Top News

Βρέθηκε το “κλειδί” της πρόληψης του διαβήτη

Βρέθηκε το “κλειδί” της πρόληψης του διαβήτη
Ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά με την κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λίπη, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, έριξαν νέο φως στα πιθανά οφέλη για την υγεία των ωμέγα-6, τα οποία απαντώνται σε καρπούς (και στα […]

Ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά με την κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λίπη, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, έριξαν νέο φως στα πιθανά οφέλη για την υγεία των ωμέγα-6, τα οποία απαντώνται σε καρπούς (και στα έλαιά τους, πχ σόγια, ηλιέλαιο και καρύδια) και υποστηρίζουν τις κλινικές οδηγίες για την αύξηση της διατροφικής πρόσληψης τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-6.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα μας, μια απλή αλλαγή στη διατροφή θα μπορούσε να προστατεύσει τον άνθρωπο από το να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2, νόσο που έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Dr. Jason Wu, από το The George Institute for Global Health στο Σίδνεϊ.

“Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο”, δήλωσε ο συγγραφέας και καθηγητής Dariush Mozaffarian, της Σχολής Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν γενικά υγιή και δεν τους δόθηκε ειδική καθοδήγηση για το τι πρέπει να καταναλώσουν. Ωστόσο, όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-6 στο αίμα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. ” Πρόσφατες μελέτες είχαν προκαλέσει ανησυχία ότι τα ωμέγα-6 μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως φλεγμονή που οδηγεί στον αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Ωστόσο, η νέα διεθνής μελέτη διερεύνησε το θέμα και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν το υψηλότερο επίπεδο λινολεϊκού οξέος (το μείζον ωμέγα-6 λιπαρό) στο αίμα, ήταν 35% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον από εκείνους που είχαν το χαμηλότερο επίπεδο. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 20 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 39.740 ενήλικες από 10 χώρες, στις οποίες εμφανίστηκαν 4.477 νέες περιπτώσεις διαβήτη με την πάροδο του χρόνου.

Αυτές περιελάμβαναν ενήλικες μεγάλης ηλικίας και χωρίς διάγνωση διαβήτη τύπου 2 κατά την έναρξη των μελετών, όταν ελέγχθηκαν εργαστηριακά για επίπεδα δύο βασικών ωμέγα-6 – του λινολεϊκού οξέος και του αραχιδονικού οξέος. Το λινολεϊκό οξύ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ τα επίπεδα του αραχιδονικού οξέος δεν συσχετίστηκαν σημαντικά ούτε με υψηλότερο ούτε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

“Μερικοί επιστήμονες έχουν θεωρήσει ότι το ωμέγα-6 είναι επιβλαβές για την υγεία”, δήλωσε ο Δρ Wu. “Αλλά βάσει αυτής της μεγάλης παγκόσμιας μελέτης, διαπιστώσαμε ότι αυτό το ωμέγα-6 σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.”