Editorial

Ηπαρίνες: Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών από τον ΕΟΦ

Ηπαρίνες: Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών από τον ΕΟΦ

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών  έχει κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο οποίος ευθύνεται ως αρμόδια ρυθμιστική αρχή του κράτους και αντί να αντιδράσει άμεσα στέλνοντας επιστολή στο Υπουργείο Yγείας για να γνωστοποιήσει το ενδεχόμενο ανεπαρκούς κάλυψης των ασθενών ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ηπαρίνης , άφησε να αγοραστούν από το ΙΦΕΤ  15.000 συσκευασίες κλασικής ηπαρίνης (5.000 με 150 ευρώ/συσκευασία και 10.000 με 200 ευρώ/συσκευασία), ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή για διερεύνηση αγοράς άλλων 35.000 με άγνωστη τιμή  προς το παρόν. Οι ευθύνες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Σε ότι αφορά στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων και τις διαπραγματεύσεις που έχει κάνει με τις εταιρίες που διακινούν στην Ελλάδα τις  ηπαρίνες οι οποίες προς το παρόν είναι άκαρπες.Να εξηγήσουμε ότι η επιτροπή διαπραγμάτευσης δέχεται εντολές από τον υπουργό Υγείας  για την διαπραγμάτευση κάποιας κατηγορίας και σ’ αυτήν την περίπτωση βάσει νομοθεσίας, στην περίπτωση ορισμού κλειστού προϋπολογισμού, θα πρέπει να έχει συμπεριλάβει στη συνολική έκπτωση τα rebate & clawback και μία επιπλέον έκπτωση ώστε η συμφωνία να είναι συμφέρουσα για το κράτος. Αν για κάποια προϊόντα, όπως οι γ-σφαιρίνες ή οι αλβουμίνες, υπάρχει ενδεχόμενο ανεπάρκειας κάλυψης της αναγκαίας ποσότητας που χρειάζεται η Ελλάδα, τότε μέσω υπουργικής εντολής, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα πρέπει μέσω της κατάλληλης συμφωνίας να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ποσότητα για την ελληνική αγορά.

 

Προς το παρόν, και παρόλο που το ζήτημα έλλειψης ηπαρινών είναι γνωστό εδώ και χρόνια, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του κράτους, δηλαδή ο ΕΟΦ, φαίνεται να μην έχει γνωστοποιήσει το ενδεχόμενο ανεπαρκούς κάλυψης των ασθενών που λαμβάνουν την κλασική ηπαρίνη ή/και τη χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρινη, κι ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή στο ΙΦΕΤ για την αγορά 15.000 συσκευασιών κλασικής ηπαρινης και τη διερεύνηση για ανεύρεση άλλων 35.000 συσκευασιών. Να σημειωθεί εδώ ότι η τιμή για τις ήδη αγορασμένες συσκευασίες είναι 5 έως 7 φορές ακριβότερη της ελληνικής τιμής.

Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου

 

Για να λυθεί το πρόβλημα, στο Υπουργείο Υγείας ψάχνουν την επιστολή που όπως ακούγεται έστειλε έστω και καθυστερημένα ο Προέδρος του ΕΟΦ για  να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η επιτροπή διαπραγμάτευσης να έρθει σε συμφωνία με τις εταιρείες που διακινούν τις ηπαρίνες στην χώρα μας .

  • Για να δούμε θα βρεθεί η επιστολή ή ‘’ ‘έχασε ‘’ τον  δρόμο;

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λίστα ελλειπτικών φαρμάκων: Ο ΕΟΦ δεν γνωρίζει ποια φάρμακα δεν κυκλοφορούν ή είναι σε Sunset Clause

ΕΟΦ :Σκανδαλώδες ο πρόεδρος του ΕΟΦ να μη δημοσιοποιεί τις πωλήσεις των φαρμάκων

Ανακοίνωση του ΕΟΦ για το σκεύασμα κατά της παχυσαρκίας

ΕΟΦ: Τι κρύβεται πίσω από την μη δημοσίευση των πωλήσεων φαρμάκων 2021-2022

ΣΚΑΝΔΑΛΟ στην ΧΡΩΠΕΙ: Η Καθυστέρηση τριών ετών και ο υπερδιπλασιασμός του κόστους

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

Επισημάνσεις της Φαρμακοβιομηχανίας για την παραγωγή και διανομή φαρμάκων διεθνώς και στην Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

Πολλοί «ειδήμονες» του χώρου της υγείας και όχι μόνο ανακάλυψαν τη χρεοκοπία του νοσοκομείου  ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’  το οποίο έχει 5000 € για να προμηθευτεί φάρμακα ενώ απαιτούνται 5.330.000 ευρώ και 28.000 ευρώ αντί των 150.000 ευρώ για να προμηθευτεί τρόφιμα για τους νοσηλευόμενους.

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Ο διοικητής του νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» αποπέμφθηκε από τον υπουργό υγείας καθώς υπήρχαν πάρα πολλά  αρνητικά σχόλια στον Τύπο . Αναρωτιόμαστε, η αξιολόγηση του ΟΔΙΠΥ τι έλεγε για τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου ; Τα έβρισκε όλα καλά στο νοσοκομείο ; Τι αναδείκνυαν οι δείκτες σαν προβλήματα και πόσο σοβαρά ήταν αυτά ; Εάν δεν ελάμβαναν τόσο μεγάλη έκταση τα σχόλια στο διαδίκτυο όλα θα πήγαιναν μια χαρά ;

Ο διαγωνισμός 14 εκ.€ και οι αργομισθίες διασωστών στο ΕΚΑΒ

Τα προβλήματα , όπως όλοι παραδέχονται, στο ΕΚΑΒ είναι πολλά και διαχρονικά. Εμείς πέρα από κάθε αντιπαλότητα και φωνασκία θέσαμε τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το ΕΚΑΒ.