Greek English French German Italian
Pin It

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Για τον καρκίνο του πνεύμονα που είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος ,μετά τον καρκίνο του προστάτη στους άντρες και τον καρκίνο μαστού στις γυναίκες, αλλά και τον τρόπο ζωής των ασθενών καθώς και την αντιμετώπιση , μίλησε στο Ηealthweb.gr o κ. Ιωάννης Μπουζάκλας- Ιατρικός Διευθυντής MCO SEE της Takeda Pharmaceutical .

Ας δούμε αναλυτικά την συνέντευξη :

Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα ;

Είναι η νόσος κατά την οποία καρκινικά κύτταρα, αρχικά αναπτύσσονται στους πνεύμονες με μη ελεγχόμενο πολλαπλασιασμό. Υπάρχουν 2 κύριες κατηγορίες καρκίνου του πνεύμονα: . 1. Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC), 2. Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (SCLC). Είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος (μετά τον καρκίνο του προστάτη στους άντρες και τον καρκίνο μαστού στις γυναίκες).

Η εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα συνδέεται με το τσιγάρο ;

Το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου. Υπολογίζεται ότι περίπου το 75% των καρκίνων του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα και περίπου το 20% των καπνιστών θα εμφανίσουν αυτή την κακοήθεια.

Η εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα συνδέεται με την μόλυνση του περιβάλλοντος;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αιτία για περίπου 4.2 εκατομμυρίων θανάτων και για το 29% των καρκίνων του πνεύμονα παγκοσμίως. Αν και το νούμερο αυτό είναι υψηλό, το κάπνισμα παραμένει ο κύριος παράγοντας εμφάνισης αυτού του καρκίνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα τα οποία θα δήλωναν εξαρχής την ύπαρξη καρκίνου. Υπάρχει όμως κάποια συμπτωματολογία η οποία θα πρέπει να κινητοποιήσει κάποιον που την εμφανίζει. Κάποια χαρακτηριστικά αυτής της συμπτωματολογίας είναι: ένας επίμονος βήχας ο οποίος δεν υποχωρεί και ίσως να επιδεινώνεται, αιμόπτυση, θωρακικός πόνος ο οποίος φαίνεται πιο επώδυνος με βήχα ή βαθειά αναπνοή, ανεξήγητη απώλεια βάρους, συνεχής κόπωση, λοιμώξεις του αναπνευστικού που δεν υποχωρούν ή εμφανίζονται συχνά και σε περίπτωση προχωρημένης νόσου: οστικοί πόνοι, προβλήματα ισορροπίας, ζάλη κλπ.

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του πνεύμονα;

Στα αρχικά στάδια της νόσου πιθανότατα να μην υπάρχουν συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να γίνει τυχαία όπως σε μια ακτινογραφία θώρακα για κάποια άλλη νόσο. Μια αρχική διάγνωση μπορεί να γίνει με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά και με ακτινογραφία και αξονική τομογραφία. Η οριστική διάγνωση όμως επιτυγχάνεται με βιοψία και ιστολογική εξέταση.

Σε ποιες ηλικίες παρουσιάζεται ;

Η Μέση ηλικία διάγνωσης είναι άνω των 65 ετών αλλά υπάρχουν και κάποιοι υπότυποι καρκίνου του πνεύμονα οι οποίοι εμφανίζονται σε νεώτερες ηλικίες ή ακόμα και σε ανήλικους.

Από την επαφή σας με τους ασθενείς ποια είναι οι ποιότητα ζωής του ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα; Μπορεί να περπατήσει; Να γυμναστεί;

Σε συναντήσεις που είχα με ευρωπαϊκούς συνδέσμους ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα υπάρχει ετερογένεια στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η φυσική κατάσταση των ασθενών επηρεάζεται άμεσα από το στάδιο της νόσου, την ανταπόκριση στη θεραπεία, τα όργανα στα οποία μπορεί να έχει γίνει μετάσταση. Έτσι συναντάμε ασθενείς οι οποίοι είναι εξαρτώμενοι πλήρως από αναπνευστική υποστήριξη και άρα η φυσική τους δραστηριότητα είναι περιορισμένη στο ελάχιστο και ασθενείς οι οποίοι έχουν σχεδόν φυσιολογική ζωή.

Υπάρχει διαφορά στην κουλτούρα του Έλληνα ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τον ευρωπαίο ή Αμερικανό;

Αυτό που αποκόμισα από τις επαφές μου με τους συλλόγους ασθενών, είναι ότι οι ασθενείς στο εξωτερικό έχουν λιγότερο έντονα το στίγμα του ‘καπνιστή’. Επειδη το ποσοστό των μη καπνιστων είναι υψηλότερο στο εξωτερικό (χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς) υπαρχουν πιο πολλά περσιστατικά αναλογικά τα οποία δε σχετιζονται με το κάπνισμα. Διεκδικούν πιο ενεργά τη βέλτιστη δυνατή θεραπεία και φροντίδα.

Πλέον σήμερα πόσα χρόνια ζει κάποιος ασθενής που έχει προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα;

Αυτό εξαρτάται κατά πολύ από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, τον υπότυπο της νόσου και την ανταπόκριση στη θεραπεία. Για την προχωρημένη νόσο η διάμεση επιβίωση μπορεί να είναι από 1 έτος ως και 4-5 έτη ανάλογα με τον υπότυπο και τις διαθέσιμες θεραπείες.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα; Τι νεότερο υπάρχει ;

Υπάρχουν 3 βασικές θεραπευτικές προσεγγίσεις: Χειρουργείο, Ακτινοθεραπεία, συστηματική θεραπεία (φάρμακα), και οι οποίες έχουν την αντίστοιχη θέση τους ανάλογα με το στάδιο της νόσου και την κατάσταση του ασθενή. Και στις 3 κατηγορίες έχουν υπάρξει εξελίξεις, αλλά στη φαρμακευτική αντιμετώπιση έχουν επιτελεστεί άλματα. Πλέον έχουν εγκριθεί νέες βιολογικές θεραπείες οι οποίες στοχεύουν συγκεκριμένα μοριακά μονοπάτια και αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και την ποιότητα ζωής καθώς περιορίζουν τις ανεπιθύμητες ενεργειες.. Σημαντικό όμως κομμάτι είναι η διάγνωση και η γενετική ταυτοποίηση του καρκίνου, ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία στον κατάλληλο ασθενή. Μιλάμε πλέον για εξατομικευμένες θεραπείες. Τεχνικές όπως PCR, NGS, FISH είναι μέρος πια της διάγνωσης.

‘’Πλέον έχουν εγκριθεί νέες βιολογικές θεραπείες (διαθέσιμες και στην Ελλάδα) οι οποίες στοχεύουν συγκεκριμένα μοριακά μονοπάτια και αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και την ποιότητα ζωής.

Ο θεράπων ιατρός είναι ο πιο κατάλληλος για την απόφαση της θεραπείας και η επικοινωνία ιατρού ασθενή παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για τη βέλτιστη αντιμετώπιση.

Pin It

Cook name