Χωρίς κατηγορία

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία: Στις 3 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε μια ημέρα για όλους

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία: Στις 3 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε μια ημέρα για όλους

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία: Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν αναπηρία και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί, εν μέρει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του επιπολασμού των μη μεταδοτικών ασθενειών.

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (IDPD) ή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Με αφορμή την ημέρα αυτή, ο ΠΟΥ ενώνεται με άλλους εταίρους σε όλο τον κόσμο για να γιορτάσει μια ημέρα για όλους. Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν αναπηρία και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί, εν μέρει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του επιπολασμού των μη μεταδοτικών ασθενειών. Παρόλα αυτά, λίγες χώρες διαθέτουν επαρκείς μηχανισμούς για να ανταποκριθούν πλήρως στις προτεραιότητες και τις απαιτήσεις υγείας των ατόμων με αναπηρία. Ενώ η αναπηρία συσχετίζεται με τα μειονεκτήματα, δεν είναι όλα τα άτομα με αναπηρία στην ίδια κατάσταση. Πολλά εξαρτώνται από το πλαίσιο στο οποίο ζουν και από το εάν έχουν ίση πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και την απασχόληση, μεταξύ άλλων.

Καθώς οι κυβερνήσεις και η διεθνής κοινότητα συνεχίζουν να μάχονται με την πανδημία της COVID-19 και να χαράσσουν μια πορεία προς τα εμπρός, είναι σημαντικό η ένταξη των ατόμων με αναπηρία να είναι κεντρική στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λήψη αποφάσεων του συστήματος υγείας. Ισχυρά, αποτελεσματικά συστήματα υγείας υποστηρίζουν την ισχυρή διαχείριση έκτακτων περιστατικών υγείας. Ο ΠΟΥ δεσμεύεται να υποστηρίζει τα κράτη μέλη και τους αναπτυξιακούς εταίρους ώστε να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να μην αφήσουν κανέναν πίσω, αντιμετωπίζοντας την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στον τομέα της υγείας, μεταξύ άλλων ως μέρος των προσπαθειών μας για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19.

Σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος για όλους μας

  • Πολλοί από εμάς θα αντιμετωπίσουμε αναπηρία στη διάρκεια της ζωής μας, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε
  • Ο ΠΟΥ δεσμεύεται να υποστηρίξει τις χώρες για να πραγματοποιήσουν έναν κόσμο όπου τα συστήματα υγείας θα είναι χωρίς αποκλεισμούς και τα άτομα με αναπηρία μπορούν να επιτύχουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας τους.
  • Η COVID-19 έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μειονεκτική θέση και αυξημένη ευπάθεια για πολλά άτομα με αναπηρίες λόγω των φραγμών στον τομέα της υγείας και του κοινωνικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων που εισάγουν διακρίσεις και των απρόσιτων υποδομών.
  • Η βελτίωση της ενίσχυσης απαιτεί από τα άτομα με αναπηρίες να είναι κεντρικά στη λήψη αποφάσεων στον τομέα της υγείας, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα εμπόδια αντιμετωπίζονται με περιεκτικό και έγκαιρο τρόπο.
  • Η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στον τομέα της υγείας δεν είναι μόνο το σωστό, αλλά και το έξυπνο πράγμα, καθώς συμβάλλει άμεσα στην επίτευξη ευρύτερων παγκόσμιων και εθνικών προτεραιοτήτων υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βουλή: Πέρασε η διάταξη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και η έκτακτη ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων και ΑμεΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αδιανόητες οι επικυρωμένες προτάσεις του υπ. Υγείας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Εθνική Ημέρα ΑμεΑ: Παρουσίαση δημοσκόπησης στις 2/12 με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα ΑμεΑ

ΕΣΑμεΑ: Σύναψη Μνημονίου συνεργασίας με το δήμο Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη των ΑμεΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη-Περισσότερα αστικά δάση θα έσωζαν χιλιάδες ζωές

Αστικό πράσινο: Η δημιουργία περισσότερων πάρκων και άλλων χώρων πρασίνου θα μπορούσε να είχε αποτρέψει δεκάδες χιλιάδες θανάτους σε δεκάδες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, λέει μια νέα μελέτη.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό υποστηρίζει τη συνέχιση της χρήσης μασκών σε εσωτερικούς χώρους

«Χωρίς αυτήν την επόμενη γενιά εμβολίων, χωρίς θεραπείες και διαγνωστικά, αυτό θα καταστήσει πολύ, πολύ πιο δύσκολο για εμάς να φροντίσουμε και να προστατέψουμε τους Αμερικανούς».

Eurovision 2022: Eπιφωνήματα θαυμασμού για την Αμάντα Γεωργιάδου

Eurovision 2022: Ο ημιτελικός του μουσικού διαγωνισμού προβάλλεται απόψε Τρίτη (10/5) στις 22:00, ενώ συνολικά 17 χώρες συμμετέχουν, διεκδικώντας ένα εισιτήριο για τον τελικό που θα γίνει το Σάββατο 14 Μαΐου. 

Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ φέρεται να προετοιμάζεται για άλλη μια έκρηξη της covid-19

Οι επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου Carnival που έδεσε την Τρίτη στο Σιάτλ είπαν ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι στο πλοίο βρέθηκαν θετικοί και οι New York Times ανέφεραν ότι δημοσιογράφοι από πολλά καταστήματα βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά το ετήσιο δείπνο με τους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου. Σε όλες τις ΗΠΑ, το κέντρο πόρων του Johns Hopkins για τον κορωνοϊό ανέφερε ότι καταγράφηκαν 61.743 κρούσματα και 745 νέοι θάνατοι την τελευταία ημέρα.

Το Mississippi θεσπίζει έναν νέο νόμο που θα απαγορεύει τις εντολές εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Ο νόμος διευκρινίζει επίσης ότι οποιοσδήποτε στο Μισισιπή μπορεί να επικαλεστεί "μια ειλικρινή θρησκευτική αντίρρηση" για να αποφύγει την εντολή εμβολιασμού κατά της COVID-19 από δημόσιο ή ιδιωτικό εργοδότη. Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας λένε ότι οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 δεν προλαμβάνουν πάντα την ασθένεια, αλλά είναι αποτελεσματικοί στη μείωση των σοβαρών περιπτώσεων που οδηγούν σε νοσηλεία ή θάνατο.

Υπήρξε μια άνοδος 56% στους θανάτους μεταξύ των αστέγων της κομητείας του Λος Άντζελες κατά το πρώτο έτος της πανδημίας,

«Η πανδημία έχει επιδεινώσει τους στρεσογόνους παράγοντες που ήδη επιβαρύνουν αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό». Καταυλισμοί αστέγων πλαισιώνουν τον ποδηλατόδρομο, καθώς η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19) συνεχίζεται στην παραλία Venice Beach στο Λος Άντζελες.