμών: το μηχανισμό διασφάλισης της συμμόρφωσης σε συγκεκριμένες νόρμες και πρωτόκολλα.

Η εξειδικευμένη Πιστοποίηση από έναν αξιόπιστο Διεθνή Φορέα εγγυάται, συνεπώς, τη συμμόρφωση του παρόχου με συγκεκριμένες προδιαγραφές και πρότυπα και την εφαρμογή ειδικών διαδικασιών με σκοπό τη μείωση του κινδύνου. Καμία πιστοποίηση δεν μπορεί να εγγυηθεί, εν τέλει, την ασφάλεια όπως δεν μπορεί να εγγυηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή. Αποτελεί όμως, έναν ακόμη αμυντικό, προστατευτικό μηχανισμό που κάθε υγειονομική ή άλλη μονάδα οφείλει να αναπτύσσει.

Στο τέλος της όλης αυτής προσπάθειας βρίσκεται πάντα η ατομική ευθύνη την οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερκεράσει κανένα εφαρμοζόμενο σύστημα.

Η πανδημία του νέου κορωναϊού έφερε σε αντιπαράθεση επιστήμονες και εθνικές επιτροπές υψηλού κύρους, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Προκάλεσε ατέρμονες συζητήσεις για την εύρεση της προσφερότερης λύσης για την εξισορρόπηση των συνθηκών μεταξύ της ασφάλειας της δημόσιας υγείας και της επανόρθωσης της σοβαρής οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε. Έτυχε σοβαρής εκμετάλλευσης από ‘’επαείοντες’’ οι οποίοι τοποθετούνται επί παντός επιστητού.

Το διακύβευμα στην τρέχουσα φάση είναι η ασφαλής αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης και εργασίας. Απέναντι σε αυτό οφείλουμε να προάγουμε την ψυχραιμία, την επαγρύπνηση και τη συστηματική προσπάθεια για την υιοθέτηση πρακτικών με επιστημονικές αναφορές, χωρίς υπερβολές, αλλά, με συνέπεια και ορθολογισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν στα ΑμεΑ με το νέο φορολογικό;

H άμεση σχέση του κατάγματος του ισχίου με την ανδρική οστεοπόρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γίνε κι εσύ εθελοντής στο ΚΕΦΙ

ΚΕΦΙ: Η ικανοποίηση και η πληρότητα που συνοδεύουν την εθελοντική προσφορά είναι το κοινό δώρο, που προσφέρουμε μεταξύ μας, ασθενείς και εθελοντές.

Ετήσιο συνέδριο για την χρόνια μυελογενή λευχαιμία

Βερολίνο λευχαιμία:  Η Ημέρα 1 του CML AN Horizons 2023 ξεκίνησε, με ένα θερμό καλωσόρισμα από τον Jan Geissler και ένα ειδικό μήνυμα βίντεο από την κα Bettina Stark-Watzinger - Ομοσπονδιακή Υπουργό Έρευνας και Παιδείας, και ακολούθησε η επίσημη έναρξη του συνεδρίου από τους Rod Padua και Giora Sharf.

Γιατί χρειάζεται ενημέρωση της δομής τελών του ΕΜΑ ;

Ο ΕΜΑ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία και την προώθηση της υγείας των ανθρώπων και των ζώων μέσω της αξιολόγησης και της παρακολούθησης των φαρμάκων . Για να εκπληρώσει την αποστολή του, o οργανισμός χρειάζεται μία υγιή οικονομική βάση για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες του. Ωστόσο, η υφιστάμενη δομή των τελών είναι ολοένα και πιο περίπλοκη και δεν αντικατοπτρίζει πλέον τη φύση της εργασίας και τις προκλήσεις που συνεπάγεται

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τον HIV με αντιλήψεις των δεκαετιών ‘80 και ’90

Την άγνοια του ελληνικού κοινού σχετικά με τον HIV αναδεικνύει η καμπάνια που δημιούργησε ο  Σύλλογος  Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου).

Μητσοτάκης: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030»

ΕΣΑμεΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια συγκινητική αναφορά στην μητέρα του, την αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη, που είχε μιλήσει για το στίγμα των ατόμων με αναπηρία εκείνη την εποχή των έντονων προκαταλήψεων.

Ρομποτική χειρουργική για την αποκατάσταση βουβωνοκήλης: Ένα άλμα στην ιατρική τεχνολογία

Οι βουβωνοκήλες είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παραδοσιακά, η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης περιλάμβανε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η οποία συνεπάγονταν μετεγχειρητικό πόνο και μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης.